Biyoteknoloji Uygulamalarının Sağladığı Yararlar

Biyoteknolojinin bir çok uygulama alanı vardır. Biyoteknolojinin yaşamımızı en çok etkileyen uygulama alanlarından biri tıptır. Şeker hastalarının hayatta kalmaları sürekli sürekli insülin kullanmalarına bağlıdır. Kullanılan insülin geçmişte hayvanlardan elde edilmekteydi ve çok pahalıydı. Ayrıca hayvan insülini olduğu için bir çok insanda alerji yapabiliyordu. Daha sonra insan geni bakterilere aktarılarak bakterilerin insan proteini olan insülini üretmeleri sağlandı Bu çalışma insülinin kolay ve yeterli miktarda elde edilmesini sağladı.

 

Günümüzde insan ve hayvan ölümlerinin önemli nedenlerinden biride enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlara karşı aşılar, biyoteknolojik yöntemlerle daha kolay ve daha çok üretilmektedir. Ayrıca bunlar uygun koşullarda uzun süre dayanabilen ve daha güvenilir aşılardır.

 

Biyoteknolojinin besin üretimindeki rolü de göz ardı edilemez. Biyoteknolojik yöntemlerle besin değeri yüksek, olumsuz koşullara dayanıklı ve bol ürün veren bitki ve hayvan türleri elde edilmektedir. Bazı hormonlar ve kimyasal maddeler ; besinleri çeşitli, bol ve damak zevkine uygun yapmaktadır. Çeşitli gazlı içecekler sirke, alkol, meyveli yoğurtlar, vitamin tabletleri de bize biyoteknolojinin hediyesidir

 

 

Böcek ilaçları, deterjanlar, parfüm gibi çeşitli kimyasal maddeler de biyoteknolojinin sayesinde üretilir. Astronotların uzay aracı dışında giydikleri giysinin kumaşı da biyoteknolojinin ürünüdür. Bu giysiler onları soğuk, sıcak ve radyasyondan korur.

 

Bütün bu yararların yanında biyoteknoloji insanlığın zararına kullanılabilir. Bu maçla çeşitli biyoteknolojik yöntemlerle biyolojik silah üretebilir. Ancak biyoteknolojinin esas amacı kalıtsal hastalıklarda uzak üretken ve sağlıklı insanlar ve insanların yararına ku

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.