Dershanelerin Eğitim Sistemindeki Yeri

dershaneBireylerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yetiştirilmesi anlamına gelen eğitim, sosyal ve kültürel bir varlık olan insanı, hayata hazırlamanın yanı sıra bilinmeyen bir geleceğe de hazırlamaktadır. Bu noktada her geçen gün ekonomik, toplumsal ve teknolojik gelişmelerle zorlaşan yaşam standartlarına uyum sağlayabilmeleri için devletin vatandaşlarına çeşitli düzeylerde farklı eğitim olanakları sunması gereklidir. Bu amaç doğrultusunda okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, lise ve yükseköğretim eğitimleri en büyük donatıcı ve destekçisidir. Bunlar her ne kadar donatıcı olsada bu öğretim düzeylerinde,destek bir hizmet sağlayan özel kurumlar bulunmaktadır.

Dershane olarak adlandırılan bu kurumlar literatürde‘gölge eğitim sistemi’ olarak bilinmektedir. Günümüzde öğrenciler için sınava hazırlığın amaçlandığı bu kurumlar oldukça önem taşımaktadır. Okul sisteminin varlığı dışında, insanların anlayamadığı noktaları öğrenmeleri ve daha donanımlı bir hale gelmeleri için özel ders alma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaca karşılık veren dershaneler giderek kurumsallaşmıştır. Dershanelerin eğitim sistemindeki yeri çok tartışılan bir konu olsa da eğitim sistemimizde kademeler arası geçişi düzenlemenin en önemli aracı olarak görülmüştür. Yükseköğrenime talebin artması ile hazırlık sürecinin, ortaokula hatta ilkokula kadar inmesi, dershanelere olan talebi de arttırmıştır. Öğrenciler ve ebeveynler dershaneyi üniversiteye hazırlık sürecinde mutlaka gidilmesi gereken bir yer olarak görmektedir. Bunun için maddi durumları olsun ya da olmasın her aile çocuğunu dershaneye göndermek istemekte ve bunun için ellerinden gelen bütün fedakarlığı yapmaktadırlar.

Eğitimde Dershane Şart Mıdır?

Dershanelerin eğitim sistemindeki yerivekatkılarıönemlidir düşünenlerin yanı sıra, dershaneleri gereksiz bulanlar da vardır. Bu durum herkese göre değişiklik gösterse de çoğu öğrenci dershane sayesinde daha başarılı olmakta ve hedeflerine ulaşmaktadır. Dershanenin öğrencilere sağladığı faydalar;

  • Okulda gösterilen derslerin anlaşılmadığı noktalarda devreye girerek öğrencinin konuyu daha iyi anlamasını sağlamak,
  • Öğretilen derslerin pekiştirilmesi açısından test çözümleri yapmak,
  • Öğrencinin daha iyi anlayabilmesi için, öğrenciyle bire bir derslerin yapılmasını sağlamak,
  • Öğrencilerin ders dışında olan ancak, derslerini de önemli derecede etkileyen her türlü etmenlerle daha yakından ilgilenmek,

olarak sıralanabilir. Bu faydalarını göz önünde bulunduran ailelerin çoğu da dershanenin çocuğuna faydalı olacağını düşünmekte ve dershanelerin eğitim sistemindeki yeri veönemini reddetmemektedir. Ancak son dönemlerde dershanelerin kapatılmasına yönelik konuşmalarla çok sık karşılaşılmaktaydı.

Peki Dershanelerin Kapatılması Gerekli Midir? 

Ülkemizdeki öğrencileri ve aileleri doğrudan ilgilendiren bu konu tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bu noktada bireyler sorunların olası nedenlerini ve nasıl çözüm bulacağını detaylı düşünmelidir. Bu konu gündemde oldukça önemli bir yer tutmuş ve dershanelerin eğitim sistemindeki yeri çoğu kişi tarafından da reddedilmiş ya da yükseköğretimlere geçişlerde eşitliği sağlamadığı düşünceleri ortaya atılmıştır. Ancak dershaneler hakkındaki yazılı ve görsel bu tartışmalar genel olarak kişisel izlenimler ve değerlendirmelerin ötesine geçememiştir. Kapatılma kararı alınan dershaneler, özel eğitim yerleri ya da etüt merkezleri olarak isim değiştirmiştir. Yine aynı şekilde eğitimlerine devam eden bu yerler hala öğrencilerin en önemli yardımcılarıdır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.