İncirhan Kervansarayı

13. y.y.’da (1239 – 40) Selçuklu sultanlarından Keykubat Bin Keyhüsrev’in yaptırdığı Antalya’yı Ağlasun – Eğirdir üzerinden Konya’ya bağlayan 4. Menzil üzerinde bulunan İncir Handır.Avlusuyla beraber uzunlamasına dikdörtgen bir plan gösterir. Kışlık kısmının üstü tamamen kapalıdır. Avlunun revaklı olup, olmadığı kazı yapılmadan söylenecek durumda değildir.

indirKışlık kısmım içte 39x25x28,86 dıştan 44,05×33,66 m. ölçülerini göstermektedir. Doğu yönündeki kayalık alan doğru yayılmakta ve kayalık alan da koruma duvarı bir sur gibi yapılmıştır.Orta eksen göre simetrik bir yapıdır.

Taç kapının bulunduğu kısım 1.60 veya 1. 70 m., doğu tarafı ise tavan örtüsüne kadar yaklaşan toprak dolguludur. İçeriye, içeri doğru eğimli ve istiridye kabuğu şeklinde yivli, tonozlu bir nişin korumasına alınan basık kemerli bir kapı ile girilir. Kapı kemerinin üzerinde yukarısı sivri kemer şeklinde biten düz satıhlı kısımda hanın dört satırlık kitabesi bulunmaktadır.

Yakınındaki Roma Hamamı ve çeşme yapısına ait kalıntılar bu güzel Selçuklu yapısını tamamlamaktadır.Sütunların üzerinde geometrik desenlerle bezeli iki rozet motifi ile karşılıklı iki arslan tasviri vardır. Kervansaray avlulu ve kapalı mekan olarak iki kısımdan oluşturulmuştur.

incirhan kervansarayı

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.