Atatürk’ün kişilik özellikleri

Vatan ve millet sevgisi: Atatürk, vatanını ve milletini çok seven, vatanı ve milleti için canını feda etmekten kaçınmayan bir liderdir.

İdealist oluşu: Millî sınırlarımız içinde millî birlik duygusuyla kenetlen­miş uygar bir toplum oluşturmak, ayrıca milletler arasında kardeşçe bir insanlık ha­yatı meydana getirmek Atatürk’ün en önemli idealleri arasında yer alır.

Mantıklı ve ger­çekçi oluşu: Atatürk, akla ve bilime önem verirdi. Gerçeğe akıl ve bilim yoluyla ulaşılacağına inanırdı.

Sabır ve disiplin anlayışı: Atatürk, bir konuda karar alırken ve bu kararı uygulamaya koyarken uygun zamanı bekler, zamanlamaya çok önem verirdi. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve inkılapların yapılması konularında da Atatürk hep uygun zamanı beklemiştir.

İleri görüşlülüğü: Atatürk, olayların gelişmesinden sonucunun ne olabileceğini kestirebilirdi.

Açık sözlülüğü: Atatürk, gerçekleri millete açıkça ifade etmekten çekinmemiştir.

Çok yönlülüğü: Atatürk, hem komutan, hem devlet adamı, hem de inkılapçı yönleri olan bir liderdir.

Öğreti­cilik yönü: Atatürk, eğitim ve öğretime çok önem vermiştir. Harf inkılâbı sırasında yaptığı çalışmalar onun Baş Öğretmen olarak anılmasını sağlamıştır.

Atatürk’ün sanatseverliği: Atatürk’ün çağdaş Türk sanatının gelişmesi için çabalar harcamıştır. Atatürk, sanata ve sanatçıya büyük önem vermiştir.

Yöneticiliği: Atatürk, iyi bir yönetici ve devlet adamıdır. O, her zaman toplumun çıkarlarını kendi çıkarlarının üstünde tutmuştur.

Yaratıcı düşüncesi: Atatürk, kazandığı askerî başarılardan ve inkılapların yapılması sırasındaki uygulamaları ile üstün deha olarak adlandırılmaktadır.

Önder oluşu: Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın her aşamasında Türk Milletine önderlik etmiş, Türk milletinin her alanda çağdaşlaşmasını hedef alan inkılapları gerçekleştirmiştir.

Kararlı ve mücadeleci oluşu: Atatürk, güçlükler karşısında yılmamış, ümitsizliğe düşmeden Kurtuluş Savaşı ve yapılan inkılapları gerçekleştirmiştir.

Planlı çalışması: Atatürk, bütün çalışmalarında planlı hareket etmiş, bunun karşılığını Kurtuluş Savaşı’nda ve ardından yaptığı inkılaplarda almıştır.

İnkılâp­çılığı: Atatürk, gerçekleştirdiği inkılaplardan ve inkılaplar hakkındaki düşünceleri ile örnek bir inkılapçıdır.

Birleş­tirici ve bütünleştirici oluşu: Kurtuluş Savaşı’nın hazırlık döneminde Türk Milletini milli birlik ve beraberlik düşüncesi etrafında bir çatı altında toplamış böylece topyekun başarıya ulaşılmasını sağlamıştır.

İnsan sevgisi: Atatürk, bütün insanları çok seven ve dünya barışına önem veren bir liderdi.

“Atatürk’ün kişilik özellikleri” üzerine 47 yorum

  1. Tamam kısa olsun ama bu kadar da olmaz ki bunlar baya bi kısa ya. ı’m so sad. 🙁 ı need help.

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.