Gaziler Günü ve Önemi

Sakarya Meydan Muharebesi zaferle sonuçlandırıldıktan sonra, Başkomutan Mutafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi 153 sayılı kanuna istinaden mareşallik rütbesi ve aynı zamanda gazilik unvanı vermiştir. 19 Eylül 1921 tarihinde gerçekleştirilen bu olay nedeniyle her yıl bugün gaziler günü adıyla kutlanmaktadır.

gaziler-1

Kahramanlık Günü adı altında da kutlanan gaziler günü, özellikle kahraman askerlerimizi ve gazilerimizi anmak için önemli bir etkendir. Onları anabilmek adına kutlanan bu gün özellikle çocuklara, bütün gazilere saygı duyması gerektiğini öğretebilmek adına kaçırılmaz bir fırsattır. Biz büyükler olarak da her daim şehitlerimizin rahat uyumalarını sağlamalı ve silah arkadaşları olan gazilerimizi de her daim hak ettikleri değer ile anmalıyız. Her daim gururlanmalarını ve onurlanmalarını sağlamalı, uğruna uzuvlarını kaybettikleri bu vatanın bizlere emanet olduğunu belirtmeliyiz.

Gaziler Günü Neden Önemlidir?

Her yıl kutluyor olduğumuz gaziler günü, sadece Türkiye Cumhuriyetinin değil, aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kore Cumhuriyeti’nin de bizlerle birlikte varoluş mücadelesi vermelerinin ve iç güvenlik harekâtının ardından kazanılmış olan tüm zaferlerde payı bulunan gazilerimizi anabilmek ve gururlandırabilmek için yapılmakta olan bir gündür.

Canlarını verememiş olsalar da tüm gazilerimiz, aslında vatan uğruna ölmeyi dahi göze alarak çatışmış ve bu mücadele sonucunda da yaralanmışlardır. Bu sebeple canları pahasına bu vatanı koruyan gazilerimize armağan edilmiş gaziler günü onlar için çok değerlidir.

Mustafa Kemal’in Gözünden Gaziler Günü

Bir milletin gazisine olan saygı ve sevgisinin aslında milletine, vatanına, toprağına ve bayrağına bağlılığının bir göstergesi olduğunun altını çizen Mustafa Kemal Atatürk, geleceğin teminatı olan çocukların da küçüklüklerinden itibaren gazi sevgisi ile büyümelerini istemiştir. Bu sebeple gazilergünü kavramı ortaya çıkmıştır. Onurlanmış asker dediği gazilere her fırsatta bağlılığını dile getiren Kemal Atatürk, gazilere saygı duyulması için bir vasiyet dahi vermiştir.

Tarihimize bakacak olursak, İslam öncesinde ve sonrasında da gazilik ve şehitlik kavramı hep vardır. Her daim bayrağı, milleti, marşı, kutsal değerlerini ve tabiki vatanını korumak için öne atılan Türkler, şehitlik ve gazilik unvanı için adeta can atarlar. Çünkü özellikle bu mertebeler peygambere en yakın mertebeler olarak bilinirler. Bu sebeple Türkiye de yaşayan her birey için şehit ya da gazi olmak kutsal ve vazgeçilmezdir.

Türk Milleti’nin canını hiçe sayarak vatanını kurtarmak isteyişinin en güzel örneği, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan, Kurtuluş Savaşı’dır. Ya istiklal ya ölüm sözünü felsefesi haline getirmiş yüz binlerce insan, kadın, yaşlı, çocuk, erkek dinlemeden cepheye koşmuş ve canını ortaya koymuştur.  Türk Tarihi, böylesine azimli, kararlı ve yürekli kahramanlık sahnelerine her zaman şahit olmuştur. Bu sebeple onlar için düzenlenmiş tek bir gün yani gaziler günü, gazilerimizle tek tek gurur duymamız için onlara hediye edilmiş en güzel gündür.

Gaziler Günü Şiirleri

Gaziler Günü Dokümanları

Gaziler Günü Açıklama

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.