Anestezi Teknisyeni Mesleği ve İş Olanakları

Anestezi Teknisyeni iş olanakları, Anestezi Teknisyeni atamaları, Anestezi Teknisyeni mesleği hakkında

TANIM
Her türlü ameliyatta hastanın uyutulması (anestezi) ile ilgili tıbbi yöntemleri hekimin talimatına göre uygulayan ve hekime yardımcı olan kişidir.

GÖREVLER
Anestezide kullanılacak araç-gereci hazırlar,
Hastanın ameliyathaneye alınmasını sağlar,
Hastayı ameliyata hazırlar,
Anestezi uzmanı veya cerrahın kontrolünde hastanın yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre uyutucu madde (Narkoz) vererek hastayı uyutur,
Ameliyatlarda anestezi işlerinde doktora yardımcı olur, bütün cerrahi vakalarda hastaya genel anestezi yönünden gerekli tüm yöntemleri doktorun kontrolünde uygular,
Ameliyat boyunca hastanın durumunu izler. Herhangi bir beklenmedik sorun karşısında doktorla birlikte müdahale eder,
Ameliyat sonrası hastanın ameliyathaneden yoğun bakım ünitesine usulüne uygun olarak, naklini sağlar ve hasta kendine gelene kadar onu gözlem altında tutar,
Hastayı yoğun bakım ünitesi hemşiresine teslim eder.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Anestezi Teknisyeni olmak isteyenlerin;
Sürekli ayakta durması gerektiğinden, bedence sağlam,
Kimyasal madde kokularına karşı alerjisi olmayan,
Dikkatli, sabırlı, titiz, sorumluluk sahibi,
Yönergeyi doğru anlayıp uygulayabilen kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLAR
Anestezi Teknisyenleri, ameliyat yapılan her türlü sağlık kurum ve kuruluşlarında kimyasal madde kokularının yoğun olduğu kapalı bir ortamda çalışırlar. Meslektaşlarıyla, hastalarla, hemşirelerle, doktorlarla, diğer sağlık personeli ile iletişimde bulunurlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Eğitimini tamamlayanlar sınavlara katılıp başarılı oldukları takdirde devlet hastanesi, özel hastane, doğumevi, üniversite hastaneleri, özel klinikler gibi ameliyat yapılan her türlü sağlık kurumu ve kuruluşlarında “Anestezi Teknisyeni” unvanıyla görev alırlar. Bu meslekte yetişen meslek elamanları, rahatlıkla alanları ile ilgili iş bulabilirler. İnsan sağlığı söz konusu oldukça meslekte yetişmiş elemana her zaman ihtiyaç duyulacaktır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Sağlık Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okullarının 6–7–8. Sınıflarında yapılacak olan “Seviye Belirleme Sınavlarının” (SBS) sonucuna, yılsonu ders ortalamaları ile belirlenen “Yılsonu Başarı Puanının (YBP) eklenmesi ile elde edilecek olan yeterli Genel Orta Öğretim Yerleştirme Puanına (G-OYP) sahip olmak gerekmektedir.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Anestezi ve Reanimasyon teknisyenliği eğitimi, ilgili bölümü olan Sağlık Meslek Liselerinde verilmektedir. 4 yıllık eğitimin ilk iki yılı okulda teorik olarak ve uygulamalı derslerde teknik odada uygulamalı yapılmaktadır. XI. Sınıfta haftada iki gün, XII: sınıfta haftada üç gün hastanede (İşletme) beceri eğitimi verilmektedir. XI. Sınıfta işletmelerdeki çalışmaları karşılığı öğrenciler asgari ücretin üçte biri maaş almaktadırlar.
Temel Bilim Dersleri olarak; Psikoloji, Sosyoloji, Kişiler Arası İlişkiler, Sağlık Hizmetlerinde Yönetim, İlk Yardım, Hastalıklar Bilgisi, Anestezi Bölümü Özel Meslek Dersleri olarak ise Anatomi, Fizyoloji, Farmakoloji, Anestezi, Anestezi Özel Bakımı uygulamalı dersler arasında yer almaktadır.

MESLEKTE İLERLEME
Sağlık Meslek liselerinin Anestezi / Anestezi Teknisyenliği bölümünden mezun olanlar, istedikleri takdirde, Anestezi, Elektronörofizyoloji, İş ve Uğraşı Terapisi, Sağlık Kurumları İşletmeciği, Sağlık Kurumları İşletmeciği (Açık öğretim) ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki eğitim süresince kazanç söz konusu değildir. Anestezi Teknisyeni olarak mezun kişilerin Sağlık Bakanlığı tarafından ihtiyaçlar ölçüsünde Kamu Personeli Seçme Sınavını (KPSS) kazananlar arasından seçme yapılarak atamaları yapılır ve 12. derecenin 3. kademesi ile göreve başlatılır. Anestezi teknisyenleri 657 sayılı Devlet “Anestezi Teknisyeni” olarak göreve başlayan bir kişi net asgari ücretin yaklaşık 2 katı kadar maaş almaktadır. Özel hastane, kurum ve kuruluşlarda çalışanlarda ise ücret daha fazla olabilmektedir.

“Anestezi Teknisyeni Mesleği ve İş Olanakları” üzerine bir yorum

  1. Guzel bir alan ama derslerden yilacaksiniz severek yaoilacak bir meslek sevmeden zor mesleki derslerle ayni zamanda kisisel yasam biraz zor adaylara kolay gelsin

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.