Hamdetmek ,Hamdolsun , Elhamdülillah ne demektir? Niçin Söylenir?

Hamdetmek ne demektir? ,Hamdolsun ne demektir?, Elhamdülillah ne demektir? Niçin Söylenir?

Hamdetmek ne demek?

Hamd kelime anlamı olarak “övmek,methetmek,yüceltmek, ululamak” anlamlarına gelmektedir.

Hamd; Kainattaki yaratılmış olan,yaratılmakta olan,tüm varlıkların niteliklerinin Allahın tecellisi olduğu hakikatını anlatan bir kelime.

Hamd yanlızca Allah’a mahsustur.

“Hamd alemlerin Rabbi Allah içindir.” (Fatiha Suresi,1/1)

Hamd ile şükür arasındaki fark nedir?

Hamd ile şükür arasında fark vardır. Hamd, sadece Allahu Teala’ya mahsus olan bir fiildir.

Hamd, nimetin Allahu Teala’dan geldiğini itiraf etmek, onunla Allah rızası için güzel amellerde bulunmak ve o nimete Allah’tan başkasını ortak koşmamaktır.

Şükür, nimetin sahibine açıkça övgüde bulunmak; bu nimetin bize ulaşmasına vesile olanlara ise gizlice dua etmektir. Şükür, hem Allah’a hem de kullara karşı yapılan müşterek bir ameldir. Şükre anne baba da dahildir. Şükür yani teşekkür, insanlardan onu hak edenlere de yapılır.

Hamdolsun ne demek?

“Allah’a şükürler olsun” anlamında hoşnutluğu ve şükranı anlatan bir sözdür. “Hamd”, kelime anlamı olarak “övmek,methetmek,yüceltmek, ululamak” anlamlarına gelmektedir.

Elhamdülillah ne demektir?

Elhamdülillah (Arapça: الحمد لله el-hamdü-li-llah), İslam inancında, Allah’a şükür için söylenen dua sözü.

Müslümanlarca Allah’a hamd olsun, Allah’a şükür (gerçek anlamı, Hamd (büyük övgü), Allah’a mahsustur) anlamında kullanılan bu deyime hamdele ya da tahmid de denir. Kur’an’ın 6. suresi bu deyimle başladığı gibi, çeşitli surelerde de 16 kez geçer. Kur’an’ın ilk suresi olan Fatiha, besmeleden sonra bu cümle ile başlamaktadır.

İslam peygamberi Muhammed, Elhamdülillah sözü ile Allah’ı anmanın sevabının çokluğuna dikkat çekmesini dile getirmiştir.[kaynak belirtilmeli] Bu nedenle bir Müslüman dua ve hutbe okuma, konuşma yapma, kitap yazma, ders verme ve benzer etkinliklere besmele, hamdele, salvele (Peygambere salat ve selam) ile başlaması en doğru olanıdır.

 

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.