kimya sene başı zümresi 2014-2015

2014-2015 ÖĞRETİM YILI

……………………………. ANADOLU LİSESİ

  1. DÖNEM SENE BAŞI KİMYA DERSİ ZÜMRE TOPLANTI TUTANAĞI

 

 

TOPLANTI TARİHİ          : 09.09.2014

TOPLANTI SAATİ             : 10:00

TOPLANTI YERİ               : Öğretmenler odası

TOPLANTI NO                   : 1

 

GÜNDEM MADDELERİ :

  1. Açılış ve yoklama,
  2. Milli Eğitim Temel Kanununun okunup incelenmesi,
  3. Kimya dersinin müfredat programlarının gözden geçirilmesi,
  4. Atatürk İlke ve İnkılapları’nın derslere yansıtılması hususu,
  5. Millî Eğitim Bakanlığı ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin gözden geçirilmesi,
  6. Yazılı yoklama, Performans ve yıllık projelerin tespiti yönetmeliğinin gözden geçirilmesi.
  7. Derslerde uygulanacak yöntem, teknik ve laboratuarın kullanılması ile yapılacak deneylerin belirlenmesi,
  8. Başarıyı artırıcı ders içi ve ders dışı etkinlikler,
  9. Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği ve ortak çalışmalar,
  10. 10. Yazılı yoklamalar için çalışma takvimindeki tatillerin tespiti,
  11. 11. Yaz tatili süresinde Milli Eğitim Bakanlığınca gönderilen genelge ve yönetmeliklerin incelenmesi,
  12. 12. Genel değerlendirme (geçmiş yıldaki toplantılarda alınmış kararların sonuçları),
  13. 13. Dilek ve temenniler,

 

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ 

 

  1. Öğretmen arkadaşlarla alınan kararla zümre başkanlığına ……………….. seçildi. …………………….. ‘ ın  iyi dilek ve temennileriyle toplantı açıldı. Zümre öğretmenlerinin eksiksiz olduğu tespit edildi.

 

…………………….. tarafından 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu okundu, genel ve özel amaçları özenle incelendi, öğrencilerin söz konusu kanun amaç ve ilkelerine göre yetiştirilmesi gereğinin önemi üzerinde durularak Ulusumuzun bizlere emaneti olan gençlerimizin, standartları Atatürk tarafından belirtilmiş olan çağdaşlık çizgisinin üzeri bir medeni hayat düzeyini yaşamaları için, kendilerine en güzel referans teşkil edecek öğretmenlerinin, gerek mesleklerine ilk başladıklarında ettikleri yeminlerinde ve Anayasamızda ifade edilen, Atatürk milliyetçiliğine, Onun ilke ve inkılaplarına gönülden bağlı birer Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmalarının, gerekse yaşadıkları hayat tarzı ile öğrencilerimize örnek olmalarının önemi üzerinde duruldu.

 

3.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının; 01.02.2014 tarih, 11 sayılı kararı: Talim Terbiye Kurulunun 11/10/2007-169; 03/06/2008-136; 26/12/2008-289; 20/10/2009-182 tarihli ve sayılı kararları ile kabul edilen Ortaöğretim 9, 10, 11 ve 12. Sınıf Kimya Dersi Öğretim Programlarının 2014-2015 Öğretim Yılından itibaren 9’uncu sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak uygulamadan kaldırılması kararlaştırıldı.Yıllık planlardaki müfredat programlarının bir kere hazırlanıp bir yıl uygulanacağı ilkesinden hareketle ilgili değişikliklerin titizlikle takip edilip bu konularda hata yapılmaması gerekliliğinin üzerinde duruldu.

…………………………Yıllık planlar hazırlanırken geçmiş yıllardaki deneyimlerimizden yararlanmamız gerektiğini belirtti. Yıllık planlar hazırlanırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi kararlaştırıldı.

