ALS-Askeri Liseler Seçim Aşamaları

Askeri Liseler Seçim Aşamaları

Askeri Liselere öğrenci seçim işlemleri iki aşamada yapılmaktadır. Birinci aşama Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin okullarına başvuran öğrencilerin tümünün katıldığı ve ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan yazılı sınav ile bu yazılı sınavdan belirlenen baraj puanı aşan adayların davet edildiği ve Ön Sağlık Muayenesi, Bedeni Yetenek Sınavı, Mülakat, Psikoteknik Test ve Sağlık muayenesi aşamalarından oluşan 2’nci seçim aşamasıdır.

Birinci Seçim Aşaması: Askeri Liseler Öğrenci Seçme Sınavı (ALS)

Askeri liselere öğrenci seçim işlemlerinin ilk basamağı ÖSYM tarafından yapılan ve adayların sayısal, sözel ve mantıksal akıl yürütme becerilerinin ölçüldüğü ALS yazılı sınavıdır. Yazılı sınavda adaylara Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden oluşan bir test uygulanmaktadır. Yazılı sınav ilköğretim öğrencilerinin cevaplayabilecekleri düzeyde olup, soru dağılımları aşağıdaki tabloda belirtildiği gibidir. Yazılı sınav sonucuna göre Hava Kuvvetleri Komutanlığınca belirlenen baraj puanını aşan adaylar 2’nci Seçim Aşamasına çağrılırlar.

DERSLER

SORU ADEDİ

Sözel Bölüm
Türkçe
30
İnkilapTarihi
7
Milli Tarih
4
Milli Coğrafya
4
Sayısal BölümMatematik
30
Fen Bilimleri
25
Genel Toplam
100

İkinci Seçim Aşamaları

Baraj puanını aşan adaylar, Haziran – Temmuz ayları içerisinde Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarınca ortak yapılacak olan ve Ön Sağlık Muayenesi, Bedeni Yetenek Sınavı, Mülakat, Psikoteknik Test (sadece Hava Kuvvetleri Komutanlığı tercihi olanlara uygulanır) ve Sağlık Muayenesi aşamalarından oluşan 2’nci Seçim Aşamasına katılmak üzere Hava Harp Okulu Yeşilyurt/İstanbul sınav merkezine çağrılır.

İkinci Seçim Aşamaları aşağıda belirtilen safhalardan oluşmaktadır:

Ön Sağlık Muayenesi

saglikUzman doktorlar tarafından aday öğrencilerin fiziksel görünümleri incelenerek, boy ve kiloları ölçülmekte, sağlıkla ilgili ön koşulları taşıyıp taşımadıkları tespit edilmektedir. Ön sağlık muayenesinde yetersiz bulunan adaylar elenmektedir.

Bedeni Yetenek Sınavı

sporAdayların çabukluk, çeviklik, kuvvet ve kondisyonunu meydana çıkaracak testler uygulanmaktadır. Testlerin 2 veya daha fazlasında başarısız olan aday elenmektedir.
Uygulanacak testler ve baraj değerleri aşağıdadır:

Test Türü

13-14 Yaş

15-16 Yaş

400 m Koşu85 saniye80 saniye
Durarak Uzun Atlama160 cm170 cm
Mekik (1 Dakika)30 tekrar35 tekrar
Basketbol Topu Fırlatma7 metre8 metre

Mülakat

Kişilik Testi Görüşme yoluyla adayın konuşma yeteneği, ses tonu, heyecan durumu, çok yönlü düşünme, davranışlardaki denge, kendine güven gibi unsurlar gözlenerek elde edilen bilgiler değerlendirilmekte ve yetersiz bulunan öğrenciler elenmektedir.

Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için)

psikomotorHava Kuvvetleri Komutanlığı namına Işıklar Askeri Hava Lisesinde okumak için başvuran adayların; el-ayak-göz koordinasyonunu, dikkat ve tepki hızını, algılama hızını ölçerek uçuşa yatkınlıklarını belirlemek amacıyla uygulanan bir testtir.
Psikoteknik test sonucunda belirlenen baraj puanı aşamayan adaylar ELENİR. (Tercihleri arasında diğer kuvvet komutanlıkları bulunan adayların bu kuvvetler adına askeri öğrenci olma hakkı devam eder. Sadece Hava KuvvetleriKomutanlığı namına askeri öğrenci olma hakkı sona ermiş olur.)

Sağlık Muayenesi

saglikMülakat ve Psikoteknik Testten (Yalnız Hv.K.K.lığı için) başarılı olan adaylar, sağlık muayenesi için askeri hastaneye sevk edilmektedir. Sağlık muayenesi sonucunda; Işıklar Askeri Hava Lisesi için “ASKERİ ÖĞRENCİ OLUR. UÇUCU YETİŞTİRİLMEYE ELVERİŞLİDİR”, diğer askeri liseler için “ASKERİ ÖĞRENCİ OLUR” kaydını içeren sağlık kurulu raporu alanlar sıralamaya dahil edilir. Sağlık muayenesi sonucunda elenen adayların sağlık sonucuna itiraz etme hakkı tanınır. Bu hakkından yararlanmak isteyen adaylar bir başka askeri hastaneye sevk edilirler. İtiraz muayenelerinde geçmeleri durumunda sıralamaya dahil edilirler.

Kesin Kayıt İşlemleri

osuİkinci seçim aşamalarının sonunda performans puanına göre, Kuvvet Komutanlıklarının belirlediği kontenjan miktarınca asil ve yedek aday listeleri düzenlenmektedir. Eğer ikinci seçim aşamalarını kazanan aday sayısı kontenjan miktarının üzerinde ise, asil veya yedek listeye giremeyen adaylar olabilir. Sıralama sonuçları www.ikdm.hho.edu.tr internet adresimizden kamuoyuna duyurulmaktadır.
Asil listedeki adayların kesin kayıt işlemleri yapıldıktan sonra, asil listede bulunan adaylar ile kontenjanın dolmadığı takdirde yedek listeden adaylar çağrılarak kontenjan tamamlanmaktadır.

İntibak Eğitimi

İntibak_egitimiKesin kayıt işlemi tamamlanan adaylar müteakiben intibak eğitimine alınmaktadır. İntibak eğitiminde temel askeri eğitim verilmektedir. Bu süreç, adayın kazandığı Askeri Liseyi tanımasını ve intibak etmesini kolaylaştırmak amacıyla uygulanmaktadır. Bu süreç içerisinde uyum sağlayamayan adaylar okuldan ayrılabilmektedir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.