Çanakkale zaferi öğretmen konuşma metni 2014-2015

Değerli Öğretmen Arkadaşlarım, Sevgili Öğrenciler!

Bugün Çanakkale zaferinin 100. yıldönümünü kutluyoruz.
Çanakkale, bir milletin varoluş   mücadelesidir … Çanakkale Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda askerlerimizin, dünyayı  hayrete düşüren   kahramanlık destanıdır….
Bir düğüne gider gibi kurşunlara atılan kahraman askerimizin destanıdır. Bu zafer, anaların biricik evlatlarını bağrına basıp; başına kurbanlık koyun gibi kınalar yakıp cepheye gönderdiği bir savaştır.
Irkları, renkleri ve dilleri değişik, çeşitli milletlerden oluşan; orduların  milletimizi yok etmek amacıyla karadan, denizden ve havadan üzerimize saldırdığı büyük bir savaştır…
Gencecik fidanlarımızın; Türk’ü,Kürd’ü, Çerkez’i, Laz’ı,  Gürcü’sü  ile, bayrağını düşürmemek için yan yana   şehit düştüğü büyük vatan savunmasıdır.
İnanç, vatan sevgisi, dayanışma, birlik ve beraberlik duygularının, zamanın en güçlü ve donanımlı ordularına karşı koymadaki üstün başarısını gösteren bir mücadeledir Çanakkale…. ‘’Sizlere taarruzu değil ölmeyi emrediyorum,biz ölene kadar yerimize başkaları gelecektir’’ diyebilen büyük komutan Mustafa Kemal’in yazdığı destandır, ÇANAKKALE…Geçilemeyen son kaledir, ÇANAKKALE…
Çanakkale’de hiç şehit vermeyen tek bir ilimiz bile yoktur…Çanakkale işte bu yüzden destandır.

Ülkedeki eğitim düzeyinin oldukça düşük olduğu o dönemde savaşta kaybedilenlerin önemli bir bölümü eğitimli kesimden oluşmaktaydı. Lise çağındaki çocuklar bile “iş başa düştü” deyip kalemi bırakıp silaha sarılmak zorunda kalmıştı.Tıbbıye,Darül Funun  gibi üniversite  öğrencileri şehit düşmüştür.Bu okullardan tek bir mezun bile verilememiştir. Bir İngiliz generalinin şu sözleri konuya ışık tutması açısından önemlidir. “Çanakkale’nin İngilizler açısından kazancı, Türk milletinin okumuş aydın kesiminin yok edilmesi, gençliğinin ve geleceğinin elinden alınmasıdır.”

Çanakkale her yönüyle destandır.İnsani değerlerin destanıdır.Mustafa Kemal’in  tarih sayfalarından silinmeyecek konuşmasını unutmamak gerekir.
Gelibolu’da savaşta ölen yabancı askerler için söylediği   “Şimdi dost bir ülkenin topraklarında yatıyorsunuz. Huzur içinde uyuyunuz ”, dedikten sonra, yabancı şehitlerin annelerine de, “Oğullarını uzak ülkelerden buraya gönderen anneler, siz de gözyaşlarınızı siliniz. Oğullarınız şimdi bizim bağrımızda huzur içinde yatıyor.” Sözleri Mustafa Kemal’in bir kez daha büyük bir lider olduğunu gözler önüne sermiştir.

Tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.Ruhları şad olsun…

www.sorubak.com

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.