  1. Konular ay ve haftalara dağıtılırken çalışma takvimine göre konuların kapsam ve ağırlığının uygun zamanlamaya uymasına dikkat edilecek,
  2. b) Konular müfredat programından alınacak,
  3. c) Konuların varsa özel amaçları belirtilecek,
  4. d) Yazılı sınavların yapılacağı tarihler yıllık planda belirtilecektir.
  5. e) Yıllık planlar;2551 sayılı tebliğler dergisinde yayınlanan MEB lığı Eğ.Öğ.Çalışmalarının   planlı yürütülmesine ilişkin 30.07.2003 Tarih, 226 sayılı yönergesi ,2089 sayılı tebliğler dergisinden planlamaya ilişkin açıklamalar,2359 sayılı tebliğler dergisinden Kimya Müfredat programı, 2104 ve 2212 sayılı tebliğler dergilerinden Atatürk İlke ve İnkılaplarının öğretilmesi konularından yararlanarak hazırlanacaktır.

 

…………………………..: Kimya dersinin amaçlarına ulaşabilmesi için belirli planlama doğrultusunda gerekli şartların oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bu amaçla müfredat programlarında aşağıdaki değişikliklerin oluşturulması kararlaştırıldı.

12.sınıflarda elementler kimyası konusundan YGS’de soru çıkmaması veya çok az çıkması sebebiyle ,Organik kimya ve reaksiyonları  konularında 11 tane soru çıkması sebebiyle öncelikli olarak organik kimya işlenmesi kararlaştırılmıştır.

 

  1.     

            Atatürk İlke ve İnkılaplarının derslere yansıtılması konusunun 2104-2212- sayılı  tebliğler dergilerindeki ilgili bölümleri yeniden incelenerek tekrar ele alındı. Söz konusu dergilerin belirttiği esasların yıllık planlarda temel başlıklar halinde, günlük planlarda 2104 sayılı tebliğler dergisindeki açıklamalar ışığında ayrıntılı olarak işleneceği fizik dersi zümre öğretmenler kurulu başkanı tarafından hatırlatıldı.

a)Atatürk’ün “Bilim ve Teknik için sınır yoktur.” özdeyişinin günümüzdeki uzay çalışmaları örnek  verilerek, anlamının büyüklüğü ve öneminin üzerinde durulmasına.

b)Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” özdeyişinin bilimin hızla değiştiği çağımızda etki alanının öneminin açıklanmasına.
c)Atatürk’ün bilim ve fen’e, fennin  uygulaması olan tekniğe ne kadar önem verdiğini ifade eden Bursa nutkundaki  “Hakiki rehberimiz ilim ve fen olacaktır.”sözü üzerinde durulmasına.
d)Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözünün anlamı belirtilerek, Atatürk’ün Fen ve teknikten soyutlanmayan hava gücüne dolaylı olarak bu gücün dayandığı fen ve tekniğe verdiği önemin açıklanmasına.
e)Atatürk zamanında kurulan fabrikaların ve fen kuruluşlarının; O’nun, fen ve tekniğe verdiği önemin açık bir kanıtı olduğunun belirtilmesine.
f)Fen bilimlerinin öğretiminde  kullanılan  yüzlerce  anlaşılması  zor  Arapça, Farsça ve Osmanlıca terimlerin;  Atatürk’ün  direktifleriyle  Türkçeleştirildiğinin  anlatılmasına  ve  aradaki  büyük  öğretim kolaylığına öğrencilerin dikkatinin çekilmesine karar verildi.

 

 

                          Atatürkçülük  konuları 

Atatürk’ün gençliğe güveni

Atatürk’ün bilim ve tekniğe verdiği önem.
“Yurtta Sulh Cihanda Sulh” özdeyişi.     .
“Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir”
“İstikbal Göklerdedir”

Ölçü ve birim sistemlerinin değiştirilmesi.
“İstikbal Göklerdedir”.

Atatürk’e göre çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma
Atatürk ve Ulusal egemenlik
Bilimsel görüşün ve Atatürk İlkelerinin uygulanmasının önemi
Atatürk’ ün gençlik hakkındaki görüşleri

 

………………………………; Atatürkçülük ile ilgili. özdeyiş ve konuların haftaları belirlenecek ve ünitelendirilmiş yıllık planlara yazılacak. Kaynak kitap olarak okulumuz kütüphanesinde bulunan ansiklopedi dergi ve kitaplardan yararlanılması için konulara yeri geldikçe kitap adı ve sayfa numarasının da verilmesi. Atatürk İlke ve İnkılaplarının  belirli gün ve haftalarda konuların özelliğine göre yer verilmesi gerektiğini belirtti. Atatürk’ün Fen Bilimlerine ilişkin özdeyişlerine uygun fırsatlar yaratılması ve işlenen bu konuların sınıf defterlerine yazılması kararlaştırıldı.

