dil gelişimi alanı 2.dönem gelişim raporu 2012-2013

Tam Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

                                                                                DİL GELİŞİMİ

Kendini son derece iyi ifade edebilen, cümleleri düzgün kuran bir çocuk. Şarkı, tekerleme ve parmak oyunlarını öğrenmede yaşından beklenen düzeyde başarılı. Öğrenme ve başarma azmiyle dolu. Hikaye kitaplarını resimlerinden takip edebilen bir çocuk. Aynı zamanda sesleri doğru takip edebilmekte. Aynı sesle başlayan sözcüklere örnekler verebilir.

 

Konuşmalarında söz dizimi kurallarını doğru olarak kullanmaya çalışıyor. İfade edici dili iyidir, kelimeleri doğru telaffuz edebiliyor. Kelime haznesi günden güne gelişmektedir. Belli bir konuda konuşmayı başlatarak, konuşurken ve dinlerken göz teması kurabiliyor. Sesleri ayırt edebiliyor. Türkçe-Dil etkinliğine her zaman katılım sağlar.

 

Türkçeyi doğru kullanıyor. Yeni ve bilmediği kelimelerin anlamlarını merak ederek soruyor. Arkadaşlarına basit şakalar yapmayı seviyor.  Konuşmalarında söz dizimi kurallarını doğru olarak kullanıyor. Belli bir konuda konuşmayı başlatarak, konuşurken ve dinlerken göz teması kuruyor. Sözcük dağarcığında yaşının özelliklerini göstermektedir.

 

Dil gelişimi olarak yaşından beklenilen düzeyde gelişim göstermektedir. Önce düşünür, sonra konuşur. Dikkatini canlı tutmayı başarmayı öğrenmeli, böylelikle derslerinde daha başarılı olacaktır.  Espri anlayışı gelişmeye başlamıştır. Bilmediği sözcüklerin anlamlarını sorar. Sohbete katılır. Öykü anlatır.

 

Bazı soyut ifadeleri anlamaya başlamıştır. Espri anlayışı gelişmiş olup, basit şakalar yapabilmektedir. Dinlediği yeni sözcükleri fark etmeye, sözcüğün anlamını açıklamaya başlamıştır. Kelime hazinesi gün geçtikçe artmaktadır. Verilen sese benzer sesler çıkartabilmekte, sözcüklerin başlangıç seslerini ve aynı sesle başlayan sözcükler söyleyebilmektedir. Zıt anlamlı sözcüklere şaşırmadan örnekler verebilmektedir.

 

Konuşmalarında söz dizimi kurallarını doğru olarak kullanıyor. Konuşma sırasında göz teması kurmaktan çekinse de söz alıp sorulan sorulara cevap vermek için istek gösterebiliyor. Sesleri ayırt edebiliyor ve kelimeleri doğru telaffuz ediyor. Sözcük dağarcığında yaşının özelliklerini gösteriyor. Biraz daha yüksek sesle ve kendinden emin konuşmaya teşvik edilmeli.

 

Çekinmediği zamanlarda kendini son derece iyi ifade edebilen, cümleleri düzgün kuran bir çocuk . Göz teması kurarak iletişim kurmaya teşvik edilmeli. Görsel materyalleri özenle kullanır. Şarkı, tekerleme ve parmak oyunlarını öğrenmede yaşından beklenen düzeyde başarılı. Hikaye kitaplarını resimlerinden takip edebilen bir çocuk.

 

Alper in kullandığı kelime sayısında artış oldu. Yeni kelimelerle kendini ifade etmeye çalışıyor

 

Konuşmalarında söz dizimi kurallarını doğru olarak kullanıyor.Belli bir konuda konuşmayı başlatarak,konuşurken ve dinlerken göz teması kurabiliyor.Sesleri ayırt edebiliyor ve kelimeleri doğru telaffuz ediyor.Sözcük dağarcığında yaşının özelliklerini gösteriyor.Türkçe-Dil etkinliğine zaman zaman katılır.Zıt anlamlı sözcüklere örnekler verebilir.

 

Düzgün ve anlamlı cümle kurar. Nesne, durum ya da olayı anlaşılır şekilde açıklar.Kendisine verilen üç yönergeyi dinlemekte, anlamakta ve yerine getirmekte zorlanır.Sessiz konuştuğu için çoğu zaman söylediği kelimeler anlaşılmaz ve tekrar etmesi istenir.Yüksek sesle konuşması için desteklenmeli ve kelimeleri tekrar etmesi sağlanmalıdır

 

 

Konuşmalarında söz dizimi kurallarını doğru olarak kullanmaya çalışıyor.İfade edici dili iyi değildir,kelimeleri doğru telafuz edemez.Belli bir konuda konuşmayı başlatarak,konuşurken ve dinlerken göz teması kurabiliyor.Sesleri ayırt edebiliyor.Türkçe-Dil etkinliğine her zaman katılım sağlar. Konuşurken sesinin hızını iyi ayarlayamaz.Kelimelerin telafuzunda ve konuşması gelişme kaydetmiştir.

www.sorubak.com

Tam Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.