Divan Edebiyatı Şairleri

Nizām al-Din Ali Shīr Navā'i (1441-1501)
Image via Wikipedia

Hoca Dehhani: 13.yy.da yaşamıştır.Anadolu’da divan edebiyatının temelini atmıştır.Farsça ve Anadolu Türkçesi’yle şiirler yazmıştır.En önemli eseri Selçuk Şehnamesi’dir.

Şeyhi:Divan şiirinin ilk ustalarındandır.Hüsrev ü Şirin ve Harname adlı eserleri vardır.

Ali Şir Nevai: Devlet adamı ve edebiyatçıdır.Türkçe’nin güzelliklerini anlatmak için ve onun farsçadan üstün olduğunu göstermek için Muhakemetül Lügateyn adlı eseri yazmıştır.Diğer eserleri Mecalisün Nefais,Mizanül Evzandır.Ayrıca hamseleri de vardır. Türkiye dışında yaşamıştır.

Fuzuli: 16.yy. en önemli divan şairlerindendir.Su Kasidesi ve Leyla vü Mecnun adlı mesnevisi önemlidir.Azerilehçesini kullanmış ve din dışı konularda eserler vermiştir.Diğer eserleri Hadikatüs Süeda ve Şikayetname,Rind Zahid,Beng ü Bade’dir.Türkiye dışında yaşamış divan edebiyatı yazarlarındandır
Aşk ızdırabının insanı olgunlaştırdığını düşünmüştür.Acı çekmekten zevk alır.

Baki: Divan’ı ve Kanuni Mersiyesi ile ünlüdür.Usta bir şairdir.Dünya zevklerini ve doğa güzelliklerini konu edinmiştir.Divan şiirinin konu ve sanatlı anlatımına bağlı kalmıştır. Şeyhülislam olmak istemiş ama olamamıştır.İyi bir medrese eğitimi görmüştür.Sultanü’ş Şuara (şairlerin sultanı) ünvanı verilmiştir.

Nef’i: 16-17.yy da yaşamış bir divan edebiyatı şairidir.Didaktik şiirin ustasıdır.İnsan yaşamını ve kişi toplum ilişkilerini eleştirel bir bakış açısıyla ele almıştır. Siham ı Kaza(Kaza Okları eleştiri niteliğinde)Divan (Farsça ve Türkçe)

Nabi: 17-18.yy.da yaşamıştır.Didaktik şiirin ustasıdır. İnsan yaşamını ve kişi toplum ilişkilerini eleştirel bir bakış açısıyla ele almıştır. Divanı Hayriye,Hayrabad ve Tuhfet’ül Harameyn adlı eserleri vardır.

Evliya Çelebi:17.yyda yaşamıştır.Dünya’nın bir çok yerini gezmiş ve bunun sonucunda hem öğretici hem de sanatlı bir anlatıma sahip olan ünlü eserini Seyahatname ‘sini yazmıştır.

Katip Çelebi: Batılı düşünceye açık divan yazarlarındandır.Bilimsel eserler vermiştir. Fezleke,Cihan Nüma, Mizan’ül Hak, Düstür’ul Amel ünlü eserleridr.

Nedim: Divan edebiyatının ünlü şairlerindendir.Karamsarlığı atması ve yaşama bağlılığı ile diğer divan şairlerinden ayrılır.İstanbul yaşamını gerçekçi bir dille eserlere aktarmış ve mahallileşme akımının öncüsü olmuştur.Şarkılarıyla ünlüdür.Lale devrinin yeme içme ve eğlencesini eserlerinde işlemiştir.Eserleri Divan’ı vardır.

Şeyh Galip: Divan edebiyatının son büyük şairidir.Tasavvuf temaları- nı aşmış yeni mecazlar ve semboller ile kalıpları aşmış bir şairdir. Eserleri Hüsn ü Aşk ve Divan’ı vardır.

Divan edebiyatının diğer şairleri de Necati,Naili,Mercimek Ahmet ve Naima ‘dır

Mercimek Ahmet:Kabusname

Divan Edebiyatının Ünlü Eserleri

Leyla vü Mecnun = Fuzuli
Şikayetname = Fuzuli
Mevlid = Süleyman Çelebi
Harname = Şeyhi
Kanuni Mersiyesi = Baki
Hüsn ü Aşk = Şeyh Galip
Tazarruname = Sinan Paşa

Reblog this post [with Zemanta]

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.