 

Eğitim-Öğretim dönemi içinde ve sonunda bir hataya meydan vermemek için 7 Eylül 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28758 yönetmeliğinin en son düzenlenmiş hali, zümre başkanı tarafından okunarak yönetmelik gözden geçirildi. Değişiklikler hatırlatıldı.

 

6.

 

a)Yazılı sınavlarda:
•    Kısa cevaplı çok soru sorulması esasına uyulması,
•    Soruların metin ve problemlerden oluşması,
•    işlenen konuları kapsaması,
•    Soruların bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme seviyelerinde olmak üzere, değişik öğrenme seviyelerini ölçecek nitelikte olması,
•    Cevap anahtarlarının önceden hazırlanıp puanlanması,
•    Sınav kağıtları değerlendirildikten sonra tespit edilen genel hatalar ile yapılamayan soruların üzerinde durulması,
•    Yazılı sınavların pedagojik esaslar doğrultusunda programlanması,
•    Yazılı sınavların bir ders saatinde yapılması,
•    Ortak sınav ve ortak testler yapılması,

.     Sınav sonuçlarının soru, şube ve sınıf bazında ayrıntılı olarak değerlendirilmesi,

  • Lise-1 de 2 ( iki) yazılı,Lise-2 , Lise 3. ve Lise-4. sınıflarda 3 ( üç) yazılı yapılması kararlaştırıldı.

  1. b) Performans çalışması:
    Performans çalışması için ayrı bir ders saati ayrılmayarak öğrencinin sınıf içi etkinlikleri, derse hazırlıkları ve ders değerlendirme sorularına verdikleri yanıtlara göre Performans notu verilmesi,
    •    Performans  notu verilmesi için dönem sonunun beklenmemesi ve verilen Performans notlarının anında öğrencilere duyurulması,
    •    Başarısız öğrencilere daha çok söz hakkı verilerek daha fazla Performans notu almalarının sağlanması,                                                                                                                      
    •    Performans notlarının (+) veya (-)’ ler şeklinde ya da bunların bileşkesi şeklinde değil, notla belirtilmesi,
    •    Öğrencilerin grup halinde Performans yoklama  için tahtaya kaldırılmaması,
  • Lise-1,Lise-2 , Lise 3. ve Lise-4. sınıflarda zümre öğretmenlerinin girdiği seçmeli dersler dışındaki her dersten 2(iki) Performans notu verilmesi kararlaştırıldı.

 

……………………………: Performans çalışması, proje ve diğer çalışmaları esaslarına bağlı kalarak dönem   içinde sınıf içi ve sınıf dışı çalışmaların Performans notu ile değerlendirilmesi başarının artmasına neden olacaktır.

Projelerin öğrenciyi araştırmaya sevk edecek yönde ve kaynakların belirtilerek verilmesi ve zamanında toplanması bunların öğrenci sorumluluğunu geliştirici yönlerinin bulunması nedeniyle, en az yazılı yoklama notları kadar önemli olduğu bir defa daha teyit edildi.

……………………………………: Dönem içerisinde verilecek Proje konuları genel olarak ;

 

  1. Öğrenciler ilgilerini çeken konular varsa o konularda çalışarak, çalışmalarını rapor haline getirmeleri,
  2. Daha iyi daha derin araştırma yaparak daha çok öğrenmelerini sağlamak amacıyla öğrencilerin zorlandıkları konularda problem araştırmaları ve bunları sınıfta çözmeleri,
  3. Projelerin ders öğretmenleri ile öğrenciler arasında belirlenecek bir proje çalışması şeklinde olması,
  4. Sınıflarda projelerin proje-deney-düzenek çalışması şeklinde verilmesi diğer sınıflarda ise öğretmenin takdirine göre proje verilmesi, proje projelerinin yıl sonunda okul idaresiyle işbirliğiyle Bilim Şenliği adı altında sergilenmesi
  5. Projelerin değerlendirilmesinde birlik ve beraberliğin sağlanması amacıyla değerlendirme planının aşağıdaki gibi yapılması kararlaştırıldı.

