Anestezi ve Reanimasyon Alanı , İş Olanakları

ALANIN TANIMI

Anestezi ve reanimasyon alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

 Bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile sektörün ihtiyaçları doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış, nitelikli meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

ANESTEZİ TEKNİSYENLİĞİ

Tanımı: Anestezi uzmanı sorumluluğunda ya da anestezi uzmanının olmadığı durumlarda cerrahi uzman sorumluluğunda, anestezi cihazı ve ilgili tıbbi ekipmanları kullanma, cerrahi operasyon süresince hastaya anestezi uygulama veya anestezi uygulamasına yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 Amacı: Anestezi ve reanimasyon alanı altında yer alan anestezi teknisyenliği mesleğinde sektörün ihtiyaçları doğrultusunda, bilimsel ve teknolojik bilgi donanımı olan, gerekli mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli ve kalifiye insan gücüne sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

İSTİHDAM ALANLARI

Anestezi ve reanimasyon alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda özel ve resmî yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

EĞİTİM SÜRESİ

Alan/dal programının toplam eğitim süresi, 4 eğitim-öğretim yılıdır. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller çerçeve programı doğrultusunda uygulanır.

 İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR

Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında Sağlık Bakanlığına bağlı özel ve resmî yataklı/yataksız tedavi kurumları, diğer kurum ve kuruluşlar, yerli ve yabancı sivil toplum örgütleri, meslek odaları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

Programın sonunda dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;

  1. Genel kültüre yönelik bilgi ve becerilere sahip olacaktır.
  2. Ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen temel yeterlikleri kazanacaktır.
  3. Alanla ilgili temel bilgi ve becerilere sahip olacaktır.
  4. Dal/meslek ile ilgili bilgi ve becerilere sahip olacaktır.
  5. Dalın/mesleğin gerektirdiği mesleki yeterlikleri kazanacaktır.

 EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

 Sağlık meslek liseleri anestezi ve reanimasyon alanı haftalık ders çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içeriğine göre eğitim- öğretim uygulamaları yapılır.

  1. Kazandırılacak yeterliklerin özelliklerine göre sektör ile iş birliği yapılarak iş başında eğitim faaliyetleri gerçekleştirilir.
  2. Sektörde oluşan değişim ve gelişimlerin incelenebilmesi amacıyla gezi, gözlem ve inceleme çalışmaları yapılabilir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.