Norm kadro taslağında neler değişti?

1- Anaokullarında Rehber Öğretmenlik Normkadrosu kaldırılmıştır. Bu konuda en azından 200’den fazla öğrencisi bulunan okullara tahsis edilmesi uygun olacaktır.

2- 150’den az öğrencisi olan okullara müdürlüknorm kadrosu verilmeyeceği hükmükaldırılmaktadır. Bunun yerine okul olarak tanımlanan tüm binalara müdürlük normu tahsis edilmektedir. Örneğin 15 er kişilik 1.sınıf, 2.sınıf, 3.sınıf, 4.sınıf bulunan yani 60 öğrencili bir okula damüdürlük normu verilebilecektir.

3- 150 öğrencili ilkokula müdür yardımcısı verilmemektedir. Oysa ki ortaokullarda tek şube bile olsaverilmektedir. Bu doğru olmamıştır. İlkokullarda da müdürlük normu varsa en az bir müdür yardımcılığınormu verilmeli ya da en azından 100’den fazla olan okullar kapsama alınmalıdır.

4- “Bir yerleşim merkezindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz.” Hükmü kaldırılmıştır. Yani bir okulda 3 norm varsa 3 norm da doldurulabilecektir. Uygulamada zaten geçmişteki bu kurala uyulmamaktaydı.

5- Düzenlemede Rehber öğretmenlerin bazı günlerde başka okullara görevlendirilemeyecekleri hükümaltına alınmalıdır. Bu çok verimsiz bir uygulama olmaktadır. Hiç rehber öğretmeni bulunmayan okullaratakviye RAM lar vasıtasıyla yapılabilir. Onların kadroları arttırılarak.

6- Daha önce olduğu gibi sosyal ve kişilik hizmetlerine ilişkin saatler norm kadroya katılmaktadır. Bu konuda okullar arasında uygulama farklılıkları ortaya çıktığından cümle değiştirilmeli ve “Ortaokul ve Ortaöğretim kurumlarında her şubede rehberlik ve kişilik hizmetleri için bir öğretmen görevlendirilir, BuÖğretmenlerin; Öğrenci Rehberlik ve kişilik hizmetleri ile sosyal etkinlik kapsamında ödenen ek derssaatleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin atölyelerdekı makine ve teçhizatın bakımı, onarımı veöğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları görevlerinden, ilgili mevzuatına göre haftalık azami ek ders saatleri içinde sayılan süreleri de dikkate alınır.”

Şeklinde düzenlenerek sorun giderilmelidir. Böylece; ortaokullarda ders saati yok diye ek dersödemeyen ya da norm hesabına katmayan, aynı şekilde liselerde 1 saat ders yapılıp 2 saat ücret ödenirken norm hesabında sadece 1 saati esas alan uygulamalardaki sorunlar çözümlenmiş olacaktır.

7- Seçmeli derslerin norm hesabına katılmasına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Aksi halde bazıderslerde İmamlardan ya da başka meslek gurubu memurlar ile ücretli öğretmenlerden yararlanılmayadevam edilecektir. Kaldı ki liselerde Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji,… dahil birçok ders seçmeli dersolarak adlandırılmaktadır.

8- Norm çizelgeleri onaydan geldikten sonra varsa fazlalıkların ilgili öğretmenlere tebliğ zorunluluğu getirilmelidir.

9- Normların Nisan-Eylül aylarında belirlenmesi doğru olmamıştır. Eylül sonu kabul edilebilir yeniöğretim yılı başladığından öğrenci sayısı yada dersler belirlenmiştir. Fakat Nisan ayı yanlış bir seçimdir. Çünkü: okullarda gelecek yıl okunacak derslerin seçimi Haziran ayında tamamlanmaktadır. Bakanlık yerdeğiştirmeleri düşünerek Nisan ayını esas almışsa da Normlar Haziran ayının 2.haftasında belirlenebilir. Böylece gelecek yılın ders seçimleri tamamlanmış, ilkokul ve ortaokullarda kayıtlarla ilgili veriler ortaya çıkmış olacaktır. Normun belirlenmesinin ardından Haziran ayının 3.haftasında il içi atamalar gerçekleştirilebilir. Ya da yer değiştirmelerde iptal olmayacağı hüküm altına alınarak öğretmenleruyarılırlar ve atamaları (sıra çalıştırılması dahil) yaz döneminde yapılan öğretmenlerin göreve başlamaları Eylül başına bırakılabilir.

10- Norm fazlası belirlemesi bu yönetmelikte hüküm altına alınmalı, uygulamada yaşanan sorunlar için;

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.