Merkezi Ortak Sınavı ne demektir?

TEOG’da Kimler Ek Puan AlacakMERKEZİ ORTAK SINAVLAR NEDİR?

Ortaokul 8. Sınıf öğrencilerini liselere yerleştirmek amacıyla uygulanan merkezi ortak sınavlar2014 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan bir sınav sistemidir. Bu sistemde öğrencilerin sınav kaygılarını en aza indirmek ve motivasyonlarını arttırmak amaçlanmıştır. Daha önceki yıllarda uygulanan SBS, OKS vb. sınavlardan çok daha farklı bir uygulamaya ve içeriğe sahip bir sınavdır. SBS ya da OKS sınavlarında öğrenciler tek oturum halinde tüm ortaokul derslerini ve ders konularını kapsayacak şekilde sınava tabii tutulurlardı. Bu da öğrencilerin 6. ve 7. sınıf ders konularını tekrardan çalışmaları demekti.Öğrenciler açısından zor bir durum olan bu sürece Milli Eğitim Bakanlığı çözüm getirerek hem öğrencilerin motivasyonlarını arttırmak hem de ergenlik çağında olan çocukların kaygılarını en aza indirmek amacıyla daha farklı bir sınav uygulaması getirmiştir.

Merkezi Ortak Sınavlarda Öğrenciler Hangi Derslerden Sorumludur?

Merkezi Ortak Sınavlar kapsamında öğrenciler sadece 8. Sınıftaki derslerden işledikleri konulardan sorumlu olmaktadırlar. Bu dersler Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil dersleri olmak üzere toplamda 6 derstir. Öğrenciler bu derslerden sadece 8. Sınıfta gördükleri konulardan sorumludurlar. Sorular 6. ve 7. Sınıf derslerini ve konularını kapsamamaktadır. Bu da öğrencilerin sınav başarıları yönünden önemlidir.

Merkezi Ortak Sınavlarda Hangi Derslerden Kaç Soru Sorulmaktadır?

Merkezi Ortak Sınavlarda her dersten 20 soru sorulmaktadır. Öğrenciler bir dönemdeki sınavda toplamda 120 sorudan sorumlu olmaktadırlar. Her iki dönmede sorulan toplam soru sayısı ise 240 sorudur.

Merkezi Ortak Sınavlar Hangi Tarihlerde Kaç Sınav Olarak Yapılmaktadır?

Sınavlar Kasım ve Nisan ayı olmak üzere 2 kez yapılmaktadır. Öğrenciler derslerden ilk sınavlarına Kasım ayının sonunda girmektedirler. Sınavlar iki güne yayılmış biçimde uygulanmaktadır. İlk gün Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ikinci gün ise Fen Bilgisi, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınava alınmaktadırlar. Sınav günleri bütün ortaokullar tatil ilan edilmektedir. Bunun nedeni de hem merkezi sınav olması hem de öğrencilerin dikkatlerinin dağılmayacağı bir şekilde rahat bir ortamda sınava girmelerini sağlamaktır. Eğer öğrenciler o gün için sağlık yönünden bir sıkıntı yaşarlarsa, bu durumu doktor raporuyla belgelendirmek şartıyla ilk dönem Aralık, ikinci dönem de Mayıs ayında yapılan telafi sınavlarına girebilirler.

Merkezi Ortak Sınavların Süresi Ne kadardır?

Öğrencilere uygulanan sınavda tek dersin süresi 40 dakikadır. Yani öğrenci 20 soruyu 40 dakikalık bir zamanda çözmektedir. Bu da öğrencilere ekstra bir zaman ve avantaj sağlamaktadır. Zaten sınavın amacı öğrencilerin sınav ve süre kaygısını en aza indirmektir.

Merkezi Ortak Sınavların Puanı Nasıl Hesaplanır?

Merkezi Ortak Sınavlar ile ilgili puan hesaplamaları her dersin katsayısına göre 700 puan üzerinden hesaplanmaktadır. 6., 7. ve 8. Sınıf orta öğrenim başarı ortalamaları da 300 üzerinden hesaplanarak, sınav puanı ile okul başarı puanları toplanmaktadır. Toplamda en fazla 1000 puan olarak hesaplanan puanlar 2’ye bölünerek liselere yerleştirme puanları belirlenmektedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.