……………………………; öğrenciye verilecek projelerin öğrencinin sosyal aktivitelerini artıracak, onu araştırmaya itecek türden seçilebilir. Meselâ, kimya sanayi ile ilgili bir fabrika veya benzeri  yerleri gezme, ondan rapor hazırlama şeklinde olabilir. Öğrenci hazırladığı bu raporu sınıfta arkadaşlarına takdim eder, sonra arkadaşlarının sorularına cevap verir. Hazırladığı rapora, sınıfta takdim şekline ve sorulara verdiği cevaplara göre öğrenci notunu alır.

Bu tip hazırlanacak projelerin ilimizde bulunan kimya sanayi ile ilgili Cam fabrikaları, Boya fabrikaları, sabun, deterjan fabrikaları, çamaşır suyu fabrikaları, tuz ruhu imalathaneleri, sirke üretim tesisleri, çikolata-bisküvi fabrikaları, tekstil fabrikalarında boyama ürünleri, yemek yağı üretim tesisleri, margarin üretim tesisleri gibi yerler olabilir.

Bu tip yerleri öğrencinin gezmesi ve görmesi, okuduğu dersin sanayide nasıl kullanıldığını öğrenmesi açısından faydalıdır. Aynı zamanda bu bilgilerle nasıl para kazandığını öğrenebilir. Böylece derse ilgisi artabilir. Ayrıca yıllık planda projelerin takibini ve değerlendirmesini aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi yapabiliriz.

 

ÖĞRENCİYE VERİLECEK YILLIK PROJE KONULARI 

 

Öğrencinin bir konuda inceleme ve araştırma yaparak onunla ilgili hazırlayacağı proje konularına örnekler aşağıda çıkarılmıştır. Öğretmenlerin bu konulara bağlı kalması zorunlu değildir. Bunlar öğrencinin sınıf ve seviyesi dikkate alınarak seçilmelidir.

 

               9.SINIF Kimya Dönem projesi Konuları

  1. Simya nedir. Tarihteki önemli simyacılar ve çalışmaları
  2. Atom fikrinin tarihi
  3. Atom modelleri ve gelişimi
  4. Kimya kanunları
  5. Kimyasal bağlar
  6. İnorganik maddeler
  7. Organik maddeler
  8. Periyodik cetvel
  9. Asitler ve bazlar
  10. Polimerleşme
  11. Hidroliz
  12. Karışımlar
  13. Karışımları ayırma yöntemleri
  14. Çözelti türleri
  15. Diyaliz
  16. Temizlik maddeleri
  17. Alaşımlar
  18. Harç
  19. Çimento çeşitleri
  20. Boya
  21. Porselen
  22. Cam çeşitleri
  23. Ekolojik denge
  24. Sindirim
  25. Küresel ısınma
  26. Hava yastıkları vb.
  1. SINIF Kimya Dönem projesi Konuları
  2. Nükleer enerjiden günümüzde istifade yollarının araştırılması.
    2. Radyoaktiviteden fosil yaşlarının hesaplanmasında nasıl yararlanılır? Araştırınız?
    3. Çekirdek tepkimeleri ile kimyasal tepkimeler arasındaki farklılıklar ve nedenleri.
    4. Atom bombası ve hidrojen bombasını dayandığı temel ve etkilerinin araştırılması?
    5. Alternatif enerji kaynakları, Hidrojen ve Bor enerjisi.
    6. Kimyasal silah olarak bilinen gazlar nelerdir? Bu gazların canlılar üzerindeki etkileri nelerdir?
    7. N.Ş.A da bir mol gazın neden 22.4 litre geldiğinin araştırılması.
    8. Doğal gazda bulunan kimyasal bileşikler nelerdir, yanma ürünleri tehlikeleri ve önemleri nelerdir?
    9. Suni yağmur oluşturmadaki kimyasal reaksiyonları araştırınız.
    10. Betonun donması olayında karşılaşılan muhtemel kimyasal reaksiyonları araştırınız.
    11. Yangın söndürmede kullanılan kimyasal maddeleri ve bunların yangına etkilerini araştırınız.
    12. Sera etkisi ve küresel ısınma nedir?
    13. Sigara dumanında hangi gazlar vardır? İnsan sağlığına etkisini araştırınız.
    14. Denizdeki dalgıçlarda vurgun olayını araştırınız.
    15. Suyun canlılar için önemini araştırınız.
    16. Hava kirliliğine sebep olan gazlar nelerdir?

