Orhun Yazıtlarının Türk Tarihi Açısından Önemi

Orhun Yazıtları’nın Türk Tarihi Açısından Önemi

  • Türk tarihi hakkında bilgi veren bu anıtlar, Türkler tarafından yazılmış ilk belgelerdir.
  • Türk adının geçtiği ilk Türkçe metin özelliğini taşırlar.
  • Yazıtlarda, Türk adı ilk olarak bir milleti ifade etmek üzere kullanılmıştır.
  • Türk dili ve edebiyatının en eski örneğidir.
  • Türk yazısının en eski alfabesiyle yazılmıştır.
  • Orta Asya kültürünün en açık olarak ifade edildiği belge özelliğini taşırlar.
  • Yazıtlarda, Türklerin tarihlerinin araştırılmasına imkân veren, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatlarıyla ilgili bilgiler bulunmaktadır.
  • Yazıtlar, sadece mezar taşları olmayıp, bütün Türk boylarına seslenen siyasî bir beyanname karakterini taşımaktadır.

“Orhun Yazıtlarının Türk Tarihi Açısından Önemi” üzerine 13 yorum

  1. Orhun Yazıtları, Göktürk İmparatorluğu’nun ünlü hükümdarı Bilge Kağan devrinden kalma altı adet yazılı dikilitaştır.
    Yazıtların üçü çok önemlidir. İki taştan oluşan Tonyukuk 716, Köl Tigin (Kültigin) 732, Bilge Kağan 735 yılında dikilmiştir.
    Köl Tigin yazıtı, Bilge Kağan’ın ağzından yazılmıştır. Kültigin, Bilge Kağan’ın kardeşi, buyrukçu ihtiyar Tonyukuk ise veziridir. Anıtların olduğu yerde yalnızca dikilitaşlar değil, yüzlerce heykel, balbal, şehir harabeleri, taş yollar, su kanalları, koç ve kaplumbağa heykelleri, sunak taşları bulunmuştur.

    Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarını Yolluğ Tigin yazmıştır. Yolluğ Tigin aynı zamanda Bilge Kağan’ın yeğenidir. Yazıtlarda bu abidelerin sonsuzluğa kadar kalması temennisi ile “Bengü Taşlar” denmiştir.
    Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan’da Orhun Vadisi’nde bulunmuşlardır. Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı’na aittir. Yazılış tarihleri MS. 8. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Yazıtlardan Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.
    1893 yılında Danimarkalı dilbilimci Vilhelm Thomsen tarafından, Rus Türkolog Vasili Radlof’un da yardımıyla çözülmüş ve aynı yılın 15 Aralık günü Danimarka Kraliyet Bilimler Akademisi’nde bilim dünyasına açıklanmıştır.

    Türklere ait ilk yazılı kaynak olan Orhun Abideleri, II. Göktürk Devleti (Kutluklar) dönemine aittir. Kitabelerde Çin hileleri, boylar arası mücadeleler, siyasi konular ele alınmıştır. Türk kültürü hakkında bilgi vermektedir. Türk tarihinin ilk siyasetnamesidir. 1.Göktürklerin ilk döneminden de bahseder. Devletin ve milletin karşılıklı görevlerine yer verilmiştir.
    Orhun Abidelerinde yer alan “Yoksul halkı giydirdim, aç halkı doyurdum, az halkı çoğalttım” sözleri Türk devletinin sosyal devlet olgusunun varlığına dair bilgiler vermektedir.

    Cevapla
  2. harika sosyal bilgiler ödevimde bana çok yardımı dokundu harikaların harikası yaaaaaaaaaaaaaaa…bu siteye çok teşekkür ederim

    Cevapla
  3. Orhun yazıtları Türk tarihindeki önemi,kimler adına dikilmiş,kim tarafından okunmuş ve ne anlatılmaktadır???? Cevaplarsanız sevinirim…

    Cevapla
    • bilge kağan,kültigin ve tonyukuk adına dikilmiştir çinle olan savaşları ve çinin baskıları anlatılmaktadır.

      Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.