Anayasanın Değiştirilmesi ve Halk Oylamasına Katılma Durumları

Anayasanın değiştirilmesi, seçimlere ve halkoylamasına katılma

– Anayasanın değiştirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi  üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir.
– Anayasanın değiştirilmesi  hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür.
– Değiştirme  teklifinin kabulü Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.
– Cumhurbaşkanı   Anayasa    değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha  görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderebilir.
– Meclis, geri  gönderilen Kanunu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilir.
– Meclisce üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az  oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki  Kanun, Cumhurbaşkanı  tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanır.
– Doğrudan veya  Cumhurbaşkanının  iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen   Anayasa  değişikliğine   ilişkin   kanun  veya gerekli   görülen  maddeleri Cumhurbaşkanı tarafın-dan halkoyuna sunulabilir.
– Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun veya ilgili maddeler Resmî Gazetede yayımlanır.
– Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında  kullanılan  geçerli  oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.