İslam tarihine hizmet eden en önemli tarihçiler

İslam tarihçileri

Ahmet Lütfi Kazancı
İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nden 1964 yılında mezun oldu. Çorum ve Isparta’daki imam-hatip liselerinde öğretmenlik yaptı. Daha sonra 1977’de Bursa Yüksek İslam Enstitüsü’nde Arap Dili ve Belagatı asistanı oldu. 1980’de bu üniversitenin öğretim görevlisi kadrosuna geçti. ‘Hitabet-i Nebeviye’ teziyle doktor (1983), ‘Abdülmelik b. Mervan ve Ziyad b. Ebih’ teziyle doçent oldu. Daha sonra profesörlüğe yükseldi. 16.07.2003 tarihinde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden emekliye ayrıldı.[1]

İslam Tarihi ve Peygamberler Tarihi üzerine çok sayıda kitabı, araştırma, derleme, tercüme ve makaleleri vardır. Ayrıca İslâm ahlakına vurgu yaptığı romanlarıyla da tanınmıştır
Belâzürî
Doğum yeri ve ailesi hakkında yeterli bilgi yoktur. Çevirilerini Arapça’dan Farsça’ya yaptığı için Farsi kökenli olduğu düşünülmektedir. Abbasi halifesi Mütevekkil-Alellah’ın himayesinde bulunduğu bilinmektedir. 80 yaşında Bağdat’ta akıl sağlığını yitirerek vefat etmiştir.
Bernard Lewis
Bernard Lewis (d. 31 Mayıs 1916, Londra, İngiltere), İngiliz asıllı ABD’li[1] tarihçidir. Princeton Üniversitesi’nde profesördür. İslam tarihi ve İslam-Batı ilişkisi hakkında uzmanlaşmıştır. Ortadoğu hakkında uzmanlaşmış batılı uzmanlar arasında en çok okunan yazarlardandır. Yahudi kökenlidir ve George W. Bush’un danışmanlığını yapmıştır.
Ignác Goldziher
Ignác (Yitzhaq Yehuda) Goldziher (22 Haziran 1850, Székesfehérvár – 13 Kasım 1921, Budapeşte), sık sık Ignaz Goldziher olarak zikredilen, Macar asıllı Musevî kökenli bir müsteşriktir. Alman Theodore Nöldeke ve Hollandalı Christiaan Snouck Hurgronje’yle beraber Batı’da Avrupa’da modern İslâmi ilimlerin kurucusu olarak görülür.
Patrick Kinross
Patrick Kinross, bilinen adıyla Lord Kinross, (d. 1904 – ö. 1976) İskoç soylusu yazar. Mustafa Kemal Atatürk hakkındaki biyografisi ve Ortadoğu ülkelerine ilişkin diğer eserleriyle ün kazanmıştır. Bu eserlerinden biri de pek çok otorite tarafından beğeni kazanmış “Osmanlı İmpratorluğun Yükselişi ve Çöküşü” kitabıdır.
Zehebî
İbn Hurdâzbih
İbn Hurdâzbih[1] (Farsça: ابن خرداذبه) ya da tam adıyla Ebü’l-Kāsım Ubeydullāh bin Abdillâh bin Hurdâzbih (d. 820 – ö. 912), günümüze kadar ulaşan Kitâbü’l-mesâlik ve’l-memâlik’in yazarı, bir Fars coğrafyacı ve 9. yüzyılın devlet kurumlarında çalışan üst düzey yöneticidir[2]. Büyükbabası Hurdabe, bir Zerdüşt idi, ki Belh’li Barmakid[3] (veya Barāmeka) ailesinin çağrısı üzerine İslamı kabul etti. Babası Abdullah Abbasi Halifesi al-Maʾmun döneminde 816-17 yılları arasında Taberistan valisi idi.

İbn-i Hurdazbih, Horasan’da doğmuş gibi gözükür, fakat Bağdat’da büyümüş, orada kültürlü bir eğitim ve müzik eğitimi almış ve babasının arkadaşı ünlü şarkıcı İshak Mavsilî tarafından, ona bir ömür boyu müziğe ilgi tutuşturulmuştur. Olgunlaştığı yaşa ulaştığı gün, Halifelik için önce Cebal’da ve sonraları Samarra ʾve Bağdat’da ulak (barīd) veya posta ve haberalma görev müdürü olmuştur. Çok daha sonraki yaşamında, halifelere sohbet arkadaşlığı (nedim) yapmıştır
İbn Kesir
Genç yaşta eserler yazmaya başlayan îbn Kesir, Tehzîbü’l Kemal adlı eserin müellifi el-Mizzi’nin derslerine devam etmiş ve onun kızıyla evlenerek damadı olmuş­tur. Daha sonra Karafi, Debbusi, Urani ve Huteni gibi bilginlerden icazet almıştır. Uzun yıllar Şam’ın ünlü medreselerinde dersler vermiş daha sonra Hecibiye Medresesi müderrisliğine tayin edilmiştir. Subki’nin ölümünden sonra da meşhur Eşrefiyye Dâr’ul Hadis’i hocalığına geçmiş­tir. Yetiştirdiği sayısız öğrenciler arasında; İbn Hacer gibi büyük hadis bilginleri, Şihâbüddin îbn Hiccî, Hafız Ebu’l-Mehâsin el-Hüseynî gibi o devrin meşhur âlimleri de bulunmaktadır.
İhsan Süreyya Sırma
İslam Tarihi dalında 30 kitabı ve 200’ü aşkın ilmî makalesi yayınlandı.[3] Millî ve milletlerarası birçok konferansa katılarak tebliğler sundu; Millî Gazete, Yeni Devir, Yeni Şafak, Zaman gibi gazetelerde ve Bilgi ve Hikmet, İslâm Mecmuası, Tarih Dergisi, Tarih Enstitüsü Dergisi, Tarih ve Toplum, Yeni Dünya]] gibi değişik dergilerde tarihle ilgili makaleler yazdı. Kanal 7’de dört seneyi aşkın bir süreyle Seyahatnâme adı altındaki tarih programlarını yaptı.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.