Destek Ve Hareket Sistemi Konu Özeti

DESTEK ve HAREKET SİSTEMİ

— Farklı yapıda kemikler eklemlerle birleşerek iskeleti oluşturur. Kaslar da vücuda şekil vermede ve hareketi sağlamada önemli bir yapıdır.

— Kemik zarı kemiği dış kısmını tamamen sarmıştır. Kemik zarının görevi kemiğin onarılmasını ve beslenmesini sağlamaktır.Kemik zarı, enine büyümeyi sağlar.

— Kemiğin dış kısmındaki sert yapıya sert kemik adı verilir. Sert kemik, kemiğe dayanıklılık verir.

— Kemiğin baş kısmı kırıldığında içeride bulunan gözenekli yapıya süngerimsi kemik adı verilir. Arasında boşluklar bulunan süngerimsi kemik kemiğin çok ağır olmasını engeller.

— Süngerimsi kemiğin içinde kemik iliği ve onun içinde de kan damarları bulunur. Kan damarlarından dolayı süngerimsi kemik kırmızı renktedir.

— Kemik iliği merkezde bulunur ve yumuşak bir dokudur. İliğin içinde kan yapımında görevli olan hücreler vardır. Dolayısıyla kemik iliği kan yapımında görev alır.

— Kemiklerin esnek olması çeşitli hareketleri yaparken kemiğin kolayca kırılmasını engeller. Kolaylıkla hareket etmemizi sağlar. Sert yapıda olması ise vücuda destek sağlamada önemlidir. Kemiğin içinde bulunan kalsiyum ve fosfor mineralleri, onun sert bir yapı kazanmasında etkilidir. Bu minerallerin eksikliğinde bükülen kemikleriniz kolayca kırılabilir.

— Mineraller yeterince alınmazsa kemikler güçsüzleşir. Mineraller bazı besinlerden alınabilir. Örneğin, süt, süt ürünleri ve balık etinden kemikleri güçlendiren kalsiyum ve fosfor mineralleri alınabilir.

— Kemik uçlarında yumuşak esnek ve kaygan bir yapı bulunur.

— Kemiklerin birleştiği noktalarda, yani kemik uçlarında bulunan yapının adı kıkırdaktır. Kıkırdak, düz ve kaygan bir yapısı olduğu için kemiklerin rahatça birbiri üzerinde kaymasını sağlar. Bu nedenle de kemiklerin birbirine değerek aşınmasını engeller.

— Çocukluk ve ergenlik döneminde kemik gelişimi hızla devam eder. Bu gelişimde kemiklerin uç kısımlarında bulunan kıkırdak görev alır.

— Kemik zarı enine büyümeyi sağlarken, kıkırdak boyuna büyümeyi sağlar.

— Kemiklerin birleştiği yerde hareket etmeye yardımcı eklemler bulunur.

— Eklemlerin kemiklere bağlanmasında yardımcı olan yapılara eklem bağları denilmektedir. Bu bağlar, kemik ve eklemin birlikte çalışmasını sağlar.

— Oynar ve yarı oynar eklemlerin bulunduğu yerlerde iki kemiğin sürtünmesini engelleyen eklem sıvısı bulunmaktadır. Bu sıvı, kemikleri korurken aynı zamanda kemiklerin birbiri üzerinde daha iyi kayarak hareket etmesine de yardımcı olur.

— Kaslar, kemikleri çepeçevre sarar. Kemiklerden oluşan iskeletin etrafında bulunarak dik durmasına yardım eder. Tıpkı bir kuklayı hareket ettiren ipler gibi kaslar da kemikleri harekete geçirir.

— Kasların kemiklere bağlandığı kısma tendon denir.

— Egzersiz yaparken koordineli olmayan kas gerilmeleri sırasında veya ani, aşırı zorlamalarda tendon kopması olabilmektedir. Bu nedenle kasları aşırı zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

— Çizgili kaslar(iskelet kasları), kemikleri sarar ve diğerlerine göre daha hızlı çalışır. İstemli çalışır.

— Düz kaslar, damarlarda ve diğer iç organlarda bulunur. İsteğimiz dışında çalışır.

— Kalp kası, kanı vücudumuza pompalama görevini yapar. İsteğimiz dışında çalışır.Çizgili kas görünümündedir.

— Kasların zıt hareketler yapması, kemiklerin hareket etmesini sağlamaktadır.

— Vücudunuzdaki kaslarınız, ikili olarak çalışır ve zıt hareketler yapar. Yani biri kasılırken biri gevşer.

— Kolunuzda bulunan kaslardan biri kasılınca kol kemiğini kendine doğru çekerek harekete geçirmekte ve kol bükülebilmektedir. Bu durum da gevşeyen kas kemiğin hareketini engellememektedir.

— Tam ters olarak kasılan kasın gevşeme durumuna geçmesi de alttaki kasın kasılmasına ve kemiğin eski hâline dönmesine neden olmaktadır.

“Destek Ve Hareket Sistemi Konu Özeti” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.