Ortopedik Protez ve ortez teknikeri mesleği ve iş olanakları

Ortopedik Protez ve ortez teknikeri iş olanakları,Ortopedik Protez ve ortez teknikeri atamaları, Ortopedik Protez ve ortez teknikeri mesleği hakkında,Ortopedik Protez ve ortez teknikeri ne iş yapar?

TANIM
El, ayak ve benzeri organların kaybı durumunda, bu organların işlevlerini kısmen de olsa yerine getirecek olan yapay organların (protezlerin) ya da herhangi bir nedenle desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan yardımcı cihazların (ortezlerin) yapımında çalışan kişidir.

GÖREVLER
Ortopedik Protez ve ortez teknikeri her zaman doktor reçetesine göre çalışır.
Yapacağı protez veya ortezi doktorun isteği doğrultusunda yapar.
Bu nedenle öncelikle; reçete ve hazırlanan raporları inceler.
Takılacak protezin (ayak, diz üstü, diz altı, el, el bileği,) alçı ölçüsünü alır,
Ölçüye göre kesik kısım için plastik döker,
Dökülen plastiğin iç kısmındaki boşluğu doldurur, yeni modilaj yapar,
Protez takılacak organın (el, ayak vb.) kalan kısmını dökümü yapılan plastiğin içine yerleştirir,
Protezin ayarını yapar, sabitleyerek işi tamamlar,
Ortezin (Kısa ve uzun yürüme cihazları, tabanlık, tıbbi (korse) ölçüsünü alır ve yapımını tamamlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Ortopedik Protez ve ortez teknikeri olmak isteyenlerin;
El ve parmak becerisine,
Şekil ve uzay ilişkilerini algılama yeteneğine sahip,
Titiz ve dikkatli  kimseler olmaları gerekir. Bu meslekte çalışacak kişilerin toz ve kimyasal maddelere karşı alerjileri olmamalıdır.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ortopedik Protez ve ortez teknikerleri hastanelerin rehabilitasyon birimlerine bağlı atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı alçı ve alçı tozları ile kirlenmiş olabilir. İş genellikle ayakta yürütülür.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının Ortopedik Protez ve Ortez bölümünde verilmektedir. Meslek liselerinin; Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Ortopedik Cihaz ve Protez Teknisyenliği,Tıp Elektroniği bölümlerinden mezun olanlar “ Ortopedik Protez ve Ortez” önlisans programına sınavsız olarak girebilirler. Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB)’leri ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-2“ puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde yerleştirilebileceklerdir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleki eğitim süresi iki yıldır. Ortopedik protez ve ortez bölümünde; matematik, hasta psikolojisi, fizik,  bilgisayara giriş, fizyoloji, anatomi, mekanik fizik, iletişim becerileri, malzeme , protez anatomi ,teknik resim, ortopedi, nöroloji, halk sağlığı, ilk yardım, elektroteknoloji, meslekte etik, damar hastalıkları, mekanik – biomekanik, kinezyoloji, protez ve ortez üretim yöntemleri, rehabilitasyon, atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, kinezyoloji dersleri verilmektedir.
Meslek eğitimini başarı ile tamamlayanlar “Protez ve Ortez” Ön Lisans Diploması” ve “Protez ve Ortez Teknikeri” unvanı alırlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ortopedik Protez ve ortez teknikerliğinin kadrosu hastanelerde Sağlık Teknikeri olarak bulunmaktadır. Bu konuda faaliyet gösteren özel işyerlerinde de yetişmiş elemana ihtiyaç vardır. Ayrıca meslek elemanlarının kendi işyerini açma şansı da bulunmaktadır. Sürekli gelişen ve teknolojik gelişmeyle kendini yenileyen bir dal olduğundan bu alandaki eleman ihtiyacı giderek artmaktadır.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitim süresince herhangi bir kazanç yoktur. Ancak, mezuniyet sonrası ödemek koşuluyla Kredi ve Yurtlar Kurumu’ ndan “öğrenim ve harç kredisi” alınabilir. İşe ilk başlayan bir protez ve ortez teknikeri özel sektörde asgari ücret, kamu hastanelerinde asgari ücretin yaklaşık iki katı civarında ücret almaktadır. Üniversite hastanelerinde ayrıca döner sermayeden pay alabilir.

MESLEKTE İLERLEME
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, Biyomedikal Mühendisliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.