Bebeklerde mide üşütmesi nasıl geçer ?

Bebeklerde Mide Üşütmesi 

İlk kez bebek sahibi oluyorsanız bebeğinizi üzerine titrersiniz. O yedikçe siz doyar, o titredikçe siz üşürsünüz.  Hal böyle olunca küçük rahatsızlıklar dahi sizi endişeye sevk edecektir.

1425042523812Hava değişimlerinde, piknik, alışveriş, komşu ziyareti gibi aktivitelerin arkasından bebeklerde mide üşütmesi görülebilir. Dünyamıza yeni yeni alışan bebekler ortamdaki küçük değişikliklere daha hızlı reaksiyon verirler. Bu sebeple bebeğini birkaç ay dışarı çıkarmayan anneler bile bulunmaktadır.

Anne sütü henüz başka gıda ile tanışmayan bebek için kafi bir besindir. Bebeğin hem besin hem de mineral ve sıvı ihtiyacını karşılar. Anne sütünün bir başka özelliği de hastalıklara karşı bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Annenin yeterli sütü var ise emzirme döneminde mide üşütmesi gibi hastalıklar nadir yaşanır. Mama ile beslenen bebekler bu konuda şanssızdır. Bir de anne çalışmak zorunda ise üst solunum yolu hastalıkları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları nedeniyle anne ve babanın yaşamı kabusa dönebilir.

Anne sütünü bırakan bebekler daha sık hasta olmaya başlar. Bebeğin vücudunun mikroplara ve değişik ortamlara alışması gerekir. Bu sebeple bu dönemde yaşanan rahatsızlıklar ileride aşı vazifesi görecektir. Fakat bebek hasta olduğunda kendi haline bırakmak, kendi kendine iyileşmesini beklemek sadece birkaç kilo ağrılığındaki bu canlıları riske atmak demektir.

Bu makalede bebeklerde  mide üşütmesi belirtileri nelerdir ve mide üşütmesi nasıl geçer konularında faydalı bilgiler verilecektir.

Bebeklerde mide üşütmesi belirtileri

Mide üşütmesinin ilk belirtisi bebeğin olağandan huzursuz  olması ve uyku problemi yaşamasıdır. Bebekler gaz sorunu veya altının değiştirilmemesi nedeniyle de benzer tepkiler verirler.  Bebeğin mide üşütmesi olduğunu şikayetlerin gün boyu devam etmesi ve ishalden anlamak mümkündür. Bebeklerin dışkısı normal insana göre daha cıvıktır fakat mide üşütmesi yaşadığında neredeyse su kıvamına ulaşabilir.

Bebek geçirdiği hastalık nedeniyle bazen titreyebilir, bu ateşinin yükselmesi ile alakalıdır. Üşüdüğünü düşündüğünüz bebeği örtmek veya kaloriferin derecesini açmak onun havale geçirmesini sağlayabilir. İlk aylarda geçirilen havaleler beyin hasarı veya ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle bebeğin ateşi çıkarsa üzerini örtmeyiniz, tam tersine ince kıyafetler giydiriniz. Fakat abartırsanız, yani bebeği çıplak ve düşük ısıda tutarsanız, sabaha kadar bu şekilde kalırsa zatürre veya bronşit gibi tehlikeli hastalıklarla karşı karşıya gelebilir. İtidal korunmalı, ateş 38 dereceyi geçerse tereddüt edilmeden doktora gidilmelidir.

Midesini üşüten bebeklerde karın ağrısı ve kusma olması normaldir. Fakat her seferinde yer yemez kusuyorsa acilen hastaneye gidilmelidir.

Bebeklerde mide üşütmesi belirtilerinden birisi de nefes alma güçlüğüdür. Bebeğin yüzünde yaşadığı hastalık yüzünden zorlanmayı görebilirsiniz. Ayrıca öksürük de olabilir.

Bebeklerde mide üşütmesi nasıl geçer ?

Eğer bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa çareyi yine anne sütünde aramak gerekir. Mide üşütmesine bağlı olarak bebek ishal olduğundan yoğun bir sıvı kaybı yaşanır. Emzirerek bu kaybı telafi etmek gerekir. Aksi halde bebeğin vücudu susuz kalır, bunu gözlerinin göz çukuru içinde mahzun mahzun bakmasından anlayabilirsiniz. Ayrıca ağız kuruluğu da dikkate almanız gereken bir husustur.

Anne sütü kafi gelmiyor ise başka hiçbir şey denemeden doktora gitmeniz en mantıklısıdır. Sırf anne sütü ile bebeğin bu hastalığı atlatması beklenir. Fakat bebek birkaç güne kendiliğinden iyileşmiyor ise hatta yüksek ateş var ise vakit kaybetmeden doktor tedavisi sağlanmalıdır.

Ek gıda ile beslenen bebekler ve küçük çocuklar ise bu konuda daha şanslıdır. 2 yaş ve üzeri bebeklerin ishalinin kesilmesi için bodur otu kaynatıp suyu içirilebilir. Aynı zamanda su, tuz ve şekerden oluşan klasik ishal şurubu da ihmal edilmemelidir.

Bebeğe ayrıca bağışıklığın güçlenmesi, kendini toparlaması için bitki çayları örneğin nane limon kaynatılarak verilebilir. Bal bebekler için zararlı olabilir fakat küçük çocukların bitki çayı bal ile tatlandırılabilir. Bu şekilde etkisi artar.

Günümüzde bitkisel denilince kürler ve ilaçlar kulağa  “faydalı” gelmektedir. Bitkisel de olsa bebeklere doktora danışmadan ne kür uygulanmalı ne de eczaneden rastgele ilaç alınmalıdır. Ihlamur, adaçayı, elma suyu gibi halk arasında etkisi bilinen sıvılar bunun dışındadır. Bunlar 1,5-2 yaşını geçmiş bebeklere verilebilir.

Bebeklerde ve çocuklarda mide üşütmesi yaşanmaması için neler yapılmalı ?

Mide üşütmesi bakteri bazlı bir hastalıktır, ortamdan, sulardan, yenilen gıdalardan ve tuvaletlerden bulaşır. Bebeğin hijyen kurallarına uygun büyütülmesi, komşunun lazımlığına oturtulmaması, tuvaletin temizliğine riayet edilmesi mide üşütmesine yakalanmamak için uygulanabilecek en iyi çarelerdir.

Kreş çocukları da çoğunlukla kreş tuvaleti nedeniyle hastalığı eve getirirler. Bu nedenle kreşte ishal veya mide üşütmesi salgını var ise çocuk bir süre evde tutulmalıdır.

Dengeli beslenme ile hem mide üşütmesi hem de diğer hastalıklardan korunmak veya en azından hafif atlatmak mümkündür. Bebeğe market ürünleri, bisküvi, hazır yoğurt, hazır mama yerine kendi yediğiniz yemeğin suyundan, kendi yaptığınız yoğurttan ve ya bu yoğurda taze meyve püresi karıştırarak verirseniz onu hastalıklardan korumuş olursunuz. Özellikle yoğurt bağırsak florasının düzene girmesi için çok önemlidir, bu yüzden bebeğe düzenli verilmelidir

mide üşütmesi, bebeklerde mide üşütmesi, bebeklerde mide üşütmesi belirtileri, mide üşütmesi nasıl geçer, mide üşütmesi tedavisi

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.