4. Sınıf Din Kültürü 4. Ünite Kur’an-ı Kerim-i Tanıyalım Konu Anlatımı, Ders Notu

4. Sınıf Din Kültürü 4. Ünite Kur’an-ı Kerim-i Tanıyalım Konu Anlatımı

1-)Peygamber Efendimiz zamanında Kur’an ayetleri nerelere yazılıyordu?

Ceylan derilerine                                             Hurma dalları                                                         Yassı kemiklere                                                              Demir levhalara                                               Papirüslere                                                                     Sert  ağaç kabuklarına

2-)Kur’n-ı Kerim’in tamamını ezberleyen kişilere    hafız    denir.                                                                                                                                                                                              3-)Kur’n-ı Kerim’in baştan sona okunmasına  hatim denir.

4-)Peygamber Efendimizden sonra ilk halife kimdir Hz.Ebubekir’dir.

5-)Kur’an-ı Kerim’i kitap haline getiren kişi   Hz. Ebu Bekir’dir.

6-)Kur’an-ı Kerim’in kitap haline getirilmiş haline  Mushaf denir.

7-) Üçüncü halife Hz.Osman zamanında Müslü-manlık, Arabistan dışında  da yayılmıştır.Yine Hz.Osman zamanında .Kerim 7 nüsha daha yazılmıştır(çoğaltılmıştır.)

8-)Hz.Osman’ın yazdığı Kur’an-ı erim nüshaların-dan biri İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nin Mu-kaddes Emanetler Bölümü’nde korunmaktadır.

9-)K.Kerim’in en büyük koruyucusu Cenabı Allah’ımızdır.

10-) Kur’an-ı Kerim, Peygamber Efendimize 610-630 yıları arasında, yaklaşık 23 yılda indirilmiştir.

11-) Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetleri  Mekke yakınla-rında bulunan  Nur Dağı’ndaki  Hira Mağarasında  inmiştir. Vahiy meleği olan Cebrail ‘ınPeygamber Efendimize ilk sözü-emri  “Oku!” olmuştur.

12-)Kur’an-ı Kerm, 610 yılının Ramazan Ayı’nın 27. Gecesi yani Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır.İndirilen ilk  sure”ALAK” suresinin ilk 5 ayetidir.

13-) Kur’an-ı Kerim ayetleri, toplumun gereksi-nimleri doğrultusunda bölümler halinde yaklaşık 23 yılda tamamlanmıştır.

14-) Peygamber Efendimiz, gelen ayetleri ezber-lemiş ve okuma-yazma bilenlere hemen yazdır-mıştır. Kur’an-ı Kerim’in ayetlerini yazan kişilere “vahiy katibi” denilmiştir.

15-) Peygamber Efendimiz, peygamber olduktan sonraki on üç(13) yılını Mekke’de geçirdi. Daha sonra, Müslümanların yoğun baskı ve zulüm görmeleri üzerine 622 yılında Mekke’den Medi-ne’ye göç etmek(hicret etmek) zorunda kaldılar.

Peygamber Efendimiz, bundan sonraki on (10)

yılını  da Medine’de geçirmiştir.Bu nedenle de,Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinin bir kısmı Mekke’de, bir kısmı a Medine’de  indirilmiştir.

Mekke şehrinde inen ayetlere “MEKKİ”, Medine şehrinde inen ayetler de  “MEDENİ” ayetler-sureler, denilmiştir.                                                   Peygamber  Efendimiz,Mekke’de doğmuş(571) ve Medine’de(632) ölmüştür.

16-)Mekke’de inen “MEKKİ”Sureler hangi konuları içerir-ele almıştır?

-Genellikle iman ve ibadet konularını…

17-)Medine şehrinde inen “MEDENİ” Sureler hangi konuları içerir-ele alır?

-Toplumsal  ve ahlaki  konuları …

18-) Peygamber Efendimiz, peygamber olduktan sonraki on üç(13)yılını Mekke’de geçirdi.Daha sonra, Müslümanların yoğun baskı ve zulüm görmeleri üzerine 622 yılında Mekke’den Medi’ne’ye göç etmek(hicret etmek) zorunda kaldılar.

19-)İlahi kitap neye denir?  Cenabı Allah’ımız tarafından,peygamberler aracılığı ile, insanlara gönderilen kitaplara “İlai kitap” denir.

20-) İlahi kitaplar ; Tevrat,Zeber,İncil ve Kur’an-ı Kerimdir.

21-) Yeryüzündeki son kitap Kur’an-ı Kerim, ve son din de İslam Dini’dir. Kur’an-ı Kerim, sadece bir kavim için değil, bütün insanlar için gönde-rilmiş evrensel bir kitaptır.Onun öğütleri ve buyrukları her zaman ve her yerde insanları aydınlatmıştır.

22-) Yeryüzündeki ilk insan ve peygamber Hz.A-dem Aleyhisselam’dır. İnsanlar yanlış yollara  saptığı zaman, onları uyarıcı olarak peygamber-leri görevlendirmiştir. Bu yüzden ilahi kitap sayısı birden fazla olmuştur.

