lise 3 dil ve anlatım 1.dönem 1.yazılı soruları ve cevapları 2014-2015

SORULAR

SORU-1) Gazete çevresinde gelişen öğretici metin türleri nelerdir? Yazınız.

SORU–2) Edebi metinlerle öğretici metinlerin arasındaki farklardan 5 tanesini yazınız

SORU–3) Aşağıdaki mektubun “ yazılış amacı “ nedir?        
Çok Sevgili Gazi Babama,                                                                                                       Samsun: 14.12.1930
Yurdumuzu şenlendiren, benliğimizi koruyan büyük kumandanın mübarek yüzünü görmek için bütün Türk yavrularının kalbinin çarptığını çok yakından bilirsiniz, değil mi? İşte bir küçük yavrunuz olan ben de bir gün olur elbette sizi görürüm diye düşünüyordum. Bu düşüncelerim gün geçtikçe artıyor, kalbimde yanan ateş beni yakıyordu. Bir gün vücudumda hafif bir kırgınlık duydum, yatağa yattım. Tam 15 gün hastalandım. Ümidim kesilmişti. Bir gün Samsun’a geleceğinizi haber verdiler, dünyalar kadar sevindim. Ne iyi ben de Gazi Babamı göreceğim diyordum. Fakat yataktan kalkamıyordum. O kadar üzülüyordum ki, Samsun’a geldiğinizi öğrendiğim dakikada kendimde iyiliğe doğru bir hâl gördüm. Bunun sizin muhabbetinizden geldiğine inanarak “Allahım dedim, eğer ben de yataktan kalkar ve iyi olursam dünyada yegâne malım olan sevgili tayımı Aziz Babama armağan edeceğim dedim. Ve günden güne iyileşerek büsbütün ayağa kalktım. Mektebime devama başladım. Şimdi bu adağı yerine getiriyorum. Bir küçük yavrunuzun candan kopan, gönlünden gelen bir hediyesini kabul etmenizi rica eder, ellerinizden öperim Sevgili Gazi.

(  Samsun İnönü Mektebi 5. sınıf talebelerinden 23 numaralı Bahri )

SORU–4) Halk Eğitim Merkezinin açmış olduğu “ Satranç Kursu’na “ kayıtta kullanılmak üzere öğrenim gördüğünüz okuldan “ Öğrenci Belgesi “ almak için  “ DİLEKÇE “  yazınız.

SORU–5) Aşağıdaki verilen metin parçaları, hangi yazı türünden alınmış olabilir? Yazınız.

METİN-A) Bir yaz günü, kıpkırmızı bir mayo giymiş, plajda yatıyordum. Haşim, soyunup vücudunu kalabalığın gözleri önüne seremeyecek kadar ürkekti. Benim, deniz suyu, temmuz güneşi ve kıvılcım kumda bakırlaşmış derime hasetle bakarak zehir gibi bir kahkaha çatlattı. Bu kahkahanın arkasında bir nükte vardı muhakkak. Onu konuşturmak için sordum.- Ne var Haşim, ne oldu?.. Kendisinin bu çıplaklar arasındaki şapkalı, bastonlu, kravatlı gülünçlüğünü unutmuş, benim kırmızı mayomla alay etti:- Mahmut Şevket Paşa’nm tabutuna dönmüşsün! Haşim, yazarken dünyanın en cesur adamıydı, okurken en korkak. Akşam, matbaaya bıraktığı fıkrasını sabahleyin gazetede okuyunca ödü kopardı!”

03.05.1956

METİN-B)  Baktım çocuklar uçurtma uçuruyor. Her yıl, ilkyaz aylarında, uçurtmayı gördüm mü, bir üzünç duyarım içimde, ağlamaklı olurum. Ben uçurtma uçurmadım ki! Çocukluğumda pek isterdim, o renk renk kâğıtlardan yapılmış uçurtmaların havalanmasına içimi çekerek bakardım. Annem bırakmazdı beni uçurtma uçurmama. Günah mıymış neymiş.

SORU–6) Metin-A ‘daki yazının türü ve özellikleri hakkında bilgi veriniz.

SORU–7) Aşağıdaki metinde geçen altı çizili kelimelerdeki ses olaylarını bulunuz.                                                                                                                                                                                       “ Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU, 27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu. İlköğrenimine ailesiyle birlikte gittiği Manisa’da başladı. 1908’de başladığı İstanbul Hukuk Mektebi‘ni bitirmedi. Mütareke yıllarında İkdam gazetesindeki yazılarıyla Kurtuluş Savaşı’nı destekliyordu. 1921’de Ankara’ya çağrıldı ve bazı görevler verildi.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.