 

  1. SINIF Kimya Dönem projesi Konuları
  2. Fotoğraf ve röntgen ışınlarından nasıl ayna yapıldığını araştırınız.
    2. Atık suyun arıtılması, teknik ve yöntemleri.
    3. Seçimli çöktürmeyi inceleyerek sudaki metaller hangi metotlarla çöktürülür? Araştırınız.
    4. Suların sertliğinin giderilmesi yollarını araştırınız.
    5. Karbonmonoksit zehirlenmesinin nedenlerini araştırılması.
    6. Günlük hayatta kullandığımız asit ve bazlar nelerdir? Kullanıldığı yerlerin araştırılması.
    7. Kimyasal reaksiyonlarda niçin çökelek oluşur? Sebeplerini araştırınız.(HCI ile NaOH çözeltisi karıştırıldığında çökme olmazken HCI ile AgNO3 çözeltisi karıştırıldığında niçin AgCI çökmektedir?
    8. Asit yağmurlarının toprak kimyasına, canlılara ve tarihi eserlere etkisini araştırınız.
    9. İnsan vücudunda bulunan tampon çözeltiler nelerdir?
    10. İndikatör nedir ve nerelerde kullanılır? Araştırınız.
    11. Paslanma nedir? Paslanmadan korunmak için gerekli yöntemleri araştırınız.
    12. Şarj edilebilir piller hangileridir? Şarj mekanizmasını araştırınız.
    13. Vücudumuz niçin elektrik akımını ilettiğini araştırınız.
    14. Kaplamacılık olayında elektroliz olayının kullanımını örneklerle inceleyiniz.

 

  1. SINIF Kimya Dönem projesi Konuları
  2. Aspirin laboratuarda nasıl elde edilir? Araştırınız.
    2. Ham Petrolün ayrıştırılma metotları ve ürünlerini inceleyiniz.
    3. Tentürdiyot laboratuarda nasıl elde edilir?
    4. Endüstride çok kullanılan polimerlerin elde edilmesi ve kullanım alanlarının araştırılması.(Teflon, orlon, PVC)
    5. İdrarda şeker ve üre tayini nasıl yapılır araştırınız.
    6. Sanayide kullanılan boya maddelerini araştırınız.
    7. Tarımda kullanılan hormonlar ve zirai ilaçların zararlarını araştırınız.
    8. Alkolün insan sağlığına zararlarını araştırınız.
    9. Sıvı yağlarda margarin hangi metotlarla yapılmaktadır araştırınız.
    10. Selüloz ve nişastanın yapım formülerinin aynı olmasına rağmen,biri insan midesi tarafından sindirilir diğeri sindirilmez. Bunun nedenini araştırınız.
    11. Asetilen gazı nasıl elde edilir? Günlük hayatta nerelerde kullanılır araştırınız.
    12. Deterjanın ve diğer temizlik ilaçlarının ekolojiye etkilerini araştırınız.
    13. Günlük hayatta kullandığımız kanser yapıcı organik maddeler nelerdir? Araştırınız.
    14. Polimer nedir? Günlük hayatta kullandığımız polimer örnekleri nelerdir?
    15. Organik gübrenin önemini araştırınız.,
    16. Limon kolonyası ve sabunun nasıl yapıldığını araştırınız.
S.N.DEĞERLENDİRİLECEK HUSUSLARPUANVERİLEN PUANDÜŞÜNCELER
1-Proje hazırlama planı yapması ve uygulama başarısı10
2-Proje için gerekli bilgi, doküman, araç, gereç toplaması ve kullanması10
3-Kendisini geliştirmek amacı ile projeyi bizzat yapması ve çabası10
4-Proje hazırlama sırasında ders öğretmeni ile diyalog kurması10
5-Kaynak kişilerle, varsa grupla iletişim kurabilme yeteneği15
6-Projenin doğruluk ve kullanılabilirlik derecesi10
7-Projenin yazım kurallarına ve dersin özel kurallarına uygunluğu5
8-Düzgün ifade kullanma ve anlaşılabilir olması5
9-Projenin sunumu ve projele ilgili

