Karanlıkta görebilir miyiz?

Karanlıkta niçin göremeyiz? Nasıl görürüz?

Daha önce karanlık bir ortamda bulunduysanız (mesela akşam elektrikler kesildiğinde, bir mağaraya girdiğiniz­de… vb.) siz de aşağıdaki tecrübeleri yaşamışsınızdır: Ortam tamamen karanlık olduğunda etrafımızdaki varlık­ları hatta kendi vücudumuzu görmemiz mümkün değildir. Çok az bir ışık olduğunda, varlıkları biraz farkederiz ama net olarak göremeyiz. Varlıkları net olarak görebilmek için yeterli miktarda ışığa ihtiyaç vardır. Eğer ışık çok fazla olursa, göz sağlığımız tehlikeye girebilir. Mesela, Güneş’e çıplak gözle bakmak sakıncalıdır.

Körebe oynarken ebe olduğumuzda, gözlerimiz bağlı ol­duğundan, gözümüze ışık ulaşmaz ve göremeyiz. Bu du­rumda etrafımızdakileri farkedebilmek İçin ortamı dikkatlice dinler ve ellerimizle yoklarız. Böylece çevremizdekileri takip edebiliriz.

Akşam, perdeleri iyice kapalı bir odaya girdiğimizde, odanın ışığını yakmadan bir şey bulmaya çalışırsak zorla­nırız. Çünkü karanlıkta varlıkları seçemeyiz. Kapıyı bir miktar açık bırakarak kapıdan ışık girmesini sağlarsak varlıkları biraz daha ayırt edilebilir hale gelir. Lambayı yaktığımızda ise her şeyi tam olarak görebilir ve aradığı­mızı rahatlıkla bulabiliriz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.