İtilaf ve İttifak Devletleri

1.Dünya Savaşı’nın Sebepleri:
a) Almanya‟nın yeni gelişen sanayisine hammadde ve Pazar araması. Bu amaçla ilk önce Fransa ile mücadeleye başladı. 1870 Sedan Savaşı‟yla Alsas-Loren bölgesini Fransa‟nın elinden aldı. Daha sonra denizaşırı devletlerle mücadele etmeye başladı. Fakat bu denizaşırı devletler İngiltere‟nin sömürgeleriydi. Almanya bu sefer de İngiltere ile mücadeleye başladı.
b) Fransa‟nın, Almanya‟ya kaptırdığı Alsas-Loren bölgesini geri alma isteği.
c) Rusya‟nın sıcak denizlere inme isteği ve Balkanlardaki Panslavizm hareketleri sonucu Avusturya-Macaristan ile arasının açılması.
d) İtalya‟nın Akdeniz‟de güçlenmek ve söz sahibi olmak istekleri doğrultusunda sömürge arayışlarına girmesi.

Savaş Öncesinde Oluşan Gruplar:
Üçlü İttifak Devletleri: Almanya, Avusturya-Macaristan, İtalya‟dan oluşan ve merkezi devlet olarak anılan grup; Almanya, Avusturya-Macaristan, İtalya, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan. (Osmanlı Devleti ve Bulgaristan 28 Temmuz 1914‟te savaşa girdiler.)
 İtalya başlangıçta İttifak grubunda iken daha sonra İtilaf grubuna geçmiştir. Sebebi, Osmanlı toprağı olan Makedonya ve Arnavutluk‟a göz dikmesidir.
Üçlü İtilaf Devletleri: Bu grubun başını İngiltere, Rusya ve Fransa çeker. Daha sonra ise bu gruba İtalya, Japonya, Romanya, Yunanistan, Brezilya, ABD, 28 Temmuz 1914‟ten sonra ise Sırbistan, Belçika, Portekiz katılmıştır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.