Alfred Wegener’a Göre Kıtaların Oluşumu Teorisi

Alfred Wegener’a Göre Kıtaların Oluşumu Teorisi :
Alman bilim adamı Alfred Wegener, 1912 yılında, bütün kıtaların 250 milyon yıl önce tek parça halinde dev bir kıta olduğunu öne sürmüstür. Wegener’a göre bu dev kıta daha sonra küçük kıtalara bölünmüs ve bunlar da zamanla birbirlerinden uzaklasarak
ayrılmıslar ve hala da uzaklasmaya devam etmektedirler.Wegener’a göre kıtaların birbirinden ayrılmasının ve uzaklasmasının nedeni,kıtaların okyanus tabanı üzerinde kaymasıdır.Wegener’a göre kıtaların daha önce tek parça olduğu ile ilgili olarak;
• Dünyadaki kıtaların büyük bir yap–boz gibi birbirini tamamlayan parçalar olması kıtaların önceden tek parça olduğunun kanıtıdır.
• Aynı tür sürüngenlere ait fosillerin okyanus tarafından ayrılan farklı kıtalarda bulunması kıtaların birbirinden ayrılmasının kanıtıdır. Bir zamanlar tek bir dev kıta üzerinde yasayan sürüngenler dev kıtanın kırılması ve parçalara ayrılması ile farklı kıtalarda kalmıslardır. (Fosillere göre kanıtlamıstır).
• Ekvatora yakın bir ülke olan Hindistan’da buzulların olması beklenmezken, burada buzullardan maddelerin bulunması kıt’aların birbirinden ayrılmasının kanıtıdır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.