ÖSYM Şifrelerinizi öğretmenlerle paylaşmayın

ÖSYM’nin resmi twitter hesabından yapılan açıklamada, “Adaylar, olumsuzluklarla karşılaşmamak için şifrelerini öğretmenleri, arkadaşları ve en yakınları dahil hiç kimse ile paylaşmamalıdır.

Adaylardan, işlem doğrulamak, bilgilerine erişmek, vb. gerekçelerle şifreleri talep edilmesi durumunda da paylaşılmaması gerekmektedir. Kurum ve kuruluşlar sonuç belgeleri teyidi için https://sonuc.osym.gov.tr/BelgeKontrol.aspx … İnternet adresinden yararlanabilirler” ifadeleri kullanıldı.

DUYURU(01 Ağustos 2013)Adayların Kendi İnternet Erişim Şifrelerini Kişi ve Kurumlarla Paylaşması2013-ÖSYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından bazı basın-yayın organlarında, adayların tercih bilgilerinde kendi rızaları dışında değişiklik yapıldığına ve bu nedenle adayların istemedikleri programlara yerleşmesi nedeniyle mağduriyet oluştuğuna ilişkin iddialar yer almıştır. Bilindiği üzere tercihler tercih süresi içinde bir başvuru merkezi aracılığıyla veya internetten bireysel olarak aday tarafından yapılmaktadır. Adaylar bu yolla yaptıkları tercihlerini, daha sonra tercih süresi bitmeden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri Aday İşlemleri Sisteminden değiştirebilmektedir. Aday İşlemleri Sisteminde TC Kimlik Numarası ve şifre olmaksızın işlem yapılması mümkün değildir.ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlar için ilk başvuru işleminde adaylara internet erişim şifresi verilmektedir. Şifreler geri dönüşümsüz ve kriptolu olarak sistemimizde tutulmaktadır. Adayın bu şifre ile yaptığı her işlem, kaydı silinemez ve değiştirilemez biçimde sistem tarafından saklanmaktadır. Şifreyi adaydan başkasının edinmesi, adayın kendisi tarafından başkaları ile paylaşılmadığı sürece şifreyi adaydan başkasının bilmesi, şifreyi değiştirebilmesi mümkün değildir.

Bu nedenle adaylar, edinilen şifrenin başkalarıyla paylaşılmaması, özenle saklanması konusunda ÖSYM tarafından sıklıkla ve önemle uyarılmaktadır.Adayların, başvuru ve kayıt işlemleri sırasında işlem doğrulamak, bilgilerine erişmek, vb. gerekçelerle kendilerinden şifrelerinin talep edilmesi durumunda şifrelerini görevli de olsa bu kişilerle paylaşmaması gerekmektedir. Kurum ve kuruluşlar kendilerine başvuran adayların sonuç belgelerini teyit etmek için 23 Mayıs 2013’te hizmete giren “Sınav Sonuç Belgesi Doğrulama Sistemi”ni kullanacaklardır.

ÖSYM tarafından yapılan sınav ve yerleştirme işlemlerine ilişkin belgelerin doğrulama işlemi sonuç belgelerinin en alt kısmında yer alan “Sonuç Belgesi Doğrulama Kodu” ve adayın TC Kimlik Numarası ile https://sonuc.osym.gov.tr/BelgeKontrol.aspx

İnternet adresi üzerinden yapılabilmektedir.Adaylar, olumsuzluklarla karşılaşmamak için kendi kişisel internet erişim şifreleriniöğretmenleri, arkadaşları ve en yakınları dahil hiçbir kişi veya kurumla paylaşmamalıdır. Şifre paylaşımı nedeniyle oluşabilecek sonuçlardan adayın kendisi sorumludur.Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.ÖSYM BAŞKANLIĞI

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.