Soruları cevaplandırması

20
10-Projenin zamanında teslim edilmesi5
TOPLAM100

KİMYA  DERSİ  PROJE   TAKİP  VE  DEĞERLENDİRME FORMU

 

ÖĞRENCİNİNDERS:
ADIDEĞERLENDİRME SONUCU
SOYADINOT RAKAMLA
SINIFINOT   YAZIYLA ……..
NUMARASIADI SOYADI………………………..
PROJE VERİLDİĞİ TARİH      …/…./2014İMZA
PROJE TESLİM TARİHİ                      …/…./2015

 

PROJE  KONUSU: …………………………………………………………………………………..

 

Yapılan faaliyetler                  Alınan kararlar             Tarih          İmza

  1. Görüşme ……….                              …………..                  …           …..
  2. Görüşme ………..                              ………..                     …          …….
  3. Görüşme ………..                              …………..                  …          ……

 

 AÇIKLAMALAR:

1- Proje konusu öğrenciye imza karşılığı bildirilecektir.

2- Öğrencinin ders öğretmeni ile görüşmesinde, öğretmen tarafından notlar alınacaktır.

3- Her öğretmen verdiği projelerle ilgili formları dosyalayacaktır

4- Öğrencinin çalışma planı, bilgi, doküman ve araç – gereç listesi, iletişim kurduğu kaynak  kişilerin listesi, projenin sonundaki yararlanılan kaynaklar bölümünde belirtilecektir.

5-Yıllık proje takip ve değerlendirme formu doldurularak idareye teslim edilecektir.

……………………………….; “12. sınıfların üniversite giriş sınavlarında hedefledikleri bölümleri kazanabilmeleri için kimya dersine ait ne gibi çalışmalar yapabiliriz. Öğrencilerimize bu zorlu yarışta elimizden gelen yardımı yapmalıyız. “ şeklindeki konuşması üzerine; öğrencilerin geçmiş yıllara ait konularda eksikleri var. Boş zamanlarda bu eksik konuları tamamlamak için birebir konu anlatabiliriz. Böylece konu eksiklerini hızlı bir şekilde tamamlayabiliriz. Ayrıca derslerde konu ile ilgili çıkmış soruları çözerek pratik kazanmalarına yardımcı olabiliriz.

……………………………… öğrencilerin deneme sonuçlarını inceleyerek eksik oldukları konuları daha kolay tespit edebilir, yaptıkları hatalara dikkat çekerek hatalarını en aza indirebiliriz.

7.

……………………………..; Geçmiş yıldaki zümre öğretmenler toplantılarında takip edilen yöntem ve tekniklerin nasıl ve ne şekilde uygulanabileceği tartışıldı. Etkin takrir, soru-cevap, tümdengelim, tümevarım, deney, grup çalışması, laboratuarın mevcut imkanlar çerçevesinde kullanımı,  öğrenci etkinliği için ön hazırlığın teşviki, işlenen konuların ders saati sonunda son beş dakikalık sürede özetlenmesi gereğine, konular arası bağlantının sürekli sağlanmasına, ağırlıklı konulara dayalı soruların çıkarılıp olayların neden-sonuç ilişkisi üzerinde öğrencilerin yorum yapabilmesinin önemi üzerinde duruldu.

…………………………………Aynı ders öğretmenleri arasında yöntem ve teknik yönünden birlik sağlanması,bu amaçla öğretmenler arasında günlük ders planları ile ilgili görüş alışverişinde bulunulmalı,konuların işlenişinde kullanılabilecek yöntem ve tekniklerin belirlenip verilecek örnek ve uygulamaların nitelik ve niceliklerinin tartışılarak ortak bir uygulamaya gidilmesi gerektiğini belirtti.

Müfredat programına bağlı olarak Milli Eğitim Bakanlığınca  kabul edilmiş olan ders kitaplarının, her öğrencinin maddi gücü imkanlarınca alınmasına karar verildi. Ayrıca ders kitaplarının yanında üniversite hazırlık kitaplarından da yararlanılmasına karar verildi. Yazı tahtasının düzenli kullanımına, şekil ve şemaların renkli kalemlerle çizilmesine ve düzenli olarak ders esnasında dersi derste öğrenmek gayesiyle kitapların yanlarında bulundurulmasının takibinin yararlı olacağı görüşü benimsendi.

