Kültür Aktarımlarındaki Edebiyat Eğitiminin Önemi

Kültür Aktarımlarındaki Edebiyat Eğitiminin Önemi

Kültür bir toplumun kimliğini oluştururken onu diğer toplumlardan farklı kılar. Çünkü kendi toplumunun tarihi ve ilerlemesi konusunda sahip olmuş olduğu hem bireyse hem de toplumsal bilinci taşıyor olmasıdır. Dil kültürün en başta gelen unsurudur. Kültür varlıklarının dil ile anlatılması nesilden nesillere geçmesini ve milletin ortak bir kültürde şekillenmesini sağlar. Bu nedenle edebiyatın eğitimde önemi oldukça üst seviyededir. Bunun nedeni ise edebiyatın dile dayanıyor olmasıdır. Şiirlerde, hikâyelerde, romanlarda heyecan duyduğumuz o hisler, hayaller, tasvirler varlıklarını ve üzerimizdeki tesiri kelimelere borçludur.

Dil ve Eğitim

Edebiyatın eğitim ile ilgisinden önce dil ile olan ilgisini bilmek yerinde olacaktır. Dil, insanları duygu ve düşüncelerini bildirmek için kelimeler ve işaretler aracılığıyla anlaşmasıdır.  Dil değerlerin insandan insana ve toplumdan topluma aktarılmasında bir vasıta görevi görür ki insanlara toplumsal bir ruh ve bakış açışı üfler. Değerler eğitiminin önemi dil eğitiminin tamamlanmasıyla anlam kazanır. Çünkü yeni nesillere kültür bilinci aşılamak ancak dil eğitimi ile mümkün olur.

Edebiyat ve Değer Eğitimi

yazmakEdebiyat kelimesinin kökünün oluştuğu eğitim, terbiye anlamında olan edeb toplumun eğitilmesindeki rolünün büyük olduğunun kanıtıdır. Hayatımız boyunca edebiyatın bulunduğu her alan toplumu ve bireyleri eğitmek için kullanılan bir araç olmuştur. Değerler eğitiminin önemi ve gereği edebiyatın muhataplarına ulaşan en kolay ve doğrudan olan bir sanat dalı olmasıdır. Edebiyat ve eğitim insan ve insan topluluklarıyla ilgilenen uğraşma bakımından birbirini tamamlayabilen iki alandır. Çünkü her ikisinin konusu da insandır.

Değer Eğitimindeki Edebi Metinlerin Önemi

Edebi metin içerikleri öğrencilerin estetik yönünü, kişiliğini, kültürel ve toplumsal değer gelişimlerine katkıda bulunacaktır. Edebi metinler her şeyden önce insana kişilik verir. Bu sayede hayat yollarını hazırlar, ahlakın ilerlemesi ve toplumun düzelmesi meydana gelir. Değer eğitimi öğrencilerin aile eğitimi önemi konusunda bilinçlendirdiği gibi çocukları kültürel açıdan da geliştirir. Bu eğitim sayesinde insan kişiliğinin ve toplumunun bilincine varır. Edebiyat, insanlar ve insanlar dışında kalan anladığımız, gördüğümüz maddi ve manevi şeylerle alakalı bir fikir, felsefe, sınırlı görülen halleri alakalı bir şekilde genişletmek takdir hissi verecek doğrultuda genişletmeye yarar.

Tüm Toplumda ve Kültürde Edebiyatın Önemi

İnsanlar duyduklarından çok gördüklerine inanmayı tercih eder. Fakat edebiyat geçmişten günümüze kadar gelen eserlerin hepsini okuyarak veya dinleyerek anlamamızı sağlamıştır. Edebiyat ve eğitim bu nedenle çok büyük önem kazanmış bir hale gelmiştir. Okuduğunuz bir şiirin, hikâyenin mutlaka bir geçmişi veya bıraktığı bir izi vardır. Eğitim hayatı boyunca edebiyat insana farklı hissetmeyi, insan olmanın vermiş olduğu hazzı ve kültürü aşılar. Her toplumun kendi içerisinde yaşadığı bir edebiyat vardır. Sadece hissetmekle anlamayı topluma kazandıran eserleri sayesinde insanlar görmeden de yaşamayı ve hissetmeyi anlayabilmektedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.