Ekvatoral İklim

Ekvatoral İklim
10o kuzey ve 10o güney paralelleri arasında görülür. Özellikle Amazon ve Kongo havzalarıyla Malezya, Endonezya, Filipinler ve Papua Yeni Gine’ de etkilidir.
Başlıca Özellikleri:
Ø Yıllık ortalama sıcaklık 25onin üzerindedir.
Ø İklimler arasında yıllık ve günlük sıcaklık farkı en az olan iklimdir (1o-2o arası). Bu durumun oluşmasının sebebi güneş ışınlarının yıl boyunca dike yakın gelmesi ve bu bölgede nemliliğin fazla olmasıdır.
Ø Her mevsim düzenli yağış alır. Fakat güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda daha fazla yağış alır (21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde). Bu tarihlerde buharlaşmanın artmasından dolayı böle bir durum oluşur.
Ø Yıllık yağış miktarı 2000 mm’ nin üzerindedir.
Ø Bitki örtüsü bütün yıl yeşil kalan sık ve uzun boylu yağmur ormanlarıdır.
Ø Yağışların fazla olması ve yüksek sıcaklık kimyasal çözülmeyi artırmıştır. (Kimyasal çözülme; maddenin yapısında meydana gelen değişmelerdir.)
Ø Çok fazla yağmur yağmasından dolayı topraklar da fazla yıkanmıştır. Bu nedenle topraklar verimsizdir. Bu topraklara laterit topraklar adı verilir.
Ø Ekvatoral bölgede yerleşim 1000 m’ nin üstündedir. 1000 m’ nin altındaki yerler sık orman örtüsü, bataklıklar vardır. Bu bölgede sıcaklık ve nem aşırı de yüksektir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.