Liselerde sözlü notu kalktı mı? 2013-2014

liselerde sözlü notu uygulaması, ortaöğretimde sözlü notu uygulaması, sözlü notu liselerde var mı? liselerde sözlü notu kalktı

Biliyorsunuz daha önce Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 7 Eylül 2013 tarihi itibarıyla değiştiğini belirtmiştik. MEB 7 Eylül 2013 tarihi itibarıyla Ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde köklü değişiklikler yapmış ,devamsızlık ve sınıf geçme ile ilgili bir çok yeni kararlar almıştır.

Merak edilen konulardan biri de 2013-2014 eğitim öğretim yılında sözlü sınav uygulamasının kaldırılıp kaldırılmadığıdır.

2013-2014  eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulamadan kaldırılan MEB sınıf geçme ve sınav yönetmeliği’nin 17.maddesinde öğrenci başarısı şu şekilde tanımlanmaktadır.

“öğrencinin başarısı, öğretim programı esas alınarak dersin özelliğine göre yazılı, sözlü ve uygulamalı sınav, ödev ve projeler ile işletmelerde beceri eğitimi, ders içi ve ders dışı eğitim – öğretim faaliyetleri değerlendirilerek tespit edilir.”

7 Eylül 2013 tarihinde yürülüğe giren MEB Ortaöğretim kurumları Yönetmeliğinde ise öğrenci başarısı şu şekilde tanımlanmaktadır.

Ölçme ve değerlendirmenin genel esasları

  ” Öğrenci başarısının ölçme ve değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslar gözetilir.

a) Ders yılı, ölçme ve değerlendirme bakımından birbirini tamamlayan iki dönemden oluşur.

b) Öğrencilerin başarısı; öğretim programı öğrenme kazanımları esas alınarak dersin özelliğine göre yazılı sınavlar, uygulamalı sınavlar, performans çalışmaları ve projeler ile işletmelerde beceri eğitiminde alınan puanlara göre tespit edilir.

c) Sınav soruları, öğretim programlarında belirtilen genel ve özel amaçlarıyla öğrenme kazanımları esas alınarak hazırlanır.

ç) Öğretmen, ölçme ve değerlendirme yöntem ve araçlarıyla öğrencinin programlarda amaçlanan bilgi ve becerileri kazanıp kazanmadığını sürekli izler ve değerlendirir.

d) Öğrencilerin durumunu belirlemeye yönelik faaliyetler, ders ve etkinliklere katılım ile performans çalışmalarından oluşur.

e) Öğrencilerin başarısının belirlenmesinde, eleştirel ve yaratıcı düşünme, araştırma, sorgulama, problem çözme ve benzeri becerileri ölçen araç ve yöntemlere önem verilir.

f) Öğrencilerin başarısının ölçülmesinde, geçerlilik, güvenirlilik ve kullanışlılık özellikleri açısından uygun ölçme araçları kullanılır. Ölçme aracının özelliğine göre cevap anahtarı, dereceli puanlama anahtarı ya da kontrol listeleri hazırlanır ve kullanılır.

g) Kaynaştırma yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilere yönelik ölçme değerlendirmede Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınır.”

Yine kaldırılan MEB sınıf geçme ve sınav yönetmeliğinin 21.maddesi olan “Sözlü Sınavlar”  7 Eylül 2013 tarihli Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinden tamamen çıkarılmıştır.

Çıkarılan Sözlü Sınavlar maddesi şu şekildeydi:

Sözlü Sınavlar

Madde 21 — (Değişik:5.10.2007/26664 RG,) Bir dönemde öğrencilere her dersten en az bir sözlü sınav puanının verilmesi esastır. Haftalık ders saatine ve dersin özelliğine göre; ders saati sayısı üç ve daha fazla olan dersler için üçten, bir ve iki saat olan dersler için ikiden fazla sözlü puanı verilemez. Zümre Öğretmenler Kurulunda sözlü sınav sayısı belirlenir. Sözlü puanı, öğrencilerin sosyal etkinliklerdeki çalışmaları, derse hazırlıkları, ders içindeki etkinlikleri ve dersle ilgili araştırma ve proje çalışmaları değerlendirilerek verilir. Sözlü puanı verilen öğrenciye sonuç anında bildirilir. Sözlü sınav için başlı başına bir ders saati ayrılmaz.

Yorum: Yukarıda öğrenci başarısı ile ilgili olarak eski ve yeni maddelere yer verdim. Kaldırılan MEB sınıf geçme ve sınav yönetmeliğinde Sözlü ibaresi varken 7 Eylül 2013 tarihinde yürülüğe giren MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde sözlü ibaresi kaldırılmış madde değiştirilerek “Öğrencilerin başarısı; öğretim programı öğrenme kazanımları esas alınarak dersin özelliğine göre yazılı sınavlar, uygulamalı sınavlar, performans çalışmaları ve projeler ile işletmelerde beceri eğitiminde alınan puanlara göre tespit edilir.” denilmiştir.

Peki sözlü notu kaldırıldı mı kaldırılmadı mı?

Maddeyi analiz ettiğimizde MEB “Sözlü Sınavlar” ibaresini yönetmelikten tamamen çıkarmış.Böylece “Bir dönemde öğrencilere her dersten en az bir sözlü sınav puanının verilmesi”  uygulamasını ortadan kaldırmıştır.

Bu şekliyle MEB sözlü sınav uygulamasını kaldırmış ancak Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 43.maddesinin d bendinde

 Öğrencilerin durumunu belirlemeye yönelik faaliyetler, ders ve etkinliklere katılım ile performans çalışmalarından oluşur.” diyerek aktif olarak olmasa bile  öğrencinin başarısında öğretmene kanaat not verme imkanı vermiştir.

Yani lisede öğretmen eskiden olduğu gibi öğrenciyi ayağa kaldırıp soru sorup sözlü vermek yerine öğrencinin derslere katılımını dikkate alarak e-okul sisteminde ders ve etkinliklere katılım notunu vermesine imkan vermiş.

Yeni Yönetmelikle İlgili içeriklerimiz.

Liselerde eğitim öğretimde yapılan değişiklikler 2013-2014

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 7 Eylül 2013

Liselerde devamsızlıktan sınıfta kalma 2013-2014

Liselerde bir dersin yılsonu puanı nasıl hesaplanır?

Liselerde sınava katılmayan öğrencilerin durumu

Liselerde alan ve dala geçiş nasıl yapılmaktadır?

Lisede öğretmenler yazılıları ortak yapacak

Liselerde sınıf tekrarı şartları 2013-2014

liselerde sorumlu olarak sınıf geçme 2013-2014

Liselerde doğrudan sınıf geçme 2014

MEB liselerde puanla değerlendirmeyi değiştirdi.

Liselerde ortalama ile sınıf geçme kaldırıldı.

“Liselerde sözlü notu kalktı mı? 2013-2014” üzerine 3 yorum

  1. Arkadaslar benim 1.donem agirlik ortalamam 2.64 geldi 2.donem agirlik ortalamam 2.36 gelse sınıfı gecebilirmiyim

    Cevapla
  2. Be kardeşim sözü ne uzatıyorsunuz, ne yorum yapıyorsunuz sözlü notu verilecekmi verilmiyecek mi. Verilecekse evet verilmiyecekse hayır. Bu kadır.

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.