Erasmus nedir? Erasmustan Kimler Yararlanabilir?

Erasmus-1ERASMUS

Toplumların çağdaşlaşma ve en üst seviyeye ulaşmalarında en büyük etken şüphesiz eğitimdir. Bunun yanı sıra eğitimle, yeni kuşaklara kültür birikimi aktarılır, gençler her şeyin bilincinde olarak yetiştirilir ve her zaman örnek davranışlar sergiler. Bu nedenlerden dolayı her ülkede eğitime oldukça önem verilmekte ve yeniliklerin yapılması hususunda çalışmalar hızla artmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde de yapılan erasmus programı, öğrencilere yapılan en büyük yeniliklerin başında gelmektedir.

İsmini hümanizmin önemli temsilcileri arasında yer alan ve farklı Avrupa ülkelerinde hem öğrenci hem akademisyen olarak bulunan Erasmus’tan alan bu program, bir yandan üniversite öğrencilerinin ufkunun genişlemesini sağlarken, diğer yandan yüksek öğretim kurumları arasında ortak proje girişimlerinde bulunarak hayata geçirilmesinde oldukça etkili olmaktadır.  Üniversitede eğitim gören öğrencilerin uluslararası hareketliliğini öngören bu programa, her geçen gün öğrencilerin talebi artmaktadır. Eğitimde ve eğitim sonrasında yabancı dilin ne kadar önemli olduğunu bilen öğrenciler erasmus programı ile hem yabancı dillerini geliştirebilmekteler hem de yeni kültürler öğrenebilmekteler.

Erasmustan Kimler Yararlanabilir?

  • Hayat boyu Öğrenme Programı kapsamında olan, Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, bunun dışında Avrupa Birliğine üye olmasa da Avrupa Ekonomik Alanı üyesi olan İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve Avrupa Birliğine aday ülkeler arasında olan Türkiye, Hırvatistan ve İsviçre erasmus programından faydalanabilmektedir.
  • Erasmus programı kapsamında aranan önemli bir şart, gerçekleştirilecek bütün faaliyetlerde, taraflardan en az bir tanesinin Avrupa Birliği üyesi olan ülke kurumu olmasıdır.
  • Ülkelerin ilgili resmi makamlarınca, yüksek öğretim kurumları sınıfına giren enstitü, üniversite, akademi ya da buna benzer kurumlar, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü’nün bu konudaki ilgili birimi olan Komisyon Yürütme Ajansı’na başvuruda bulunarak Erasmus Üniversite Beyannamesi (EÜB) almaya hak kazanmaları durumunda, bu kurumlarda eğitim gören öğrencilerin ya da personelin Erasmus Programından faydalanabilmesi mümkündür.
  • Aynı zamanda öğrenciler bu program ile Avrupa ülkelerinde staj yapabilme imkânına sahiptirler. Öğrenci staj hareketliliğinden faydalanmak isteyen kurumların ise bu durumda genişletilmiş EÜB (Extended EUC) alması gerekir.
  • 2010-2011 akademik yılından bu yana geçerli olmak üzere, EÜB sahibi kurumların öğrenci ve personel hareketliliği imkânlarından faydalanacak bireylerinin ise;
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ya da başka ülkelerin vatandaşı olmalarının yanı sıra Türkiye’de bulunan bir okulda, meslek okulunda, yükseköğretim kurumunda veya yetişkin eğitimi üzerine hizmet veren bir kurumda kayıtlı öğrenci olmaları gerekir. Bunların dışında bu bireylerin ilgili yasalar ve mevzuatlar kapsamında Türkiye’de bir işte çalışıyor olmaları ya da Türkiye’de yaşıyor olmaları gerekir.
  • Hayat boyu Öğrenme Programı’nın ilk yılı 2007/2008 yılıdır ve bu akademik yıldan beri tüm Avrupa’da 2000’den fazla sayıda yükseköğretim kurumu Erasmus programına katılabilmektedir. Kurumlar başvurularını her yıl komisyonun belirleyip ilan ettiği son tarihe kadar, başvuruların başladığı ilk günden itibaren yapabilmekteler.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.