Niçin TEOG sınavı yapılıyor?

Teog Ne İçin Yapılır?

Ülkemizde öğrencilerin liseye geçişte girmiş oldukları sınav sistemi sık sık değişmektedir. İlklerde LGS, OKS  daha sonra SBS derken 2013-2014 Eğitim öğretim yılında ilk kez TEOG sınavı  uygulamaya geçildi. TEOG kısaltımı  olarak bilinen Temel Eğitim’den ortaöğretime geçiş sistemi sınavı yapılan birçok yenilikle beraber eğitim sistemine katıldı.

teog sınavısÖnceden liselere geçiş için yapılan LGS ve OKS sınavlarında amaç öğrencinin bilgi seviyesini ölçmek ve bu seviyeye göre belirli bir liseye yerleştirmekti. Bu sınavlardan sonra yapılan Seviye Belirleme Sınavı ise bilgilerin yorumlanmasına ve bilginin harmanlanmasına yönelik yapılan bir sınavdı. Bu sınavda soruyla ilgili bilgi verilip öğrencinin yorum tekniğini nasıl kullandığını ölçmeye çalışılıyordu.2013-2014 eğitim öğretim döneminde getirilen TEOG sınavı ise önceden yapılan sınavlardan daha değişik şekilde yapılan sınav sistemini çağrıştırıyor.

TEOG Sınavı Yenilikleri

Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavı Milli Eğitim Bakanlığının vermiş olduğu karar ile Türkiye genelinde yapmış olduğu ortak yazılı bir sınavdır. Altı farklı dersten iki dönemde iki aşamalı olarak yapılan sınav birinci dönem ve ikinci dönem olarak uygulanır. Birinci sınavda Türkçe, Fen ve teknoloji, Matematik ve İngilizce dersleri yapılmaktadır. İkinci sınavda Din kültürü ve ahlak bilgisi, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi derslerinin sınavı yapılmaktadır. Birinci sınavlar iki günde ayrı ayrı yapılarak öğrencilere her ders için 40 dakika verilip ve 20 tane çoktan seçmeli soru sormaktadır. Önceki yapılan sınav sistemlerine farklı olarak üç yanlış bir doğruyu götürmezken öğrenci yapmış olduğu her doğru soru için beş puan almaktadır.

TEOG puan hesaplaması yapılırken ilk olarak öğrenci matematik dersinden onbeş doğru iki yanlış, ingilizce dersinden sekiz doğru dört yanlış, fen ve teknoloji dersinden dokuz doğru üç yanlış yaptığı durumda, her doğru cevap beş puan olarak hesaplanıp yanlış cevaplar da herhangi bir eksi puan yazılmamaktadır. Öğrenci yapmış olduğu otuziki doğru karşısında yüz altmış tam puan  almaktadır. Almış olduğu bu puanı yazılı not olarak e-okul sistemine aynı şekilde bakanlık tarafından işlenmektedir.

Yerleştirme Puanları

Öğrencinin yerleştirme puanı ise farklı bir şekilde hesaplanmaktadır. İlk olarak yapılan öğrencinin TEOG sınavların ağırlıkta not ortalaması alınarak yapılmaktadır. Daha sonrada öğrencinin 5-6-7-8 ortaöğretim eğitim öğretim dönemi boyunca sınıf yılsonu ortalamalarının ağırlıklı ortalaması alınarak yapılmış olan birinci TEOG ve ikinci TEOG sınavlarından aldığı puanın ortalamasının %70 ve okul başarı puanının ortalaması %30 alınarak etki etmektedir. Bu ortalamalarının yüzdelerinin alınıp hesaplamalar  yapıldıktan sonra Öğrencinin yerleştirme puanı ortaya çıkmaktadır.

Bu sınav sisteminin diğer sınavlardan ayrıca getirmiş olduğu farklılık ise sadece 8. sınıf değil orta öğretim boyunca 5-6-7. sınıflarında ki almış olduğu  tüm derslerden sorumlu olup o derslerin de bu sınava etki etmesi olacaktır. Yani öğrenci TEOG sınavında ortaokulda almış olduğu tüm derslerden sorumlu olacaktır.Puan hesaplama http://www.sorubak.com/teogpuanhesaplama.php  adresinden yapılmaktadır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.