Haber Yazılarında Düz Piramit Tekniği

Düz Piramit Tekniği

Bir başka haber yazım tekniği, düz piramit adıyla anılmaktadır.

Burada da az önce tanımladığım ters piramit tekniğinin tersi düşünülmelidir. Ters piramit tekniğinde haberin özeti başta verilerek ayrıntılar azalan bir sırada yazılırken, bu tez düz piramit tekniğinde ayrıntılardan başlayarak haber yazılmaktadır.

Düz piramit tekniğinde haber, öykü tarzında başlar, öyküleyici bir üslupla, yorumlayıcı bir biçimde haber anlatılır. Bir örnek haber vererek düz piramit tekniğini tanımlayalım:

“Bakanlar Kurulu’nda Ecevit’in desteğinde 7’nci kez kuru fasulye yenildi. Abdullah Hüsrev, “Bakanlar Kurulu yiyince iyi çalışıyor” dedi! Bakanlar Kurulu kuru fasulyesiyle ünlü Hüsrev Lokantasının müdavimi oldu. Kuru fasulyeyi çok sevdiği bilinen Başbakan Bülent Ecevit’in isteği üzerine bugüne kadar 46 defa toplanan Bakanlar Kurulunda yedinci kez kuru fasulye yenildi…”

İşte bir ayrıntıdan başlayarak Hüsrev Lokantası’nda pişirilen kuru fasulyenin nasıl hazırlandığı, pişirme incelikleri vs. haberin devamında anlatılıyor.

Burada diğer haber yazım teknikleri üzerinde durmayacağım. En temel yazım teknikleri sizlere tanımladım ve bunların şimdilik yeterli olduğunu düşünüyorum. Haber yazmanın en can alıcı noktası saydığım haber girişleri üzerinde ise ayrıntıları ile durmak istiyorum.

Haber yazısının ilk paragrafı haberin giriş paragrafıdır. Haber yazım tekniğine bağlı olarak giriş teknikleri de farklı nitelikler taşımaktadır. Bir haberin okunması için giriş cümlesi büyük önem taşır. İlk cümle her zaman tutamaç görevi görmeli, ilgi çekmeli ve okura haberi okutturmalıdır. Giriş cümlesinin önemi nedeniyle haberlerin bu cümlede başladığı ve bittiği de söylenebilir.

Bu cümlelerde ilginç, renkli, süslemeli, dikkat çekici sorular soran, ilgi uyandıran, duygular aktaran bir ifade yer almalıdır. En ilginç, en etkili, en çarpıcı öğeler ilk cümlede yer almalıdır. Özellikle de bu cümlenin 30-35 kelimeyi aşmamasına özen gösterilmelidir. Uzun bir giriş, giriş değildir.

KAYNAK: tcg.org.tr

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.