    8.    

…………………………………….;Ders  içinde sınıfın çok dikkatli gözlenmesinin derse soru çözme kapsamında tüm öğrencilerin homojen katılımına her öğrenciye söz verilip onların devamlı derste aktif ve ilgili tutmaya özen gösterilmesinin yararı üzerinde durdu. Ders dışında öğrencilerin grup çalışmasının, günlük çalışma alışkanlığı kazandırmanın faydalarını belirtti. Her an yanında öğretmenini bulamayan öğrencinin grup çalışmalarında arkadaşlarından da yararlanmasının önemini vurguladı.

……………………………Okullarda Kimya dersinde başarının olumlu yönde gelişimini sağlamak için; başarıyı etkileyen genel ve özel şartlar değerlendirilmeli, olumsuzlukların sebepleri tartışılarak bazı çözüm önerileri üretilmelidir.Bu nedenle;

  1. Öğrencilere ders çalışma planlarında rehberlik yapılarak verimli ders çalışma alışkanlığı kazanmalarının sağlanması,
  2. Çalışmayı alışkanlık haline getirmemiş öğrencilerin aileleriyle işbirliği yapılarak çalışmaya yönlendirilmeleri,
  3. Derslerin daha aktif ve ilgi çekici olması için laboratuar çalışmalarına daha çok yer verilmesi,
  4. Seviyelerine uygun problem çözümü ile alıştırma yapmalarının sağlanması,
  5. Pratik uygulamalar yapılarak düşünme gücünün artırılması,
  6. Öğrencilerin Kimya dersini başarabileceklerine dair güven verilerek dersi sevmeleri ve dersten kopmamalarının sağlanması,
  7. Öğrencilerin derslere hazırlık yaparak gelmeleri için işlenecek konunun önceden belirtilmesi gerekir.
  8. Ders kitabı dışında öğrencilerin yararlanacağı kitaplar kendi isteklerine bırakılmalı.Bu kaynak kitaplarda aranması gereken özellikler hakkında bilgi verilmelidir.
  9. Fen Bilimlerinde güncel gelişmeleri takip edebilmeleri için TÜBİTAK tarafından yayınlanan “Bilim ve Teknik” dergisi tavsiye edilmelidir.
  10. Deney ve proje çalışmalarına ilgi duyan öğrencilerin çalışmalarına destek olunması,bunların laboratuar imkanlarından yararlanmalarının sağlanması,konu ve kaynak konusunda yardımcı olunması.

 

  1. Her konu bitiminde; konuyla ilgili pratik düşünebilme yeteneklerinin ve test sorusu çözebilme özelliklerinin geliştirilmesi için test uygulamasının yapılması gerektiğini belirtti.

9.

……………………………….., elektro kimyada elektroliz ve piller konusunda elektrik devresi kurulması ile iletkenlik ölçümleri deneylerinde, optik izomeri konusunda, maddenin ayırt edici özellikleri konularında Fizik öğretmenleri ile, mol kavramı ve kimyasal hesaplamalar konusunda, logaritma, birim çevirmeleri konularında Matematik öğretmenler ile,

……………………………………. ; PH, karbonhidratlar katalizör azotlu bileşikler konularında biyoloji öğretmenleri ile,Atatürkçülük konularında Tarih öğretmenleri ile, doğru ve olumlu cümle ve imla kuralları konusunda Edebiyat öğretmenleri ile işbirliği yapabiliriz. Bu konular ilgili öğretmenlerin zümre başkanlarına iletilerek planlama yapmaları kararlaştırıldı.

  1. 10.

   Çalışma takvimi incelenerek tatil günleri aşağıdaki gibi tespit edilmiştir: Yıllık planlar yapılırken bu çizelgeden yararlanılacaktır.

