Engelliler Haftası ne zaman?

Sakatlık, bütün olarak düşünüldüğünde tüm insanlığın ortak problemi olan bir olgudur. Bu sebeple Engelliler Haftası bir tek bizim ülkemizde kutlanmaz.

engelliler_haftasi

Bizimle birlikte Birleşmiş Milletler üyesi olan 156 ülkede de aynı anda kutlanmaktadır.  Kutlanan bu hafta süresince, sakatlığın önlenebilmesi için neler yapılabileceği, sakatlık nedenleri ve Engellilerin eğitimleri hakkında ki konulara özen gösterilir. Engellileri Koruma Milli Koordinasyonu Kurulu’nun almış olduğu karar doğrultusunda, bu haftanın daha etkili değerlendirilebilmesi için bir program oluşturulmuştur.

10 MAYIS: Engelliler Haftası Açılışı

11 MAYIS: Görme Engelliler Günü

12 MAYIS: İşitme ve Konuşma Engelliler Günü

13 MAYIS: Ortopedik Engelliler Günü

14 MAYIS: Zekâ ve Ruhsal Engelliler Günü

15 MAYIS: Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü

16 MAYIS: Engelliler Haftasına Genel Bakış

Sakatlık Nedenleri Nelerdir?

Engellilerle ve sakatlıklar ile alakalı belli başlı sıkıntılar mevcuttur. Sakatlığın meydana getirilmesine neden olan faktörler ve engelli eğitimleri bu sıkıntıların başında gelmektedir.Sakatlık durumu genellikle, akrabaların evlenmesi, hamilelik öncesinde ki tedbirsizlikler, gerekli aşıların uygulanmamış olması ve görünmez kazalar gibi sebeplerden meydana gelmektedir.

  1. Akraba Evliliği: Doğuştan olmuş olan sakatlıkların neredeyse tamamı (istisnalar hariç) akraba evlilikleri sonucunda meydana gelmektedir. Oldukça yakın olan akrabaların yani dayı, amca, hala, teyze çocukları olan kişilerin birbiriyle evlenmesi sonucunda, oldukça yüksek oranda sağır, kör ve dilsin çocuk dünyaya gelmektedir. Hatta bu konuda yapılan istatistik çalışmalarında 100 engelli çocuktan 30 tanesinin yakın akraba evliliklerinden doğmuş çocuklar oldukları gözlemlenmiştir. Bu sebeple sakatlık nedenleri arasında ki ilk sırayı akraba evlilikleri almaktadır.
  2. Hamilelik Öncesinde Ki Tedbirsizlikler: Hamile olduklarını öğrenen annelerin, bebek heyecanıyla devamlı ultrasona girmesi, röntgen çektirmesi ya da sigara ve alkol kullanımını bırakmadan hamileliği boyunca devamlı olarak kullanması sakatlık nedenleri arasına giren en önemli sebeplerdendir. Çünkü bu tarz durumlarda doğuştan sakatlığa yol açmaktadır.
  3. Gerekli Aşıların Zamanında Uygulanmaması: doğum yapıldıktan sonra ilk yıl içerisinde verem ve çocuk felci aşısının mutlaka zamanında yaptırılması gerekmektedir. Eğer bu önemli aşıları vaktinde yaptırmazsanız belirli sakatlıklar meydana gelebilir. Fakat aşıları deneyimli ve bilgili bir doktor ya da hemşireye yaptırmanız da oldukça önemlidir.
  4. Meydana Gelebilecek Olan Kazalar: Tarla ve arazi kazaları, trafik kazaları, iş kazaları, ateşli silah yaralanmaları ya da doğal afetler kişilerde sakatlık nedenleri arasına girmektedir. Bilindiği üzere bizim ülkemizde de trafik kurallarına uyma konusunda oldukça büyük bir boşluk vardır. Bu sebeple çoğu kişi dikkatsiz sürücüler yüzünden sakat kalmaktadır.

Engellilere daha yaşanabilir bir ortam sağlayabilmek için onlara severek yapabileceği iş imkânları sunmamız gerekmektedir. Yaşadığımız alanları onları da düşünerek tasarlamak ve dizayn etmek zorunlu görevlerimizden bir tanesidir. Acımak ya da şaşıran gözlerle bakmak yerine yanlarında olmayı tercih ederseniz, daha yaşanabilir bir hayata sahip olabilirler.

Engelliler Haftası Şiirleri

Engelliler Haftası Dokümanları

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.