Hz.Ali Dönemi ve Hakem Olayı

HZ.Ali Dönemi
HZ.Osman’ın sehit edilmesinden sonra halifelik HZ.Ali’ye teklif edildi.Başlangıçta bu teklifi reddeden HZ.Ali ısrarlar karşısında görevi kabul etti.
Onun seçilmesi Emevi sülalesinin hoşuna gitmemişti.Emevi sülalesi HZ. Osman’ın ölümünden HZ.Ali’yi suçluyordu.İlk müslümanlardan olan HZ.Muhammedin eşi HZ.Ayşe Talha ve Zübeyr’in de içinde bulunduğu gurup HZ.Osman ‘ın katilinin bulunmasını istiyorlardı.Sonunda iki taraf 656 yılında Küfe şehri yakınlarında karşı karşıya geldi.
HZ.Ayşe’nin devesinin etrafında gelişmesinden dolayı Cemal vakası (deve olayı ) adı verilmiştir.Bu savaş sonunda HZ.Ali galip geldi.Talha ve Zübeyr öldürüldü HZ. Ayşe esir alındı.Cemal vakası ile birlikte HZ.Ali ve şam valisi muaviyenin arası iyice açıldı .Halifeliğin tekrar Emevi tarafına geçmesini isteyen Muaviye’nin üzerine 657 yılında büyük bir ordu ile yürüyen Hz.Ali Rakka şehri yakınlarında Sıffın ovasında Muaviye ile karşılaştı.Savaşı tam Hz.Ali kazanmak üzeriyken Muaviye hileye başvurdu.Bu olaya HAKEM olayı denir.
Hakem Olayı
Sıffın savaşında bir sonuç alamayan taraflar ,iki taraftan da birer hakem seçerek onların kararına başvurmayı gerekli gördüler.
Hz.Ali’nin hakemi Ebu Musa El –Ensari Muaviyenin hakemi ise Amr ibn’ül As oldu.Sonunda karar veren hakemler Muaviye’nin enrikası sonucu onu halife seçtiler.Müslümanlar bu olaydan sonra üç gruba ayrıldı:
1-Şiiler(Hz.Ali taraftarları.)
2-Sünniler(Muaviye taraftarları.)
3-Hariciler(Tarafsızlar.)
Bir süre sonra Hariciler islam dünyasını bölmekle suçladıkları Hz.Ali’yi Muaviye ve Muaviye nin hakemi olan Amr İbn’ül As’ı öldürmek için ayaklandılar ve bu üç kişiye suikast düzenlediler.Bu suikast sonucu 661 yılında sadece Hz.Ali öldü.
Hz.Ali’nin ölümü üzerine Irak halkı Küfe’de Hz.Ali’nin oğlu Hz.Hasan’ı Halife seçtiler.Halifelikte hak iddasında bulunan Muaviye Hz.Hasan’ın üzerine yürüdü.Sonunda Müslüman kanı dökülmesini istemeyen Hz.Hasan bir takım şartlar öne sürerek Muaviye’ nin halifeliğini kabul etti.Bu şartlar halifelikte seçim düzeninin değiştirilmesi saltanat haline gelmemesi demekti.Hz.Ali’nin şehit edimesiyle dört halife devri sona ermiştir

“Hz.Ali Dönemi ve Hakem Olayı” üzerine bir yorum

  1. Cühela bu ne saçmalık böyle? Hz ali taraftarına şia hz muvaiye taraftarına sünni denir.? Nerenden uydurdun bunu?

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.