Biyomedikal Mühendisliği Mesleği ve İş Olanakları

Biyomedikal Mühendisliği iş olanakları,Biyomedikal Mühendisliği atamaları, Biyomedikal Mühendisliği mesleği

TANIM
Tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan elektronik alet ve iletişim sistemlerinin planlanmasını, yapımını, işletilmesini ve geliştirilmesini sağlayan kişidir.

GÖREVLER
Tıp ve biyolojik bilimlerde kullanılan elektronik alet ve sistemleri tasarlar,
Sistemlerin bağlantılarını yapar,
Sistemleri çalıştırır,
Sistem ve cihazlarla ilgili araştırma- geliştirme faaliyetlerine katılır,
Üretim aşamalarında kalite kontrol yapar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Biyomedikal mühendisi olmak isteyenlerin,
Şekil ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip,
Fen alanına ilgi duyan,
Tasarım gücü kuvvetli, yaratıcı,
Ayrıntıları görebilen,
Dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Biyomedikal mühendisleri kapalı mekanlarda çalışırlar. Ortam temiz ve sakindir. Görevlerini yaparken ayakta durmak ve eğilmek durumundadırlar. Birinci derecede alet ve makinelerle ilgilenirler. Etkileşimde bulundukları kişiler çalıştıkları kuruma göre diğer teknik personel ve sağlık personelidir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, üniversitelerin Biyomedikal Mühendisliği bölümünde verilmektedir.
Mesleğin eğitimine girebilmek için;
Lise veya dengi okul mezunu olmak,
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı ’nda (LYS) “Biyomedikal Mühendisliği” lisans programı için yeterli “MF-4” puan almak.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Biymedikal Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yüksek öğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Bu yükseköğretim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler alanlarından mezun iseler YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işleminde diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Protez ve Ortez önlisans programını başarı ile bitirenler de ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Biyomedikal Mühendisliği lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince genel kültür derslerinin yanı sıra elektronikle ilgili; analog, dijital, mikro işlem, Bilgisayarla ilgili; bilgisayar yazılımı, programlama, program kontrol, data analiz, görüntü algılama,Tıpla ilgili; biyoloji, fizyoloji,psikoloji, insan anatomisi, biyokimya, biyo malzeme gibi meslek dersleri okutulmaktadır.

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Lisans Diploması ve Biyomedikal Mühendisi” unvanı verilmektedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Biyomedikal Mühendisliği, elektronik mühendisliğinin bir dalıdır. Sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasına paralel olarak bu alan başlı başına bir uzmanlık alanı haline gelmiştir. Biyomedikal Mühendisleri; medikal alet ve cihazlarının üretiminin yapıldığı işyerlerinde, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında, dispanserlerde ve laboratuarlarda çalışabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve  harç kredisinden yararlanabilirler. Ayrıca özel ve kamu kurumlarının sağladığı burs imkanlarından da yararlanabilmektedirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar 657 sayılı Devlet memurları yasasına göre teknik hizmetler sınıfından maaş almaktadırlar.Özel işyerlerinde çalışanlar çalıştıkları işyerinin durumuna, işteki tecrübe ve başarılarına göre asgari ücretin 4-7 katı arasında ücret, kendi işyerlerini açanlar ise daha yüksek kazanç sağlayabilirler.

MESLEKTE İLERLEME
Kamu ve özel sektör kuruluşlarında yönetici kademelerine yükselebilirler. Üniversitelerde
Öğretim elemanı olarak görev alanlar akademik kariyer yapabilirler.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.