Lise Sınıf Geçme ve Ders Başarısı 2016

Lise sınıf geçme 2016, lisede sınıf tekrarı, lise sorumlu geçme, lise devamsızlık kalma, lisede ders başarısı, lise yıl sonu puanı, sınıf geçme lise, sınıf geçme 2016
meb

Sınavlar nasıl hazırlanıyor?

Haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki yazılı sınav yapılır. (Yeni) Sınav sayısı ve tarihleri her dönem başında zümre başkanları kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayından sonra e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir.

Sınavlarla ilgili gerekli tedbirler okul müdürlüğünce alınır.” Aynı derse giren öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılı sınavları ortak yapılır ve ortak değerlendirilir.

puanlar

Sorular ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince birlikte hazırlanır ve sınav sonunda ilan edilir. Bu sınavların şube ve sınıflar bazında sınav analizleri yapılır. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders ve zümre öğretmenleri tarafından yeniden değerlendirilir.

Soruların, bir önceki sınavdan sonra işlenen konulara ağırlık verilmek suretiyle geriye doğru azalan bir oranda tüm konuları kapsaması esastır. Sınavlardan önce sorularla birlikte cevap anahtarları da soru tiplerine göre ayrıntılı olarak hazırlanır

Sınav sonuçları nasıl değerlendirilecek?
“ Yazılı sınavlar ve diğer değerlendirmeler sonunda başarısız dersi bulunan öğrenciler için her bir dersten dönem sonunda ayrıca ortak bir sınav daha yapılır.
Bu sınava isteyen başarılı öğrenciler de girer ve sınavdan alınan puan diğer puanlarla birlikte dönem puanının hesaplanmasında aritmetik ortalamaya dâhil edilir.”
YORUM: Artık yazılı sınav sonucunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması hâlinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılmayacak. Onun yerine dönem sonunda ayrıca ortak sınav yapılacak.

Sınavlara Katılmayanlar:

Sınavlara katılmayan, performans çalışmasını yerine getirmeyen veya projesini zamanında teslim etmeyen öğrencilerden, özrünü 36 ncı maddenin yedinci fıkrasına göre belgelendirenlerin mazeret sınavı ilgili zümrenin belirleyeceği bir zamanda önceden duyurularak bir defaya mahsus yapılır.

Performans çalışması veya projesi kabul edilir. Ancak birinci dönemdeki özürler için belirlenen süre birinci dönemi, ikinci dönemdeki özürler için belirlenen süre ikinci dönemi aşamaz.”
“Özürleri nedeniyle sorumluluk sınavına katılamayan ve özürleri kabul edilen öğrencilerin sorumluluk sınavları ilgili dönem içerisinde okul yönetimince yeniden belirlenen günlerde yapılır.”

“ Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan, projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyen öğrenciler ile kopya çekenlerin durumları puanla değerlendirilmez.
Puan hanesine; sınava katılmayan, projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyenler için “G” ve kopya çekenler için “K” olarak belirtilir ve aritmetik ortalamaya dâhil edilir.”

Bir Dersin Dönem puanı
Bir dersin dönem puanı;
• a) Sınavlardan alınan puanların,
• b) Performans çalışması puanının / puanlarının,
• c) Varsa proje puanının, aritmetik ortalaması alınarak belirlenir.
• – Zorunlu hâllerde, bir yazılı sınav eksiğiyle de dönem puanı verilebilir.
• – Öğrenciye her dersten bir dönem puanı verilir.

Bir dersin yılsonu puanı
Bir dersin yılsonu puanı;
• a) Birinci ve ikinci dönem puanlannın aritmetik ortalamasıdır
• b) Bir dönem puanının bulunmaması hâlinde dönem puanı ile telafi
programı sonunda belirlenen puanın aritmetik ortalaması;
iki dönem puanının bulunmaması hâlinde ise telafi programı sonunda belirlenen puandır
“d) Sorumluluk sınavına giren öğrencilerin yılsonu puanı, o dersin yılsonu puanı ile sorumluluk sınavından alınan puanın aritmetik ortalamasıdır.” Bir dersin ağırlığı ve agırlıklı puanı
Bir dersin agırlığı, o dersin haftalık ders saati sayısına eşittir.
Bir dersin yılsonu puanıyla o dersin haftalık ders saati sayısının çarpımmdan elde edilen puan, o dersin agırlıklı puanıdır

Yılsonu başarı puanı
Öğrencinin yılsonu başarı puanı, derslerin ağırlıklı puanları toplamının bu derslerin haftalık ders saatleri toplamına bölümüyle elde edilen puandır.
Yılsonu başarı puanı, mezuniyet puanının hesaplanmasında esas alınır.
Ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılma Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için;
a) İki dönem puanının aritmetik ortalamasının EN AZ 50 VEYA birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının EN AZ 70, olması gerekir.

Doğrudan sınıf geçme
Ders yılı sonunda;
a) Tüm derslerden başarılı olan,
b) Başarısız dersi / dersleri olanlardan, yılsonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler doğrudan sınıf geçer.
Yılsonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak derslerden başarısız olan öğrenciler, o dersten / derslerden sorumlu geçer.
Yıl sonu başarı puanı ile başarılı sayılamayacak ders DIL VE ANLATIM dır.

not

Yukarıdaki Tablo incelendiğinde Matematik, Y. Dil ve Dil Anlatım dersinin yılsonu başarı ortalamalarının sınıf geçme notu olan 50’NIN altında olduğu ancak, Bu beş dersin yıl sonu ağırlıklı ortalamasının 50,55 olarak gerçekleştiği görülmektedir. Dolaysıyla bu öğrenci Tarih dersive Kimya derslerinden doğrudan, Matematik ve Yabancı Dil derslerinden YILSONU BAŞARI ORTALAMAYLA; Dil Anlatım dersinden SORUMLU olarak sınıfını geçer.
SORUMLULUK
Bir sınıfta en fazla 3 ,
Alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten sorumlu olarak sınıf geçilebilir.
Ancak;
Bir sınıfta 3’ten fazla, Alt sınıflarda dahil toplam 6 dersten fazla sorumlu dersi bulunanlar SINIF TEKRAR EDER. 

Bir dersin sorumluluğu ancak o dersin sorumluluk sınavından başarılı olmakla kalkar.
Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı ve/veya uygulamalı sınav esaslarına göre birinci ve ikinci dönemin ilk haftası içerisinde iki alan öğretmeni tarafından yapılır.
Sınav tarihleri ve sınavı yapacak öğretmenler okul müdürlüğünce belirlenir. Bu sınavlar dersleri aksatmayacak şekilde hafta içerisinde planlanır ve yapılır. Gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri de yapılabilir.”

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.