Aydınlatılmış cisim ne demektir?

 KARANLIKTA GÖREBİLİR MİYİZ?

Karanlıkta çevremizi göremeyiz. Eğer ortamda az miktarda ışık varsa cisimleri net göremeyiz. Yeterli ışık olduğunda çevremizi daha net görürüz.

Işığın çok fazla olması da zararlıdır. Işık kaynağına doğrudan baktığımızda gözlerimiz kamaşır ve bu da göz sağlığımızı olumsuz etkiler.

Yeryüzünde hayatın devamı için güneş ışığı gereklidir. Bitkilerin besin ve oksijen üretebilmesi için güneş ışığı gereklidir.

                    ÇEVREMİZDEKİ IŞIK KAYNAKLARI

Işık yayarak çevresini aydınlatan varlıklara ışık kaynağı denir. Gündüz ışık kaynağı olarak Güneş’ ten faydalanırız. Akşam olup Güneş battığında ise farklı ışık kaynaklarını kullanırız. Bu ışık kaynakları ampul, mum, el feneri, gaz lambası, yıldızlar, meşaleler vb.dir.

Geceleri görebildiğimiz yıldızları gündüzleri göremeyiz. Çünkü Güneş ışınlarının yaydığı ışık yıldızların yaydığı ışıktan daha güçlüdür.

         DOĞAL ve YAPAY IŞIK KAYNAKLARI

Kendiliğinden ışık yayan cisimlere doğal ışık kaynağı denir. Güneş, yıldızlar, ateş böceği ve şimşek doğal ışık kaynağına örnektir.

İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir. Ampul, gaz lambası, mum, floresan lamba, meşale yapay ışık kaynaklarına örnektir.

Geceleri Dünya’ yı aydınlatan Ay, ışık kaynağı gibi görünür. Fakat Ay bir ışık kaynağı değildir. Güneş’ ten aldığı ışığı yansıtır.

Bazı ışık kaynakları aynı zamanda ısı kaynağı da olabilir. Işık yayarken aynı zamanda ısı da yayarlar. Güneş, gaz lambası gibi.

   AYDINLATILMIŞ CİSİMLER

Üzerlerine ışık düştüğünde parlak görünen ve ışık kaynağı gibi algılanan cisimlere aydınlatılmış cisimler denir. Ayna, parlak yüzeyli yemek kaşığı, alüminyum folyo, fosforlu giysiler, trafik levhaları bu cisimlere örnektir.

Geceleri bisiklet sürmemiz gerektiğinde parlak giysiler yada fosforlu giysiler giymeliyiz. Bu sayede diğer sürücüler bizi daha rahat görebilir.

“Aydınlatılmış cisim ne demektir?” üzerine bir yorum

  1. Benim üç yasımda bir kardesşim var ben hotmail imimim yazdım o yazmıs özür dilerim 🙁

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.