Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu ve Anadolu öğretmen liselerine nakil ve geçişler

Anadolu öğretmen liselerinde nakil ve geçişler, fen liselerinde nakil ve geçişler, anadolu liselerinde nakil ve geçişler

Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu ve  Anadolu öğretmen liselerine nakil ve geçişler

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler

(1) Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan fen, sosyal bilimler, Anadolu, Anadolu öğretmen ve Anadolu imam-hatip liselerine nakil ve geçişler;

a) Okulların her birinin kendi arasında her sınıf seviyesinde,

b) Okullar arasında onuncu sınıfın sonuna kadar,

c) Bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara onuncu sınıfın sonuna kadar

Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılır.

(2) Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulayan okullara nakil ve geçişler;

a) Okulların her birinin kendi arasında veya okullar arasında alan/dal bulunmak kaydıyla her sınıf seviyesinde, alan/dal bulunmaması hâlinde 10 uncu sınıfta alan, 11 inci sınıfta aynı alanda dal değiştirerek, birinci dönem sonuna kadar,

(b) Bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara; dokuzuncu sınıfta sürekli,

onuncu sınıfta ise birinci dönem sonuna kadar

Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılır.

(3) Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla birlikte özel yetenek, mülakat, mülakat ve beden yeterliliği sınavıyla öğrenci alan okullar ile Anadolu sağlık meslek liselerine diğer ortaöğretim kurumlarından nakil ve geçiş yapılmaz.

(4) Bu okullara, akşam lisesinden, açık öğretim lisesinden, mesleki açık öğretim lisesinden ve herhangi bir puan kullanmaksızın öğrenci alan okullardan nakil ve geçiş yapılmaz.

(5) Askeri lise ve polis kolejlerinden mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu dışındaki diğer okullara nakil ve geçişlerde nakil ve geçiş şartlarını taşımaları kaydıyla birinci fıkranın (b) bendi, mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulayan okullara nakil ve geçişlerde ise ikinci fıkranın (b) bendi hükümleri uygulanır.

(6) Özel ortaöğretim kurumlarından resmî ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçişler program uyumuna ve nakil şartlarına göre yapılır.

Kontenjan belirleme, başvuru ve değerlendirme

a) Ortaöğretime yerleştirme puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler, açık kontenjan bulunması halinde öğrencinin yerleştirmeye esas puanının naklen gitmek istediği okulun yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması kaydıyla puan üstünlüğüne göre yapılır.

b) (a) bendine göre yapılan nakillerden sonra açık kontenjan bulunması halinde, öğrenciye bakmakla yükümlü anne veya babası ölen ya da 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde ikameti geçici olarak değiştirilmek zorunda kalınan öğrencilerin nakilleri, bu halin ortaya çıkmasından itibaren üç ay içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere, ikamet adresinin bulunduğu yerdeki, yoksa en yakın yerleşim yerinde bulunan aynı türden okullardan birine taban puan şartı aranmaksızın puan üstünlüğüne göre yapılır. Bu çerçevede nakilleri yapılan öğrencilerin yerleştirme puanı, okulun nakle esas taban puan belirlenmesinde dikkate alınmaz.

(2) Sınıf bazında oluşacak açık kontenjanlar; yargı kararına bağlı gelenler, şehit veya gazi çocukları ile yurtdışından gelen öğrenciler hariç olmak üzere şube öğrenci sayısı fen, sosyal bilimler, Anadolu sağlık meslek liselerinde 30’u diğer okullarda 34’ü geçmeyecek şekilde belirlenir.

(3) Okulların taban puan ve açık kontenjanları e-Okul sisteminde ilan edilir.

(4) Nakil ve geçiş başvurusu, veli tarafından her ayın son haftası mesai saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne yapılır. Öğrencinin nakil şartlarını taşıması hâlinde başvurusu okul müdürlüğünce naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne e-Okul sistemi üzerinden iletilir. Onay veya ret işlemi nakil istenilen okul müdürlüğünce e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirilir.

(5) e-Okul sistemi üzerinden alınan nakil başvuruları, ilgili okul müdürlüğünce takip eden ayın ilk iş günü içerisinde değerlendirilir. Değerlendirmeyle ilgili tutanak, e-Okul sistemi üzerinden alınarak okul müdürü ve ilgili müdür yardımcısı tarafından imzalanıp dosyalanır. Sonuç aynı gün okulda ilan edilir ve öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne e-Okul ve veli bilgilendirme sistemi üzerinden bildirilir. Öğrenciye ait veriler, e-Okul sistemi üzerinden alınır.

(6) Nakil şartlarının taşınması durumunda hazırlık sınıfından 9 uncu sınıfa, 9 uncu sınıftan hazırlık sınıfına içinde bulunulan öğretim yılının Kasım ayının son iş gününe kadar nakil yapılabilir.

(7) Hazırlık sınıfı bulunmayan okulların ara sınıflarından hazırlık sınıfı bulunan okulların ara sınıflarına nakil şartlarıyla birlikte yeterlilik sınavına bağlı olarak nakil yapılır. Nakil şartlarına uygun olarak nakli yapılan öğrenciler bir hafta içerisinde bulundukları sınıf seviyesi dikkate alınarak bu Yönetmelik kapsamında yeterlilik sınavına alınırlar. Bu sınavda başarısız olanların nakilleri iptal edilir.

(8) Naklen gidilmek istenilen okulda birinci yabancı dil farklı ise, nakil şartlarının taşınması durumuna bağlı olarak, öğrenci velisinin yazılı isteği doğrultusunda yabancı dil değişikliği yapılarak nakil gerçekleştirilir. Nakli gerçekleşen öğrencinin yabancı dil seviyesi belirlenir. Okul yönetimi, öğrenci velisiyle işbirliği yaparak 31/5/2006 tarihli ve 26184 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde gerekli tedbirleri alır ve uygular.

(9) Bu madde kapsamında yapılan nakillerde, nakil şartlarının eşitliği hâlinde yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilir

“Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu ve Anadolu öğretmen liselerine nakil ve geçişler” üzerine 2 yorum

  1. ben bu sene 10. sınıfa geçtim. 9. sınıfı anadolu lisesinde okudum. şimdi sosyal bilimlere gitmek istiyorum. sizce nakil olur mu.

    Cevapla
  2. ben geçen sene sosyal bilimler lisesinde hazırlk okudum hazırlığı bitirince yani 9.sınıfa başlayınca özel bir Anadolu lisesine geçiş yaptım ve şimdi ilk dönemin sonu ve geri dönmek için nakil aldım sizce onay verilirmi .(hazırlığı başarıyla bitrdim)

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.