Hedef belirleme ve hayata geçirme

HEDEF BELİRLEME VE HEDEFLERİNİZİ HAYATA GEÇİRMENİN 8 ADIMI

Öğrencilerde Zaman Yönetimi

Hedef belirleme ve hedefleri hayata geçirmede dikkat edilmesi gereken bazı küçük noktalar vardır. Bu makalede hedef belirlerken nelere dikkat etmeli, hangi sorulara yanıt aramalı ve belirlenen hedefleri hayata geçirirken neler yapmanız gerektiğine dair ipuçları bulacaksınız.

  1. Hedef ve amaçlarınızın tam olarak ne/neler olduğunu belirleyin. Kimi zaman vakit kimi zaman farklı problemlerinden ötürü yapamadığınız hayallerinizi, hedeflerinizi amaçlarınızı düşünün. Peki, yeteri kadar zamanınız olsa farklı problemleriniz olmasaydı ne yapmak isterdiniz? Önümüzdeki eğitim hayatınızda neler yapmayı hedefliyor sunuz? Geride bıraktığımız 5 yıl içinde neler yapmış olmayı isterdiniz?
  1. Kendinize madde 1’de sıraladığınız hedefleri neden yapmak istediğinizi sorun. Yapmayı hedeflediğiniz planlarınızı, neden hayata geçirmek istediğinizi bilmeden motive olmak, bu isteklere sarılmak ve onları aktif hale getirmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle, neden ve niçinlerinizi iyi analiz etmelisiniz.
  1. Hedeflerinizin gerçekleşebilmesi için hayatınızda neleri değiştirmeniz gerektiğini gösteren bir liste hazırlayın. Çoğu zaman hedeflerimizi gerçekleştirememenin asıl nedeni bunları yazılı olarak listeleştirmememizdir. Hedeflerinizi gösteren bir liste yapma başarısı gösteremezseniz hedeflere odaklanmakta zorluk çekersiniz. Hedefleri gerçekleştirmek için bir zaman planlaması yapmalı ve gerçekleşme süreçlerine odaklanmalısınız.
  1. Her bir hedefi kendi içinde küçük hedeflere bölümlendirmek bütüne giden yolda en önemli adımlardan biridir. Hedefinizi küçük maddelere bölün ve her bir madde için zaman tanımlayın. Maddeleri tamamladıkça ana hedefinize giden yolun kısaldığını ve tek seferde büyük bir hedefe yol almaktansa ona adım adım ulaşmanın keyfini keşfedeceksiniz. Ayrıca bu metot size hedefinizi gözünüzde büyütmemeniz adına da yardımcı olacaktır.
  1. Hedeflerinize ulaşmak için bir zaman çizelgesi hazırlayın. Çoğunlukla hedeflerimize ulaşmakta zorluk çekeriz çünkü bir zaman çizelgemiz diğer bir deyişle zaman planlamamız yoktur. Hedefleriniz için bir bitiş tarihi belirleyin ve hedef çalışmalarınızı bu tarihe uygun planlayın. Hedeflere ulaşmak için bir başlangıç bir de bitiş tarihi konulması zorunludur.
  1. Geliştirmek, büyümek ya da ulaşmak istediğiniz hedefe ilişkin belirlediğiniz sorumlulukları hayata geçirme noktasında güvenilir bir arkadaşınızdan destek talep edebilirsiniz. Bu güvenilir arkadaşınızın eleştiri kabul edebileceğiniz bir kişi olması önerilir. Seçtiğiniz kişi ile hedeflerinizi ve bu hedefler için belirlediğiniz zaman planlamasını paylaşarak sizi kontrol etmesini, zaman planlamanızın dışına çıktığınızda sizi tekrar motive ederek plana uygun hareket etmenizi sağlamasını rica edin.
  1. Her bir hedefinizi ya da hedefe giden yolda belirlediğiniz küçük hedefleri tamamladığınızda mutlaka bunu kutlayın.

8- Bir hedefi tamamlayıp ve kutladıktan sonra geriye dönerek adımları gözden geçirin ve bu hedefe ulaşırken daha pürüzsüz ya da daha hızlı yol almanın başka yolları olup olmadığını analiz edin. Bu adım size daha sonraki hedef planlamalarınızda dikkat etmeniz gereken noktalara ilişkin ipuçları verecektir.

“Vazgeçmesinin sebebi ne yorgunluk ne de soğuktu. Tek sebep sis yüzünden karayı görememekti.”

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.