Musul Sorunu ve Çözümü

Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti’nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Lozan Barış Görüşmelerinde Musul konusunda uzlaşma sağlanamadı. İngiltere ile Türkiye arasında dokuz ayda çözülmesi şartı ile Musul konusu Lozan Barış Görüşmeleri’nden çıkarıldı.
Musul Sorunu’na Lozan’da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

1924’te başlayan Türk-İngiliz görüşmelerinden bir sonuç alınamadı. Bu dönemde çıkan Şeyh Sait isyanı da Türk tarafını uğraştırmış ve Musul konusunda zor durumda bırakmıştı.

İngilizler bölgede petrol yatakları bulunduğu için Musul’u terk etmek istemiyorlardı. görüşmeler sonuçsuz kalınca konu Milletler Cemiyeti’ne (bilgi yelpazesi) götürüldü. Ancak İngiltere’nin güdümünde olan cemiyet Türkiye aleyhine kararlar verdi.

Türkiye, Milletler Cemiyeti ve Lahey Adalet Divanı’nın kararlarını kabul etmedi. Milletler Cemiyeti’nin tavsiyesi ile İngilizlerle olan görüşmeler yeniden başladı. 5 Haziran 1926’da Ankara Antlaşması imzalandı.

Antlaşma ile;

  • 1. Musul, (İngiliz Mandası altındaki) Irak’a bırakılacak,
  • 2. Irak, Musul’dan elde ettiği petrol gelirinin %10’unu 25 yıllık bir süre ile Türkiye’ye verecekti.

Antlaşmayla Türkiye Irak Sınırı çizildi. Ancak Misak-ı Milli içinde yer alan bir toprak parçası kaybedildi

“Musul Sorunu ve Çözümü” üzerine 3 yorum

  1. İnsan biraz acır İngilizlere, insafsızlar. 25 yıl boyunca petrol almak nedir? Bi lahmacun parasına verseydiniz bari Aveller.

    Cevapla
  2. Yazıklar olsun bi masaya yumruğunu vuracak adam yokmuş..kuzu kuzu vermişiz topraklarımızı…..

    Cevapla
    • Kardeşim o zamanlarda devletimiz bir dünya savaşı kaybetmiş üzerine can havliyle mütareke atlatmış ve daha da savaşacak gücü yok. Musul’un Irak’a bırakılması için İngiltere zor kullanabilecek durumdayken, Türkiye için vazgeçmekten başka çare kalmamış. Öyle masaya yumruk vurmakla olmuyor o işler.

      Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.