Amasya Görüşmesinin Maddeleri

Ali Rıza Paşa Hükümeti, 9 Ekim 1919‟da Temsil Heyeti ile görüşmek istedi. Bahriye Nazırı Salih Paşa, İstanbul Hükümeti tarafından bu maksatla Anadolu‟ya gönderildi. İşte İstanbul Hükümeti temsilcisi ile Temsilciler Kurulu Başkanı‟nın, Amasya‟da görüşmeleri bu şekilde gerçekleşti.
Alınan Kararlar:
a) Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile bu derneğin yetkili organı olan Temsil Heyeti, İstanbul Hükümeti tarafından tanınacaktır.
b) Milletvekili seçimi serbest ve müdahalesiz yapılacaktır.
c) Mebuslar Meclisi‟nin İstanbul‟da güvenlik içinde toplanması, çalışmalarını her türlü etki ve baskının dışında hükümetin uygun göreceği, varolan koşullar içinde olanaksız olduğundan meclis, İstanbul dışında hükümetin uygun göreceği güvenilir bir yerde toplanacaktır.
d) Türk illeri düşmana hiçbir biçimde terk olunmayacak, manda ve himaye kabul edilmeyecek, Türk yurdunun bütünlüğü ve bağımsızlığı tanınacaktır.
e) Müslüman olmayan topluluklara siyasi egemenlik ve toplumsal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilmeyecektir.
f) Sivas Kongresi kararları kabul edilecektir. (Gizli kararlar.)
g) İzmir‟in kurtarılmasına çalışılacaktır.
h) İngiliz Muhipler Cemiyeti‟nin zararlı çalışmaları sınırlandırılacaktır.
i) Ulusal egemenliğe karşı olan ve yabancı devletlerin çıkarlarına hizmet eden cemiyetlerin ve gazetelerin çalışmalarına son verilecektir.
Salih Paşa, Amasya Protokolü ile kararlaştırılan kararları İstanbul Hükümeti‟ne kabul ettireceğine, eğer ettiremezse görevinden istifa edeceğine dair söz vermiştir. Fakat İstanbul‟a döndüğünde verdiği sözlerin çoğunu yerine getirmemiştir. Amasya Protokolü‟nde kararlaştırılan Osmanlı Mebuslar Meclisi‟nin toplanması kararını İtilaf Devletleri‟nin de desteklemesi üzerine uygulamaya koyabilmiştir.
Önemi: İstanbul Hükümeti‟nin, bir temsilcisini Temsil Heyeti ile görüşmelerde bulunmak amacıyla Amasya‟ya göndermesi üzerine “Anadolu‟daki milli hareketi ve Temsil Heyeti‟ni” resmen tanıdığını gösterir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.