Eflatun’un Hayatı

Arap dünyasında Eflatun olarak bilinen Platon M.Ö 427 yılında dünyaya geldi. Platon, batı felsefesinin başlangıç noktası ve ilk önemli filozofudur. Eflatun Batı dünyasındaki ilk yüksek öğretim kurumu olan ve günümüzdeki modern üniversite oluşumunun başlangıcı olarak kabul edilen Atina Akademisinin kurucusudur. Akıl hocası Sokrates ve öğrencisi Aristoteles ile birlikte, doğal felsefe, bilim ve Batı felsefesinin temellerini attı.
Eflatun’un felsefesi “bilgi”, “idealar”, “ruhun ölümsüzlüğü”, “evrendoğum” ve “devlet” ile ilgili kuramlar olmak üzere 5 kuramda toplanabilir.

Platon bir sanatçı ve özellikle edebiyatçı olarak yetiştirilmiş olmasından büyük ölçüde istifade etmiş, kurguladığı düşünsel ürünleri, çok ustaca, ve şiirsel bir anlatımla süsleyerek, asırlar boyu insanları etkilemeyi başarmıştır.

Platon sanata ve sanatçıya mesafeli yaklaştığı görülmektedir. Sanatçının taklit ettiği örnekler gerçeğin kendisi değil, gölgesidir. Gölgeye takılıp kalmak ise gerçeğe uzak kalmak anlamına geldiğini düşünmektedir. Platon’a göre bir ressamın taklit ettiği nesneler zaten gölgenin gölgesidir. Bu durumda gölgenin gölgesi ile meşgul olduklarını belirtir. Yani ressam ideanın değil, ideanın taklidinin taklidini yapmaktadır.

Platon, eserlerini diyaloglar biçiminde yazmıştır. Diyaloglardaki baş aktör çoğunlukla Sokrates’tir. Sokrates insanlarla görüşlerini tartışır ve onların görüşlerindeki tutarsızlıkları ortaya koyar. Platon çoğunlukla görüşlerini Sokrates’in ağzından açıklamıştır.

Platon MÖ 347 yılında hayatını kaybetmiştir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.