Çiçek,çikelerde üreme ve bölümleri

Çiçek, Tohumlar vasıtasıyla yeni bireylerin oluşmasını ve bitkinin devamını sağlar.
Tam bir çiçekte; çiçek Sapı, çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organlar vardır. Çiçek Sapı çiçeği dala bağlar, çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organlar Dıştan içe doğru sırayla dört halka şeklinde çiçek tablası üzerine dizilirler.


Çanak yaprak: Genelde yeşil renklidir. Çiçeğin en dış kısmını oluşturur.Çiçek tomurcuk halindeyken çiçeği korur.
Taç yaprak : çiçeğin renkli ve kokulu kısmıdır. Tozlaşmada Böcekleri Çekerek, Yozgat bitkinin çoğalmasında önemli rol oynar.
Erkek organ: İpçik denilen bir sap ile başçık denilen iskete bir kısımdan meydana gelmiştir. Başçıkta, içinde erkek üreme hücreleri () bulunan çiçek tozu Keseleri polen bulunur. Polenler olgunlaşınca Keseler çatlar ve polenler etrafa yayılır.
Dişi organ: Yumurtalık, dişicik borusu ve Tepecik olmak üzere üç kısımdan oluşur. Yumurtalıkta çok sayıda dişi üreme hücresi (yumurta) bulunur. Dişicik borusu, tepeciği yumurtalığa bağlayan dar kısımdır. Tepecikte çiçek tozlarının yapışmasını saglayan yapışkan bir sıvı bulunur.
Erkek ve dişi KURULUŞLAR bir arada bulunduran bitkilere “bir evcikli”, erkek ve dişi organları ayrı bulunduran bitkilere de “iki evcikli” bitki denir. Meşe, mısır, çam, kestane ve fındık bir evcikli, söğüt, Antep Fıstığı, kenevir ve kavak iki evcikli bitkilerdir.
Tozlaşma Ve Döllenme
Çiçek Tozları gelişimini tamamladıktan sonra çiçek tozlarını bulunduran kesecik patlar. Etrafa yayılan çiçek Tozları rüzgâr, kuşlar, Böcekler, su ve insanların etkisiyle dişi organın tepeciğine taşınır. Çiçek tozlarının çeşitli etmenlerle erkek organ başçığından dişi organın tepeciğine (bilgi yelpazesi) taşınmasına tozlaşma denir. Tozlaşma aynı çiçeğin dişi ve erkek organları arasında gerçekleşebileceği gibi farklı çiçeklerin dişi ve erkek organları arasında da gerçekleşebilir
Dişi organın tepeciğine gelen çiçek tozlan (polenler), dişi organın salgıladığı kimyasal bir madde tarafından uyarılır. Içerisindeki dölleyici çekirdek (sperm) polen tüpünü oluşturur. Polen tüpü gelişerek yumurtalığa doğru uzanır. Oradaki yumurta hücresinin Çekirdeği İle birleşir. Spermin yumurta hücresi ile birleşmesine döllenme denir. Döllenmiş yumurta hücresi de zigot adını alır. Zigot bölünerek çoğalır ve gelişip embriyoyu oluşturur. Yumurta çevresindeki hücreler de gelişerek Embriyo için gerekli besin maddesini (çeneği) oluşturur

Reblog this post [with Zemanta]

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.