Madde Doğada Karışık Hallerde Bulunur

Madde Doğada Karışık Hallerde Bulunur

1- Saf Maddeler: Kendinden başka maddelerle karışmamış, yapısında kendinden başka bir madde bulunmayan maddelere saf madde denir. Saf maddelerin yapısında tek bir madde vardır. Saf maddelere örnek olarak; su, altın, demir, bakır, gümüş, oksijen, karbondioksit, alkol, şeker gibi maddeler verilebilir. Saf maddeler ne kadar küçük parçalara ayrılırlarsa ayrılsınlar yine aynı özellikleri taşırlar. Örnek olarak, bakır bir teli küçük parçalara ayırdığımızda her küçük parça yine bakır özelliğini gösterir.

2- Karışımlar: Kullandığımız ve tükettiğimiz maddelerin hepsi saf madde değildir. Örneğin yemekte içtiğimiz çorba, kullandığımız metal eşyaların bazıları, soluduğumuz hava farklı maddelerden oluşmuş karışımlardır. İki ya da daha fazla maddenin kendi özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde gruplarına karışım denir. Saf madde içinde tek tip maddeler vardır. Karışım içinde ise farklı özelliklere sahip birden fazla madde yer alır. Hava, toprak, maden suyu, çamur, limonata, turşu, salata, şekerli çay, ayran, çorba gibi maddeler karışıma örnek olarak gösterilebilir.

Karışımlar değişik maddelerin bir araya gelmesiyle sayısız şekilde oluşturulabilir. Bir karışımda hem katı, hem sıvı hem de gaz maddeler yer alabilir. Karışımdaki maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler. Karışımdaki maddeleri ayırdığımızda başlangıçtaki maddeleri elde ederiz.

Karışımların Özellikleri:

  • İki ya da daha fazla saf maddenin bir araya getirilmesiyle oluşur.
  • Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmez.
  • Karışımdaki maddeler ayrıldığında başlangıçtaki maddeleri elde ederiz.
  • Karışımı oluşturan maddeleri istediğimiz miktarda seçebiliriz.
  • Bir karışımda katı, sıvı ve gaz maddeler aynı anda bulunabilir.

 

Çözeltiler: Bazen iki madde karıştırıldığında, maddelerden biri diğerinin içinde görünmeyecek şekilde dağılır. Bir maddenin başka bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler halinde dağılmasına çözünme denir.

Bir maddenin, diğer bir madde içerisinde çözünmesiyle oluşan karışıma çözelti adı verilir. Çözeltiler aynı zamanda bir karışımdır. Çözeltiyi oluşturan maddelerden biri diğer maddeyi çözme özelliğine sahiptir. Bu maddeye çözücü adı verilir. Çözücü içinde dağılan maddeye çözünen madde denir.

Örnek:

Çözelti =                   Şekerli çay

Çözünme=               Şekerin çayın içerisinde gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklere ayrılması

Çözücü=                    Çay

Çözünen madde=   Şeker

 

Bazı maddeler suda çözünürken, bazı maddeler suda çözünmez. Örneğin sıvı yağ, kum, tebeşir gibi maddeler suda çözünmez. Şeker, tuz, mürekkep ve sabun gibi maddeler suda çözünür. Bu nedenle maddelerin cinsi çözünmeyi etkiler.

“Madde Doğada Karışık Hallerde Bulunur” üzerine bir yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.