 

 

AYLARMESAİ HAFTALARI

TATİLLER

EYLÜL                    2
 

EKİM

 

5

15,16,17,18  Ekim 2014 Salı,, Çarş., Perş.,Cuma tam gün  (Kurban Bayramı)

29  Ekim 2014 Salı tam gün  (Cumhuriyet Bayramı)

KASIM4,
ARALIK4
 

OCAK

 

4

1 Ocak 2015 Çarş. (Yılbaşı  tatili)

24 Ocak-10 Şubat 2015 (Yarıyıl tatili)

ŞUBAT3
MART4
 

NİSAN

523 Nisan 2015 Çarş.

(Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)

 

MAYIS

 

4

1 Mayıs 2015 Perş. (Bahar Bayramı)

19, 20 Mayıs 2015  Pazartesi, Salı

(Gençlik ve Spor Bayramı)

 

HAZİRAN

213 Haziran 2015  Cuma

(Öğretim yılının son günü)

 

MESAİ GÜNLERİ

I.DÖNEM95 gün
I.DÖNEM90 gün
TOPLAM185 gün

 

  1. Milli Eğitim BakanlığıTalim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığı’na kurulunun yayınladığı yönetmeliklerin takibi için yaz tatili döneminde yayınlanan genelgeler okundu.

 

Lise 1,2 ,3ve 4. sınıf Kimya Dersi müfredatı Millî Eğitim Bakanlığı orta öğretim kurumları haftalık ders çizelgelerinde yer alan derslerin uygulanışına  yönelik 2575 sayılı TD. de yapılan açıklamalar doğrultu

sunda aşağıdaki gibi değiştirilmiştir. Yıllık planların bu açıklamalar doğrultusunda hazırlanması gerektiği …………………………………… tarafından önemle belirtildi.

  

Haftalık ders çizelgeleri,

 

Kimya dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun

SAYI: 124 TARİH: 14.08.2012 Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinde Değişiklik Yapılması  26.08.2011 tarihli ve 130 sayılı Kararı : Öğrenciler tarafindan 10, 11 ve 12. sınıflarda 2 saatlik Kimya dersi seçildiğinde, Başkanlığımızın web sayfasında yayımlanan Kimya dersi 10, 11 ve 12. sınıf öğretim prograınlarında mavi renkle yazılmış ve önüne *simgesi konulmuş kazanımlar işlenmeyecektir. 10 ve 12. sımfta 3 saatlik, 11. sınıfta 4 saatlik Kimya dersi seçildiğinde ise ilgili sınıfın öğretim programının tamamı işlenecektir, İlgi (0 Kurul Kararı ile yeniden düzenlenen Kimya Dersi Öğretim Programı 9, 10 ve 11. sınıflarda 2011-2012 Oğretiın Yılı’ndan, 12. Sınıflarda da ise

2012-2014 Oğretim Yılı’ndan itibaren uygulanacaktır.

Yapılan değişiklikler Kimya Dersi Öğretim Programı’nın “Kimya Öğretimi Programında Yapılan Değişiklikler” adlı 5. bölümde yer almaktadır.

9.sınıflarda 2 saat,10.sınıflarda 3 saat,11.sınıflarda 4 saat,12.sınıflarda 3 saat olarak belirlenmiştir.

 

2012-2014  Öğretim yılında yapılan zümre toplantılarında alınan kararlar tekrar gözden geçirilip bu yıl alınan kararlarla karşılaştırılması yapıldı.

 

2014-2015 Öğretim yılının birlik ve beraberlik içinde geçirilmesi, öğrencilerimizin başarılarının artarak devam etmesi, Türk Milli Eğitiminin özel ve genel amaçları doğrultusunda bilgili, becerikli, terbiyeli, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bilinçli bir şekilde bağlı, ülkesini ve ulusunu seven genç nesillerin yetişmeleri umuduyla, tüm dünya ve ülkemiz insanlarının mutlu ve huzurlu bir yıl geçirmesi dilek ve temennileri zümre öğretmenlerinin ortak görüşü olarak benimsendi.

Bu görüş ve düşüncelerle zümre başkanı ……………………………………… toplantıyı kapattı.

 

…………………………………………                                             …………………………………………..

Kimya Öğretmeni                                                                 Kimya Öğretmeni

                                                                     OLUR

                                                                  09.09.2014

   ……………………………….

                                                            Okul Müdürü

Dokümanın Görselli Tam Halini İndirmek için TIKLAYINIZ

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.