Maddelerin görülebilir ve hissedilebilir özellikleri

Maddelerin görülebilir ve hissedilebilir özellikleri nelerdir
Boşlukta yer kaplayan ve kütlesi olan varlıklara madde denir. Kapımaddenin görülebilir özelliklericam ve plastik gibi maddelerden yapılmışlardır.

Sumaddenin görülebilir özelliklerisu buharının sis renginde olduğunu görürüz. Aslında bu üç madde aynı maddenin üç farlı halidir.

Farklı bitkilerden hatta aynı bitkiden alınmış yaprakların renklerini karşılaştıralım. Bazı yaprakların açık yeşil bazılarının koyu yeşil olduğunu görürüz. O halde aynı maddeler farklı renklerde olabilir.

Isınmamaddenin görülebilir özelliklerikuruma gibi etkilerle maddelerin renkleri değişebilir.

Maddeler renklerine maddenin görülebilir özellikleri renk tonlarının parlaklık ve matlıklarına göre birbirlerinden ayırt edilebilirler.

Pencere camından dışarıya bakalım. Karşımızdaki evlerimaddenin görülebilir özellikleritaşları ve öteki cisimleri net görürüz. Aynı cisimlere buzlu camdan baktığımızda cisimleri puslu ya da gölge gibi görürüz.

Cam gibi ışığı iyi geçiren maddelere saydam maddeler denir. Buzlu cam gibi ışığı az geçiren maddelere yarı saydam maddeler denir. Tahta gibi ışığı geçirmeyen maddelere opak maddeler denir.

Açık havadaki cisimlermaddenin görülebilir özellikleri sisli havadaki cisimlerden daha iyi görülür. Çünkü saydam maddeler yoğunlaştıkça saydamlıkları azalır.

Bazı maddeleri kokularından tanıyabiliriz. Bildiğiniz gibi kolonyamaddenin görülebilir özelliklerituz gibi maddelerin ise ayırt edici kokuları yoktur.

Bazı maddeler ise tatlarına bakılarak tanınabilir. Limon gibi bazı maddeler ekşimaddenin görülebilir özellikleriyemek tuzu ise tuzludur.

Bazı maddeleri ise dokunarak tanırız. Taşmaddenin görülebilir özellikleri macun gibi maddeler yumuşaktır.

Maddelere elimizi sürterek düzgün ya da pürüzlü olduklarını anlarız. Pencere camımaddenin görülebilir özellikleri duvar yüzeyleri pürüzlüdür.

Hareket ettirilen maddelerin çıkardığı seslerle de onları tanıyabiliriz.

Bir maddenin yalnız sertliğimaddenin görülebilir özellikleri parlaklığı ya da matlığı onu diğerlerinden ayırt etmemizi sağlamaz. Maddelerin görülen ya da hissedilen özellikleri onları tanımamıza yardım eder. Ancak tek başlarına maddeleri öteki maddelerden ayırt etmemize yetmez.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.