Kafkas Cephesi (Açılma nedenleri ve sonuçları)

Osmanlıların açtığı ilk cephedir. Taarruz cephesidir, toprak kazanmak amacıyla açılmıştır. Bu cephede Ruslarla savaşılmıştır. Bu cephe Almanların kışkırtmaları üzerine açılmıştır.
Açılma Nedenleri:
a) Rus kuvvetlerinin önemli bir kısmını Kafkasya‟da tutarak, Orta Doğu, Irak ve Ġran petrollerini (Bakü petrolleri) Rusya‟ya karşı korumak
b) İngiltere‟nin Hindistan ile ilişkisini keserek Ġran ve Afganistan üzerinden Hindistan‟a geçmek.
c) Türkistan‟a ulaşmak ve Büyük Türk Birliği‟ni gerçekleştirmek (Turancılık)
d) Orta Asya ve Azerbaycan Türkleriyle birleşerek Rusya‟ya saldırmak.
Enver Paşa, 150 bin kişilik ordu ile Kars ve Batum‟u almak için Sarıkamış Harekâtı‟na girişti. 22 Aralık 1914‟te hücum başarıya ulaşamadı. 100 bine yakın askerimiz şehit oldu.
Başarısız Olunmasının Sebepleri:
a) Orduda gereken hazırlığın yapılmaması
b) Taarruzun iyi planlanmamış olması.
c) Aşırı soğuk ve hastalıklar.
d) Ulaşımın güçlüğü.
e) Alman komutanlarının planlarını, daha çok Almanya‟ya göre yapmaları.
Ruslar, 1916 yılında saldırıya geçerek Erzurum, Muş, Bitlis, Trabzon, Erzincan ve Van‟ı işgal etmişlerdir. Bu sırada doğuda bulunan Ermeniler, Ruslarla birlik olarak Türk köy ve kasabalarına saldırdılar. Osmanlı hükümeti bu nedenle Ermenileri doğu illerinden gerilere çekmek amacıyla 27 Mayıs

1915‟te Ermeni Tehcir Kanununu çıkardı. Bu kanunla bölgedeki Ermenileri Suriye‟ye ve Lübnan‟a göç ettirecektir.
Henüz Mirliva (Tuğgeneral) M. Kemal Paşa 16. Kolordu ile daha sonra burada gerçekleştirdiği başarılar sonunda Rusları yenerek Muş ve Bitlis‟i geri almıştır. Bu cephedeki savaşlar, Rusya‟da Bolşevik Ġhtilali‟nin çıkmasıyla sona ermiştir.
Osmanlı ile Erzincan Ateşkesi‟ni yapan Sovyet Rusya, Ġttifak Devletleri ile arasında 3 Mart 1918‟de Brest-Litowsyk Barışı yaparak savaştan çekilmiştir.. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti, Berlin Antlaşması‟nda (1878) kaybettiği Kars, Ardahan ve Batum‟u geri almıştır.
Genel Sonuçlar:
a) Rusya, Brest-Litowsky Antlaşması ile hem savaştan çekildi, hem de Kars, Ardahan ve Batum‟u halk oylaması şartı ile geri verdi.
b) Erzurum, Erzincan ve Trabzon‟u Osmanlıya bırakmıştır.
c) Tehcir Kanunu ile Ermeniler Suriye‟ye göç ettirildi.
d) Doğu Anadolu‟da yeniden Osmanlı hâkimiyeti kuruldu.
 Osmanlının I. Dünya Savaşı‟nda toprak kazandığı tek cephe Kafkas Cephesi‟dir. BaĢarısız olduğumuz halde toprak kazandık.

“Kafkas Cephesi (Açılma nedenleri ve sonuçları)” üzerine 11 yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.