Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler (Örnek Cümleler)

1- Cümleler büyük harfler başlar: »Yazım kurallarını çok iyi öğreneceğim.

□ 2- Cümle içinde tırnak veya yay ayraç içine alınan cümleler büyük harfle başlar ve sonlarına uygun noktalama işareti (nokta, soru, ünlem vb.) konur:» Adam Sen kimsin?diye sordu.

3- Mısra başları büyük harfle yazılır: » Gelse celalinden cefa yahut cemalinden vefa,                       İkisi de cana sefa lütfun da hoş kahrın da hoş.

4- Nokta, ünlem, üç nokta, soru işareti ve konuşma çizgisinden sonra yazıya büyük harfle başlanır. İki noktadan sonra da büyük harfle başlanır. Fakat cümle anlamı içermeyen örnekler verilecekse büyük harf kullanılmaz:

» Bir şey mi istiyorsunuz? Konuşsana ya hu! Sana söylüyorumHey!

Affedersiniz. Kendimi tanıtayım: Ben Haluk.

P İki çizgi arasındaki açıklama cümleleri büyük harfle baş­lamaz: Bir zamanlar – bundan on, on iki yıl önce- Türk saltanatının maddi sınırları uçsuz bucaksız denilecek ka­dar genişti.

P Rakamla başlayan cümlelerde rakamdan sonra gelen kelime özel ad değilse büyük harfle başlamaz:2007 yılında Türk Dil Kurumunun 75. yılını kutladık.

 Örnek niteliğindeki kelimelerle başlayan cümlede de ilk harf büyük yazılır: “Et-, ol-” fiilleri, dilimizde en sık kullanılan yardımcı fiillerdir.

5- Özel isimler (İnsan adları ve soyadları, hayvan isimleri, gök cisimleri, kıta,  ülke, bölge, il, ilçe, kasaba, köy, mahalle, cadde, sokak, kurum, kuruluş, millet, boy, oymak adları; kitap, dergi gazete, dil, lehçe, din ve mensupları,  tarihî olay, çağ ve dönem adları, ulusal, resmî ve dinî bayramlarla anma ve kutlama günlerinin adları ) ve bu isimlerden türetilen tüm sözcükler büyük harfle yazılır:  » Mehmet, Minnoş, Jüpiter, Afrika, Türkiye, İç Anadolu Bölgesi, Ankara, Safranbolu, Sarılar kasabası, Şirinköy, Akcasu Mahallesi, Aydıntepe Caddesi, Kayarlı Sokak, Karabük Üniversitesi, Türk, Oğuz boyu,  Çalıkuşu, Bilim Çocuk dergisi, Milliyet gazetesi, Türkçe, Kırgızca, İslamiyet, Müslüman,  İlk Çağ, Lale Devri, Anneler Günü, Türkçülük, Bursalı

6- Kişi adlarından önce veya sonra gelen unvan, meslek ve saygı bildiren kelimeler büyük harfle başlar: » Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk                »Hülya Hanım        »Sayın Başbakan

P Akrabalık bildiren kelimeler büyük harfle yazılmaz. » Bilal amca           »Ayşe teyze

Akrabalık adı olup lakap veya unvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle baş­lar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb.

7Kurum, kuruluş, gazete, dergi ile mahalle, sokak ve benzeri yer adları birkaç kelimeden oluşuyorsa, her kelime büyük harfle yazılır:  »Türk Dil Kurumu   » Gazi Caddesi

8- Özel isme dahil olmayan kelimeler küçük harfle başlar: » Tuna nehri, Erciyes dağı, Çalıkuşu romanı, Karabük ili…

□  P İkinci isim, birinci isme dahilse ve her iki kelime birden kastedilen varlığı karşılıyorsa, ikinci isim de büyük harfle yazılır: »Ağrı Dağı        »Van Gölü

» İstanbul Boğazı (İstanbul kelimesi tek başına İstanbul Boğazı kavramını karşılamıyor.)

9Yer millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde özel adlar büyük harfle yazılır:» Maraş dondurması, Van kedisi, Hindistan cevizi, Japon gülü…

10- Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar:

     » 23 Nisan, 29 Ekim, 19 Mayıs 1919, 24 Mayıs 1991…

11. Tabela, levha ve levha niteliğindeki yazılarda geçen kelimeler büyük harfle başlar: Giriş, Müdür, Otobüs Durağı, Dolmuş Du­rağı, 3. Kat, 4. Sınıf, 1. Blok vb.

12. Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar: Merkür, Neptün, Satürn; Halley vb.

P Dünya, güneş, ay kelimeleri gezegen anlamı dışında kullanıldıklarında küçük harfle başlar: Biz dünyadan ayrı yaşarken dünya epey değişmiş.

“Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler (Örnek Cümleler)” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.