Alman Birliğinin Kurulması

Alman Birliğinin Kurulması
Viyana Kongresi’nde bir Germanya Konfederasyonu’nun kurulmasına karar verilmiştir. Merkezi Frankfurt’ta olan bu Konfederasyon, Avusturya’nın başkanlığında toplanan bir meclis tarafından yönetilecekti. Prusya bu Konfederasyon’un dışında kalacaktı.
Bu yüzden Prusya ile Avusturya birbirlerine rakip hale geldiler ve sürtüşmeye başladılar. Prusya, Alman Birliği’ne hazırlık olmak üzere Alman şehir devletlerinin iştirakiyle gümrük birliğini kurdu. Alman Birliği’nin kurulmasında Prusya başbakanlığına getirilen Bismark’ın büyük katkıları olmuştur. Bismark devlet bünyesinde gerekli ıslahatları yaparak Prusya’yı güçlü bir yapıya kavuşturdu. Alman Birliği’nin kurulması Danimarka, Avusturya ve Fransa ile yapılan savaşlar sonunda gerçekleşmiştir.
Fransa’nın Sedan’da kesin bir mağlubiyete uğratılması sonucunda Alman Birliği kuruldu (1871). Prusya Kralı l. Vilhelm Alman imparatoru oldu. Alman Birliği’nin kurulması uluslararası politika açısından önemli sonuçlar doğurdu. Viyana Kongresi’nden sonra kurulmuş olan Avrupa güç dengesi değişti. Fransa ve Avusturya etkinliklerini büyük ölçüde kaybettiler. Almanya Avrupa’nın kuvvetli devletlerinden biri oldu. Sömürgecilik hareketlerine başladı. Avrupa’da Bloklaşma başladı.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.