Etkili ve verimli ders çalışma nasıl olmalıdır?

En Etkili Ders Çalışma TaktikleriETKİLİ VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLMALIDIR?

Etkili ve verimli ders çalışma bir öğrenciyi başarıya taşıyabilecek en önemli unsurlardan birisidir. Her öğrenci birbirinden farklıdır. Bununla beraber her öğrencinin çalışma ve başarıya giden yolu da farklıdır. Anneler ve babalar genel olarak çocuklarından etkili ve verimli çalışmasını beklemektedirler. Beklenti bu şekilde olunca başarısızlığın nedeni yeteri kadar çalışmamak olarak görülmektedir. Oysaki başarı için bilinçsizce çalışmak yerine, verimli çalışmak önemlidir.

Verimli Çalışmanın En Temel Yolu Nedir?

Her öğrencinin kendisine uygun bir çalışma ortamı hazırlaması gerekmektedir. Her öğrencinin dersleri algılama durumu gün içindeki zaman dilimlerinde değişiklik gösterir. Bu nedenle öğrencinin kendi potansiyeline ve seviyesine uygun çalışma planı hazırlaması gerekir. Bu konuda bir sorun yaşandığında ise rehberlik servisi ile görüşülebilir. Rehberlik servisiyle kendisine uygun bir program taslağı oluşturabilir. Her öğrenci sürekli olarak günde ne kadar çalışırsa başarıya ulaşacağını düşünmektedir. Etkili ve verimliders çalışma için günlük ne kadar çalıştığının bir önemi yoktur. Bazı öğrenciler iki saat çalışıp konuyu anlarken bazı öğrenciler ise altı saat çalışsa bile bir şey anlamamaktadır. Burada en önemli nokta ders çalışmaya verimli bir zaman dilimi ayırmaktan geçer.

Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Çalışma ortamı öğrenciyi derse güdüleyici ve derse daha motive edici olmalıdır. Bir başka deyişle öğrenci çalıştığı ortamdan mutluluk duymalıdır. O ortamda bulunmak rahatsız edici olmamalıdır.  Aksine öğrenci ders çalışırken mutlu olmalıdır. Öncelikle ders çalışma ortamının iyi havalandırılmış ve yeterince aydınlık olması gerekmektedir. Ne aşırı sıcak ne aşırı soğuk olmalıdır. İmkânlar el veriyorsa öğrencinin kendine ait bir odası olması faydalıdır. Öğrencinin masa başında dersine çalışması doğrudur. Öğrencinin çalışma masasında sadece ders çalışacağı kaynak ve buna ait materyaller yer almalıdır. Diğer kalabalıklar masadan uzaklaştırılmalıdır. Etkili ve verimli ders çalışma için odanın duvarlarında ise dikkat dağıtıcı poster ve afişler bulunmamalıdır.

Zaman Nasıl Etkili Ve Verimli Kullanılmalıdır?

Öğrenciler bedensel, zihinsel ve duygusal yapıları bakımından farklıdırlar. Bir öğrencinin isteyerek çalıştığı ve hemen öğrendiği bir konuyu diğer öğrenci anlamakta zorlanabilir. Bir başka öğrenciyse çabuk yorulabilir veya çalışmak istemeyebilir. Bu sebeple bir ders ya da konuya ayrılacak süre öğrenciden öğrenciye değişiklik göstermektedir. Her öğrenci zamanı kendine göre ayarlamalıdır ki başarının kapıları açılabilsin. Bir saat ders çalıştıktan sonra araya 5-10 dakikalık dinlenme molaları koymak faydalı olmaktadır.  Bu mola ile beraber bir saatin sonunda dağılan dikkat geri toplanabilmektedir. Ders çalışmak için gerekli enerjinin toplanabilmesi için spora ve oyuna da zaman ayrılmalıdır. Ama dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise bu süreyi fazla abartmamak olacaktır.

Aralıklı Tekrarlar Verimi Arttırır mı?

Öğrenilenle bilgiler zamanla unutulabilmektedir. Unutmayı önlemenin birçok yolu vardır. Bunlardan bir tanesi bilgileri yeri geldikçe kullanmaktır. Diğeri ise aralıklı olarak öğrenilen bilgileri tekrar etmekten geçmektedir. Öğrenciler öğrendiklerini yeri geldikçe kullanırsa hem unutmaları ertelenecek hem de yeni bilgiler için hazır bulunuşluluğu artacaktır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.