23-) Peygamberler, Cebrail aracılığı ile, Allah’ı-mızın emirlerini  insanlara bildirmişlerdir. Bu bilgiler  peygamberler aracılığı ile ezberlenerek yazılmış ve  yok olmamaları  sağlanmıştır.

24-)  Ayet neye  denir?                                                    Surelerin içinde yer alan; baş tarafı ve son tarafı belirlenmiş harf, kelime, cümle veya cümleler grubuna denir.  (Kur’an-ı Kerim 6666 ayettir.)25) Ayetlerin özellikleri nelerdir?                                            a) Ayetler  sureleri oluştururlar.                                                  B) Baş ve son tarafları belirlenmiştir.                                             C) Harf,kelime, cümle ya da cümle grupları şeklinde olabilirler.                                                                        D) Kur’an-ı Kerim ‘de 6 666 tane  ayet vardır.                                                E) Kur’an-ı Kerim’deki ayet uzunlukları birbiriden farklıdır.                                                                                        F)Ayet sonlarında bunan yuvarlak işaretler ayetleri birbirinden ayırır.                                                         G)Kur’an-ı Kerim de  bir  suredeki  ayet sayısı  en az 3,en fazla 286 ‘dır. 26-)SURE neye denir?                                                         Kur’an-ı Kerim’in,  ayetlerden oluşan bölümlerinin her  birine  “sure” denir.                                                                    –   Kur’an-ı Kerim   114  suredir.                                                          –   İlk suresi “FATİHA=Elham”                                                                                  – Son suresi ise “NAS” suresidir. (Kul euzu birabbin nas…  )                                                                                      –   Kur’an-ı Kerim’in en kısa suresi 3 ayetli olan   “KEVSER”,                                                                                                 –  En uzun suresi ise 286 ayetten oluşan “BAKARA” suresidir.- “Tevbe Suresi” dışındaki tüm surelerin başında “Besmele=Bismilla hirrah manirrahim”vardır.

27-) Kur’an-ı Kerim’in  son 10 suresinin özelliği nedir?                                                                                                    -Kısa olduklarından ,namazlarda genellikle bu sureler okunur. Bu nedenle bu surelere “namaz sureleri “de  denir.

28-) Kur’an-ı Kerim’deki 114 surenin adları var mıdır? Bu adları nereden almışlardır?                                         -Evet, her surenin bir adı vardır. Bu sureler adlarını içerdikleri  konu veya kelimeden almışlardır.

Örneğin: Yunus Suresi adını, Yunus Peygamber’in başına gelen olaydan dolayı, ve yine Yusuf Suresi adını Yusuf Peygamber’in başına gelen bir olayı ele aldığı için bu isimle , Nas Suresi adını  “Nas” kelimesinden  almıştır.”Fil Suresi” gibi …

29-)Cüz neye denir?(Bölüm=Parça=Kısım)                                                             Kur’an-ı Kerim’in  20’şer sayfadan oluşan her bir bölümüne denir. (Sadece son cüz 24 sayfadır.)

30-) Kur’an-ı Kerim    kaç cüzdür?  30 cüz.Yani 30 tane 20’şer sayfalık ciltli (ayrı ayrı)kitapcık, gibi düşünebiliriz.

31-) Cüzlerin ne gibi faydası vardır?                                       – Kur’an-ı Kerim’i hatim=ezberlemek isteyenler kolaylık sağlar.                                                                                  – Taşınmasını kolaylaştırır.                                                         –Özellikle Ramazan Aylarında hatim yaparken(okurken) her güne bir cüz okumasında faydası olur.                                                                               –Hafızlık, yani Kur’an-ı Kerim’i ezberlemeye çalışan insanlara kolaylık sağlar.

32-) Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezberleyen kişilere ne denir “ Hafız” denir.                                                                                                          -Kur’an-ı Kerim’i  baştan sona  yüzünden veya ezbere olarak  okunmasına  “hatim” denir.

33-) Hz.Lokman kimdir?                                                    -Eyüp Paygamber ile akraba olduğu söylenen, peygamber olup olmadığı tam olarak  bilinmemekle birlikte,fakat hikmet sahibi bir insan olduğu, Hz.Davut Peygamber döneminde yaşamış , güzel özellikleri-huyları dolayısı ile övülen  bilge bir insandır.Cenabı Allah tarafından kendisine hikmet ve bilgelik verilmiştir.

– Kur’an-ı Kerim’de ondan bahsedildiği için onun adına bir sure de vardır.                                                        – Özellikle oğluna verdiği  öğütler nedeniyle  Kur’an-ı Kerim’de tüm insanlığa örnek gösterilmektedir.

34-) Lokman Hekim’in oğluna nasihatleri nelerdir?

–       Allah’a ortak koşma.

–       Gizli iş yapma.(Bunu kimse duymaz-görmez, deme.)

–       Namazını dosdoğru kıl.

–       İyiliği emret.Kötülük yaptırtma.

–       Başına gelen kaza ve belalara sabret.

–       İnsanları küçük görme(şımarma),onlara surat asma ve kibirli olma.

“4. Sınıf Din Kültürü 4. Ünite Kur’an-ı Kerim-i Tanıyalım Konu Anlatımı, Ders Notu” üzerine bir yorum

  1. bu site çok iyi din öğretmenim imza attı:))))))))))))))))))))))))))
    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.